Innhent tilbud
Bli oppringt
Har du spørsmål?

Vi besvarer gjerne dine spørsmål - Ring:

35 900 901

ÅPNINGSTIDER:
Mandag - fredag 8 - 16.

Eksklusiv safarireise til Zimbabwe og Botswana

Land
ZIMBABWE, NAMIBIA, BOTSWANA
Områder
Hwange Nasjonalpark, Viktoriafallene, Chobe river/Caprivi, Khwai/Okavango area
Varighet
12 dager / 10 netter
Safaritype
Fly-in safari, Luksus safari Afrika, Blixen Gold
Innkvartering
Hotell, Lodge, Camp
Transportmidler
Firehjulstrekker
Eksklusiv safarireise til Zimbabwe og Botswana

Denne luksuriøse turen går først til Zimbabwes største nasjonalpark Hwange, etterfulgt av de fantastiske Viktoriafallene. Så går den videre til det skjønne Chobe området i Namibia og avslutter ved verdens største innlandsdelta Okavango. Veldig forskjellige områder med dyreliv, lodger og camper i toppklassen.

 • Fire luksuriøse camper/lodger
 • De utrolige Viktoriafallene
 • Afrikas største elefantflokker
 • Massevis av rovdyr
 • Sjeldne dyrearter som villhunder og sabelantiloper
 • Over 500 fuglearter
 • Chobes enestående elvesletter
 • Det enestående Okavango deltaet
 • Flyvninger over elver, savanne og bush
 • Meget variert safarikjøring
 • ”Mokoro” (kano) turer
 • Landsbybesøk
 • Førsteklasses guidning, service, komfort og mat

Eksklusiv Zimbabwe og Botswana Safari

Hwange Nasjonalpark er med sine 14.651 km² Zimbabwes største, og med et variert landskap har man også et variert dyreliv med bl.a. over 100 pattedyrarter og over 400 fuglearter. Blandt attraksjonene er også meget store elefant- og bøffelflokker, ikke minst i tørketiden, akkurat som løver og andre større rovdyr er tallrike. Blandt antilopene er kudu, sabelantiloper og Afrikas største, eland-antilopen imponerende. De sjeldne villhundene sees også jevnlig.

Viktoriafallene er et storslått skue som danner grense mellom Zimbabwe og Zambia, omgitt av reservater og nasjonalparker. Hele området er på UNESCO's verdensarvliste. Byen Victoria Falls ligger på Zimbabwe siden, ganske tett på vannfallene, og på Zambiasiden ligger den noe større byen Livingstone ca. 9 km fra vannfallene.
Her er det mulighet for en lang rekke aktiviteter som kan bookes gjennom hotellet eller byråer i byen. Som en mere avslappende aktivitet kan et ”sunset-cruise” anbefales ovenfor vannfallet, hvor man kan se dyr, fugler og flott natur i et rolig tempo. En flytur over vannfallene er også en imponerende opplevelse, og vanntåkene fra ”Mosi –oa- Tunya” – røyken som tordner, kan i perioder sees inntil 50 km unna.

Chobe-elv-området har elvesletter så langt øyet rekker, og på elven og tilstøtende kanaler er det massevis av liv – både i vannet i form av flodhester og krokodiller mv. og på land er det elefanter, bøfler, løver og en lang rekke andre savannedyr. Fuglelivet er også imponerende. På de høyere liggende områder kjører man så i klassiske 4x4 safaribiler, og man kan oppleve en fot-safari.

Khwai/Okavango deltaet er et av naturens helt store underverk, og det 15.000 km² store innlandsdeltaet er verdens største. Regn som faller i Angolas høyland, ender et halvt år senere i perioden juni - august måned i de ytterste forgreninger av deltaet som krystallklart vann. Denne evige syklusen gir enda engang liv til et forunderlig vell av fugler, dyr og planter.


Innkvartering og standard, høy standard - Blixen Gold
Davisons Camp er en av de beste campene i Hwange, både med hensyn til komfort og beliggenhet. Her er det 8 romslige luksustelt, alle med utsikt til et dyrerikt vannhull fra basseng, restaurant og bar område. Guiding og service er også på topp.

Victoria Falls Safari Lodge har vunnet mange priser bl.a. som den beste safari lodgen i Zimbabwe. Den ligger fantastisk til på et høydedrag ved et dyrerikt vannhull, 4 km fra Victoria Falls. Den luksuriøse lodgen har 61 rom og en mengde fasiliteter.

Chobe Savanna Lodge ligger på Namibia siden av Chobe elven i et vakkert, åpent elvedelta landskap med massevis av dyr. Her er det 12 rom, et flott fellesområde med basseng, restaurant/bar og panoramautsikt, alt i moderne afrikansk stil. Her kan man dra på safari med båt, bil eller til fots.

Machaba Camp, stilfull, moderne afrikansk inspirert camp med 10 telt hvor alle har utsikt til den dyrerike Khwai-elven og Moremi reservatet. Her er det basseng, restaurant/bar, bibliotek og i området – safari-kjøring, vandring og landsbybesøk.

Guide
Engelsktalende ekspertguider

Avreisedatoer
Vi har avreise hver dag fra Norge

Barn på reisen
Barn er velkommen, hør nærmere med Blixen Tours.

Safari, transport og kjøretøy
Det flys i mindre propellfly mellom de 3 campene som alle har en mindre rullebane 10-25 min. kjøring unna.
Transport i Victoria Falls og til Kasane i Botswana foregår i komfortable minibusser eller personbil. På safarien foregår det med campens egne spesialbygde åpne firehjulstrekkere i små motorbåter eller kano.

Aktiviteter ved Victoria Falls: omfatter bl.a. helikopterflyvning, sunset-cruise, kanoturer, vandring med løver, elefant og hesteridning, forskjellig safarikjøring, jet-boat, river rafting og bungi-jump m.m.
Tur kart
3 netter Hwange Nasjonalpark Zimbabwe
2 netter Viktoriafallene Zimbabwe
2 netter Chobe river/Caprivi Botswana
3 netter Okavango area Botswana

Dag 1
Avreise Norge


Dag 2
Hwange Nasjonalpark

Ved ankomst til Victoria Falls flyplass klares innreiseformalitetene og bagasjeutlevering før vi tar en kort flytur videre til Hwange med et mindre fly. Det er safarikjøring fra rullebanen til den herlige Davisons Camp. Dette er kanskje det beste området i hele nasjonalparken, og mulighetene for å se massevis av store og små dyr er gode, og de dyktige guidene har en stor viten om naturen og landet generelt. Deilig mat og en drink ved leirbålet avslutter dagen.

Innkvartering: Davison's Camp
Måltider. Helpensjon


Dag 3
Hwange Nasjonalpark

For å se mest mulig aktivitet i naturen bør man følge dyrenes rytme. De er mest aktive tidlig og sent på dagen, og holder ”siesta” midt på dagen. Vanligvis får man litt kjeks, kaffe og te, kjører deretter 2-3 timer på safari og kommer så hjem til frokost. Noen dager kan man velge aktiviteter som fot-safari eller landsbybesøk, men ellers er det avslapning midt på dagen hvor man kan nyte bassenget, dyrene i nærområdet eller andre ting. En spennende mulighet er en kveldskjøring hvor man vanligvis kjører litt senere ut og så kjører et par timer etter mørkets frembrudd hvor ”nattskiftet” tar over. Langt de fleste rovdyr er mer aktive om natten - det er dyr som kattene, rever, grevlinger og hyener, men det er også hulepinnsvin, harer og fugler som ugler og natteravner.

Innkvartering: Davison's Camp
Måltider. HelpensjonDag 4
Hwange Nasjonalpark

Når dagen gryr setter fuglesang i gang morgenvekkingen og vi kjører ut i soloppgangen - mye kan være endret fra dagen før. Kanskje har løvene nedlagt et bytte og andre vil gjerne ha en lunsj - hyener, sjakaler og gribber er klare. Hvis man velger en safari til fots, vil det ofte være fokus på ting som dyrespor, mindre dyr, fugler og planter, men man kan også komme tett på større dyr. Den siste delen av dagen byr ofte på en av de magiske rødlige afrikanske solnedgangene hvor vi kan velge å ta en ”sundowner” drikk på et vakkert sted.

Innkvartering: Davison's Camp
Måltider. Helpensjon


Dag 5
Viktoriafallene

Vi flyr tilbake til Victoria Falls flyplass, hvorfra det er ca. 20 min kjøring til den luksuriøse Victoria Falls Safari Lodge som ligger ved Zambezi Nasjonalpark, 4 km fra Victoria Falls by. Det er daglige tranporter til byen og området omkring fossefallet som er utgangspunkt for mange aktiviteter. Selve vannfallet kan sees både fra Zimbabwe og Zambia, men man kan se den største delen av det imponerende 1700 m brede fallet fra Zimbabwe siden. Det utgjør den største ”gardin” av vann i verden, og mars-mai kan det være så mye vann at vanntåken av og til dekker for fallet.

Innkvartering: Victoria Falls Safari Lodge
Måltider. FrokostDag 6
Victoriafallene

Om man vil slappe av og nyte de herlige omgivelsene, få en behandling i lodgens spa eller dra på eventyr på elefantryggen, sammen med løver, i luften eller på elven er smak og behag. Få steder har så spennende et utbud av storslåtte aktiviteter. Når dagen er på hell kan man nyte en solnedgang over Zambezi Nasjonalpark og dyrene som kommer til det lokale vannhullet for å drikke - et magisk skue.

Innkvartering: Victoria Falls Safari Lodge
Måltider. Frokost

Dag 7
Chobe/Caprivi

Etter en morgen med fantastisk utsikt over savannen og deilig frokost kjører vi i ca. 1 ½ time til Kasane i Botswana, hvorfra det er ca. 45 min. båttur til den herlige Chobe Savanna Lodge. Vi er fremme ved lunsjtid og nyter utsøkt mat, den storslåtte utsikten over elveslettene, samt det mangfoldige dyrelivet her. Avhengig av årstiden er det mer eller mindre safarikjøring her, men overveiende safariseilas i mindre motorbåter eller hvis man ønsker det, i kano. Det kjøres også nattsafari og man kan gå fot-safari, men disse aktivitetene prioriteres også mer eller mindre avhengig av vannstanden/årstiden. Lodgen ligger som den eneste i dette skjønne området, og man får fornemmelsen av å ha alt for seg selv. Med litt hell kan man få noen helt utrolige bilder i de røde solnedgangene, kanskje med en elefant, bøffel eller giraff i forgrunnen.

Innkvartering: Chobe Savanna Lodge
Måltider. HelpensjonDag 8
Chobe/Caprivi

Stedet har sin helt egen stemning i det åpne landskapet, og i perioder ser man hundrevis av bøfler og elefanter i gress og siv-områdene eller i vannet. I tillegg er det en rekke spesialiserte dyr som Puku, Lechwe og Sitatunga antiloper, hvor sistnevnte kan dykke helt under vannet. De store kattedyrene, ikke minst løver samt hyener og villhunder er også hyppige her. I tillegg er det et fantastisk fugleliv her, og massevis av krokodiller og flodhester. For den fiskeinteresserte er det også mye å oppleve, bl. a. de spennende tigerfiskene. En drink et vakkert sted ved lodgen, i en båt, eller kanskje på en liten øy, avslutter en herlig dag.

Innkvartering: Chobe Savanna Lodge
Måltider. Helpensjon


Dag 9
Khwai/Moremi reservatet

Vi tar båt tilbake til Kasane og blir kjørt det lille stykket til flyplassen, hvorfra vi flyr ca. 1 time til en av Okavango deltaets ytterste armer i Botswana, i det dyrerike området hvor Khwai elven danner grense mot Moremi reservatet. Her ligger den klassiske luksus campen Machaba rett ut mot elven hvor mange dyr kommer for å drikke og hvor flodhester og krokodiller boltrer seg. Fikentreet som campen er oppkalt etter er tallrikt her og tiltrekker seg året rundt en rekke dyr fra aper til elefanter, og sammen med tilgjengeligheten av vann og frodig vegetasjon gjør dette området til et av de beste dyreområder i landet. Båtturer i ”Mokoro”-kano er kun mulig en del av året. Til gjengjeld er det fremragende safarikjøring året rundt, og det er et særdeles godt sted for safari-vandring.

Innkvartering: Machaba Camp
Måltider. HelpensjonDag 10
Khwai/Moremi reservatet

Her er det morgen- og kveldskjøring, og lengden avhenger av om det er dyreaktivitet – kanskje er en gepard på jakt, hvilket kan holde oss i terrenget lengre. Okavango har større og mindre dyr som man ikke finner andre steder, som f.eks. Lechwe og Sitatunga antiloper, som holder til i sump områdene. I luften imponerer over 500 fuglearter fra de majestetiske ørnene til de fargerike bieterne.

Innkvartering: Machaba Camp
Måltider. Helpensjon


Dag 11
Khwai/Moremi reservatet

Ved morgengry begynner apene å pusle i trærne og en ny fantastisk dag venter. Det er også gode sjanser til å se flokker av elefanter og bøfler direkte fra campen til og med fra bassenget, så skulle man ønske en halv eller hel dag i campen vil det fortsatt være mye å oppleve. Det vil også være mulighet for å besøke en lokal landsby. I tillegg har den prisvinnende campen fremragende service og mat.

Innkvartering: Machaba Camp
Måltider. Helpensjon


Dag 12
Hjemreise eller ytterligere arrangement

Vi flyr til Okavango deltaets hovedstad Maun, hvorfra det bl.a er fly til Johannesburg og videre.
 
Prisen inkluderer
 • Fly Norge – Victoria Falls med to bytter underveis
 • Fly Maun – Norge med to bytter underveis
 • Flyskatter
 • Fly Davisons Camp – Victoria Falls t/r
 • Fly Kasane – Machaba Camp
 • Fly Machaba Camp – Maun
 • 3 overnattinger i Davisons Camp med helpensjon og ”husets” mineralvann, øl og vin
 • 2 overnattinger i Victoria Falls Safari Lodge med frokost.
 • 2 overnattinger i Chobe Savanna Lodge med helpensjon og ”husets” mineralvann, øl og vin
 • 3 overnattinger i Machaba Camp med helpensjon og ”husets” mineralvann, øl og vin
 • Safarikjøring og båtturer ifølge program
 • Entre til reservater og nasjonalparker
 • Engelsktalende safariguider
 • Vann i bilen under safarikjøringer
 • Landsbybesøk
 • Safari til fots
Prisen inkluderer ikke
 • Ytterligere aktiviteter som helikopterflyvning, vandring med elefanter og løver m.m.
 • Avbestillingsforsikring
 • Reiseforsikring
 • Drikkevarer og måltider utover de nevnte
 • Tips (beregn ca. USD 5-15 pr. dag pr. person)
 • Vaksinasjoner
Forbehold

De nevnte prisene er basert på billigste flybillett og skatt til destinasjonen. Er billigste flybillett utsolgt og/eller stiger skattene vil det være et pristillegg til ovenstående priser. På visse tider av året kan det dessuten være kampanjepriser på flybilletter, der flybilletten kan være billigere og prisen vil dermed reduseres. Det tas forbehold for utsolgte hoteller og fly.

Blixen Tours har alltid som mål å avvikle reisen i henhold til programmet, men det kan pga. værforhold og praktiske omstendigheter være nødvendig å gjennomføre reisen annerledes enn angitt.

Innhent tilbud
x

Innhent tilbud

Ja takk! Send meg gjerne tilbud på reisen:
Eksklusiv safarireise til Zimbabwe og Botswana

Innhent tilbud ved å fylle ut feltene nedenfor og trykk på "send".

Mange takk for din henvendelse.

Blixen Tours gir tilbakemelding så fort som mulig.

 

Opplev "The Big Five" i Malilangwe nasjonalpark, fly med helikopter over verdens mest spektakulære fossefall, Victoriafallene og avslutt med solnedgangs-cruise på Zambezi elven. Zimbabwe er et fantastisk vakkert land som er verdt en tur i seg selv men som også lett kan kombineres med et opphold i Sør-Afrika og Botswana.

Lokal tid...

Reisetid

Zimbabwe er et fantastisk vakkert land med sublime og mangfoldig safari opplevelser og en utrolig vennlig lokalbefolkning.

Zimbabwe er først og fremst for den entusiastiske safari gjest, og kan oppleves med færre turister. En Safari til Zimbabwe kan arrangeres som en selvstendig reise eller i kombinasjon med nabolandene Sør-Afrika, Zambia og Botswana.

Hwange National Park
Zimbabwes viktigste safari område som dekker ca 14.500m2 bare et par timers kjøretur eller en kort flytur fra Victoria Falls. Parken er Zimbabwes største og med et variert landskap har man også et variert dyreliv med over 100 arter av pattedyr og over 400 fuglearter. Hwange National Park er bl.a. hjemsted for enorme flokker av elefanter, bøffelflokker, imponerende løver, de sjeldne villhundene og mye mer.

Victoria Falls
En av verdens mest spektakulære fossefall. Som ligger på grensen mellom Zimbabwe og Zambia. Den imponerende fossen er ikke mindre enn 1,7 km bred og kan bli funnet på UNESCOs verdensarvliste. Victoria Falls er oppkalt etter dronning Victoria av Storbritannia.

Byen Victoria Falls er Afrikas «adventure» hovedstad med aktiviteter som verdens villeste elverafting og strikkhopp over Zambezi-elven.

Heldigvis finnes det også andre mer fredelige aktiviteter som fotturer ved Victoria Falls, helikopterturer over fossen samt kano og solnedgangscruise på Zambezi-elven.

Mana Pools
En 6.700 km2 nasjonalpark på listen UNESCO World Heritage i det nordvestlige Zimbabwe.

Mana Pools er et fantastisk safariområde med beliggenhet i den nordlige delen av Zimbabwe på grensen til Zambia. Landskapet i Mana Pools er forlokkende med sin beliggenhet på den mektige Zambezi elven som snor seg gjennom landskapet.

Området byr på et rikt dyreliv og nasjonalparken er spesielt kjent for den store bestanden av elefanter, løver, leoparder, hyener, flodhester, krokodiller, og ikke minst er det en av de beste stedene i Afrika for å oppleve de sjeldne villhunder.

Mana Pool er også kjent for å være en av de beste stedene i Afrika for safari til fots og ofte komme tett på dyrelivet. Det kjøres naturligvis også safari i firehjuls trekkere og padling i kano er en annen populær aktivitet her.

Safari camps i Mana Pools er generelt mer rustikk og autentisk enn i de fleste andre parker i Afrika og er spesielt attraktivt for gjester som har vært på safari tidligere. Et besøk til Mana Pools er for mange den ultimate safariopplevelse.
Mai til august er de kjølige vintermånedene i Zimbabwe. Fra august til midten av november er det sommer og spesielt fra oktober til midten av november kommer temperaturen omkring 40 grader. Kan du holde ut i varmen venter gode safariopplevelser når dyrelivet søker mot elver og vannhull i Hwange.

I perioden fra midten av november til slutten av april er det regntid, og mange camper er stengt i disse månedene.

Safari i Zimbabwe er best i den tørre perioden fra mai til og med oktober. Regntiden er best for fugleinteresserte.


Pass og visum
Det kreves visum til Zimbabwe for Norske statsborgere ved turistreiser under 90 dager. Turistvisum kjøpes ved ankomst til Zimbabwe og koster USD 30. Det er en god idè og ta med det eksakte beløp i dollar, da det ikke alltid er mulig å få tilbake vekslepenger.
Du må ha en gyldig returbillett og passet skal være gyldigt i minimum 6 måneder ETTER utreisen og må inneholde nok blanke sider til stempel av visum ved ankomst.

Valuta
Myntenheten i Zimbabwe er US dollars.

Ved inn- og utreise skal all valuta deklareres. Det er ingen restriksjoner på hvor mye fremmed eller lokal valuta man kan innføre, såfremt det er deklarert ved innreise.

Vi anbefaler at man veksler US dollars hjemmefra.

Nesten alle camper og lodger aksepterer både, USD, Euro, britiske Pund og Sør-afrikanske Rand(ZAR). Hoteller, lodger og restauranter aksepterer også generelt kredittkort.

Penger og kredittkort
Vi anbefaler at man på reisen til Zimbabwe medbringer et kontant beløp samt et kredittkort. Det er best at kontantene er i Sør-Afrikanske Rand, Euro, USD eller engelske pund.
Visa og Mastercard, kan benyttes i de fleste camps/hoteller, restauranter, butikker og bilutleiningsfirmaer, og man slipper å gå rundt med for mange kontanter på seg. American Express og Diners Club er mindre utbredt, og aksepteres i begrenset omfang.

Med et kredittkort er det også mulig å heve kontanter (US dollars) i minibanker. Likevel er minibanker fortsatt ikke særlig utbredt i Zimbabwe. Vær oppmerksom på at det i de fleste automater er et maksimumsbeløb som kan heves per dag. Det er på de fleste kort også en grense for hvor mange kontanter det kan heves om dagen og per 30 dager. Disse beløpene kan opplyses av din bank. Husk pinkoden og å kontrollere kortets utløpsdato før avreise!

Kredittkort kan IKKE brukes som betalingsmiddel på bensinstasjoner, disse tar kun i mot kontanter.

Banker
Bankenes åpningstider er vanligvis:
Mandag – Fredag 9:00 – 15:30
Lørdag 8:15 – 10:45

Tidssone
GMT: + 2 timer
Norsk sommertid: Ingen forskjell
Dansk vintertid: + 1 time
Zimbabwe bruker ikke sommertid.

Tips
Man er ikke forpliktet til å betale tips i Zimbabwe, og personalet er ikke avhengig av tips, men har man vært fornøyd med servicen er det meget vanlig at man gir tips. På de forskjellige lodgene er det vanligvis en boks hvor man leverer tips, som blir fordelt mellom personalet.

På restauranter fremgår det av menyen eller regningen om service er inkludert; hvis ikke betaler man ca 10%.

Påkledning
Dagtimene er generelt varme eller meget varme om sommeren, mens vintermånedene er mildere. Året rundt kan kveldene og nettene være kjølige. På reiser hvor det inngår safari, starter dagene tidlig, og det er ofte kjølig. Ta med en god varm genser og eventuelt en vindjakke, samt et skjerf til halsen - spesielt i vinterhalvåret er det viktig å ha varme klær med på safarien morgen og kveld (en lue og et par vanter anbefales).

Påkledningen i Zimbabwe er meget avslappet. Av fottøy anbefaler vi at man medbringer et par gode sko og sandaler.

Er du i tvil om noe når du skal pakke, er du naturligvis velkommen til å kontakte oss.

 

Intro

Omgivelsene er utrolig varierte; gode eksempler er den namibiske ørkenen, den øde Skeleton kysten og Etosha nasjonalpark med sine fantastiske safariopplevelser.

Midt i landet ligger hovedstaden Windhoek. Sør for Windhoek ligger den namibiske ørkenen med verdens høyeste sanddyner, hvor du kan oppleve en eventyrlig stillhet og uforglemmelige soloppganger som farger sanden kunstig oransje. Lenger sør ligger Fish River Canyon, som er verdens nest dypeste canyon etter Grand Canyon.
Ved kysten ligger byen Swakopmund, som bærer kraftig preg av kolonitidens tyske arkitektur, kultur og kjøkken.
Enda lenger nord går grensen til den isolerte kysten med det uhyggelige navnet Skjelett kysten.

Lenger inn i landet ligger Damaraland, med sine imponerende og veldig annerledes landskap og flotte steinformasjoner. Lenger nord ligger Namibias berømte Etosha Pan Nasjonalpark, hvor fantastiske safariopplevelser venter.

Det nordligste Namibia grenser til Angola og Botswana, i et område som er kjent som Caprivi Strip. Det er en unik opplevelse som venter reisende i Namibia.

Landet og landskapet, ja selv luften, føles gammel, og det er få steder i verden man føler seg så liten og samtidig så lykkelig.

 

Lokal tid...

Reisetid

16-22 timer avhengig av flyselskap og destinasjon i Namibia

Caprivi
Caprivi utgjør et smalt stykke land som ligger i den nordøstlige delen av Namibia. Området kalles også Namibias Okavango, et meget passende navn for et område med et elvesystem bestående av tre store og flere mindre elver som krysser hverandre. Omgivelsene ved elvene er frodige, og i den østlige delen av Caprivi ligger noen av landets mindre besøkte, men svært dyrerike nasjonalparker.

Her er det i overkant av 400 forskjellige fuglearter, og ville dyr vandrer fritt frem og tilbake over grensene til Botswana og Zambia.

Det sentrale Namibia
Landskapet i dette området er blant de mest dramatiske i Namibia. Her finner man gigantiske granitt steiner, bekker og savanner, alt omgitt av høye fjell som står fremhevet under en uvirkelig høy og klar himmel. I dette området kan man oppleve ørkenelefanter, strutser, forskjellige antiloper og det sorte nesehornet. Her kan man også gå tilbake i tiden, når man betrakter de forhistoriske hulemaleriene som vitner om menneskets langvarige tilstedeværelse i området.

Namib Region
Namib betyr “stor”, noe som ikke er en overdrivelse. Afrikas største nasjonalpark ligger i Namibia og strekker seg fra ferskvannslagunen i Sandwich Harbour til Sossuslvei som ligger i hjertet av Namib-ørkenen. Området omkring Sandwich Harbour er et sant mekka for fugleelskere.

Landskapet rundt Sossuslvei kan overvelde de fleste. Du føler deg uendelig liten når du står ansikt til ansikt med noen av verdens største sanddyner, som har slammende rødhet som danner knivskarpe fjelltopper mot den evigblå himmelen.
Det er likevel overraskende hvordan dyr og planter har klart å overleve i dette tøffe og ugjestmilde landskapet. Her finner du landets vakreste ørkenlandskap ved Sossusvlei, som er et av høydepunktene på reisen gjennom Namibia.

Namibrand naturreservat, som ligger like sør for Sossusvlei, er et annet imponerende område i ørkenen, hvor man ofte tilbringer et par dager. Den nordlige delen av Namibia-ørkenen består av mer tøffe landskap, og er et transittområde mellom Swakopmund og Sussusvlei.

I den sørlige delen av Namibia er det to spesielt interessante områder: Fish River Canyon og kystbyen Lüderitz.

Nord Namibia - Skjelettkysten
I den nordvestlige delen av Namibia støter ørken og hav sammen. Det er i dette grenselandet vi finner Skjelettkysten, også kalt 'de tusen skips kirkegård'. Landskapet strekker seg fra majestetiske sanddyner, over forblåst ørken, til fjellkjeder med frodige oaser. Det er et tøft, ensomt og uendelig vakkert sted – og her er det mye liv.

Foruten overraskende store flokker av gaseller og sebraer, finner man blant annet den truede ørkenelefanten og det sjeldne sorte nesehornet her.

Etosha Nasjonalpark
Beveger man seg inn i landet fra Skjelettkysten kommer man til nasjonalparken Etosha. Buskmennene kaller området for ”stedet med tørt vann”, og parkens fokuspunkt er en stort sett uttørret innsjø på 5.000 km². Men det er alltid vann å finne her, og det er gode muligheter for å se nesten alle de dyrearter Namibia kan by på, fra flamingoer og dykker-antiloper til løver og leoparder.

Klima og vær i Namibia

Vi får ofte spørsmålet 'når er det best å reise til Namibia'?

Fordi Namibia er delvis dekket av en av verdens tørreste ørkener, Namibørkenen, er klimaet generelt meget tørt og fascinerende, og det er vakkert å reise hit året rundt.

I Namibia kommer det kun en brøkdel av det regnet man opplever i landene lengre mot øst. Fra desember til mars vil noen dager være fuktige, og det kan komme noe regn i form av lokale tordenbyger om ettermiddagen. Disse bygene sees oftest i midten og i de østlige delene av landet, og mere sjeldent i ørkenen.

Spesielt i April og mai er det som oftest veldig flott i Namibia. I disse månedene blir det tørrere, og luften er frisk, ren og stort sett fri for støv. Landskapet er grønt og frodig etter noen måneder med mer fuktig vær.

Fra juni til august faller temperaturen, samtidig med at landskapet tørker ut. Nettene kan være meget kalde; temperaturen kan falle til under frysepunktet i noen områder av ørkenen. I takt med at landskapet tørker ut i den nordlige delen av landet, vil de ville dyrene søke mot de få vannhullene som er igjen, og dermed være enda enklere å oppdage på safariturene.

I september og oktober blir det igjen varmere. I de fleste områdene er disse månedene det beste tidspunktet for å oppleve Namibias vilt liv – selv om det ofte er temmelig støvete og vegetasjonen er tørket ut.

November måned kan variere veldig. Noen år vil det varme og tørre været fortsette, andre år vil himmelen være dekket av truende regnskyer – men dersom du er så heldig å oppleve sesongens aller første regn, så vil det være et drama du aldri vil glemme.

Visum
Det er ikke visumplikt for norske statsborgere ved reiser som varer inntil 3 måneder. Men passet må være gyldig i minimum 6 måneder etter avreise fra Namibia og man må være i besittelse av en gyldig returbillett.

Areal
824.290 km2

Befolkning
1,8 millioner

Hovedstad
Windhoek (170.000 innbyggere)

Språk
Engelsk er det offisielle språket, men det snakkes også mange andre språk i landet. Tysk, afrikaans, bantu og khosian, hvor de to sist nevnte språkene snakkes med mange forskjellige dialekter.

Religion
Kristne 85 % og stammereligioner 15 %

Valuta
1 Namibia dollar = 100 cents
US dollar, Euro, Sørafrikanske Rand, reisesjekker og de største kredittkort aksepteres generelt.

 

Botswana

Botswana er et land med store kontraster og tidløse landskap som kan vekke en nesten åndelig tilstand hvor man får en følelse av at tiden står stille.

Hvert år etter regntiden flyter vannet i elven Okavango stille ut i verdens største deltas utallige kanaler og laguner. Det krystallklare vannet skaper nytt liv i en tilsynelatende endeløs og harmonisk syklus.

Kalaharis røde sand visker ut buskmannens spor etter at han, som hans forfedre har gjort
i titusen av år, på mirakuløs vis har brakt hjem et bytte til sin lille familie. Nå sitter de ved bålet og snakker om hva himmelens uendelige tjerner gjemmer.

Løvens brøl gir gjenlyd om natten og hyenenes ”latter” gir litt spenning i den nylige ankomne safari turisten, som har en god sjanse for å få brukt alle sanser. Her kommer du i kontakt med sovende instinkter og underbeviste følelser som fremkaller både spenning og ro. Risikoen for at det ”er i blodet” er overveldende.

Blant hovedattraksjonene er det den 17.000 km2 store Okavango Delta. Her kan man fra ulike mindre båter seile ganske nær det fantastiske dyrelivet og ikke minst en utrolig mengde fugler – mer enn 400 arter er registrert! Den tradisjonelle uthulte trestamme ”mokoro”, er et populært alternativ, men også større båter med flere fasiliteter brukes. Det er naturligvis også mulighet for tradisjonell safaritur i åpen safari-bil, og du kan gå med en safariguide. 

Til noen av øyene i deltaet kan du fly ut til og få en eksklusiv opplevelse noe som er relativt dyrt.
Dette avspeiler for øvrig Botswana, fordi landet er litt dyrere enn de omkringliggende, du betaler litt mer for færre turister og for å beskytte naturen og miljøet.

Veiene er gode mellom byene, men i de fleste parker er det nødvendig å kjøre med firehjulsdrevne kjøretøy. Dette er igjen gjort bevisst for å beholde områdene så naturlige så mulig.

Chobe nasjonalpark er også et enestående område, som grenser til Chobe elva og Namibia i nord, dit kommer mange dyr i den tørre årstiden. Nasjonalparken er nesten like stor som Okavango deltaet, som grenser opp til nasjonalparken i vest. Det er et ideell mulighet å kombinere Chobe med det nærliggende området ved Victoriafallet på grensen mellom Zimbabwe og Zambia.

Kalahari-området, som dekker det meste av det sørlige Botswana har flere spennende reservater. Men det kan i midlertidig være vanskelig å nå områdene, i noen tilfeller kreves det et spesielt arrangement. Men så kan man også få en ekstraordinær opplevelse, hvor røde sanddyner, grønne akasietrær, blå himmel og uendelige strekninger er noe av ingrediensene. Her er også et overraskende rikt dyreliv, med migrering av tusenvis av dyr.

De enorme Makgadikgadi og Nxai pans (saltsletter) er delvis forvandlet til innsjøer etter regnet og er også verdt et besøk og mer tilgjengelige enn noen av de andre parker.

For safarielskeren har landet alt - velkommen til Botswana.

Lokal tid...

Reisetid

17-22 timer avhengig av flyselskap og destinasjon


Okavango Delta

Et av naturens største underverker er det 15.000 km² store innlandsdeltaet Okavango som er verdens største. Regn som faller i det angolanske høylandet ender i perioden juni – august, et halvt år senere på de ytre grenene av deltaet som krystallklart vann. Denne evige syklusen gir igjen liv til en utrolig rikdom av fugler, dyr og planter. De fleste steder i deltaet kan nås med en kort flytur.

På flyturen får du det beste inntrykket av det fantastiske landskapets uendelig mange kanaler, laguner, øyer og naturstier i alle retninger. Safariopplevelsene i deltaet er vanligvis til fots eller i ”mokoro”, en uthulet trestamme, hvor man glir lydløst gjennom det klare vannet, noe som gjør at du kan komme utrolig nær dyrene og fuglene.

I noen leire tilbys safari i bil og fisketurer.


Moremi Game Reserve

I det nordøstlige hjørnet av deltaet ligger Moremi Game Reserve, som dekker ca. en tredjedel av Okavango. I 1960 reduserte jegere utenfra det lokale dyrelivet kraftig og visse dyrearter ble nesten utryddet. Dette gjorde at lokalbefolkningen i området, Tswana-folket, flyttet fra Moremi Game Reserve for å beskytte dyrelivet og miljøet i fremtiden. Siden har området blitt utvidet flere ganger og omfatter i dag ca. 4.800 km².

Dette er et usedvanlig vakkert område med et av Afrikas største viltbestander. Her kan du oppleve de fleste store pattedyr; både kattedyr, de sjeldne sabelantiloper, sitatunga og heste-antiloper, den rustrøde letjevannbukk, og en av de største bestandene av de sjeldne villhundene. I elvene er det flodhester og krokodiller.

Området består av utstrakte skoger med de karakteristiske Mopanetrær, gress savanner, myrer, sjøer, laguner og øyer omgitt av frodig vegetasjon.


Chobe Nasjonalpark

Chobe Nasjonalpark er et 10.500 km² dyreliv-rikt landområde i det nordlige Botswana. Det regnes som et av Afrikas fineste viltreservater. Her er det en høy konsentrasjon av dyr og ikke minst fugler.

Det er ikke uvanlig å møte store flokker av elefanter som går mot Chobe elvens livgivende vann. Noen mener at dette hjørnet av Afrika har over 100.000 elefanter – Afrikas største bestand. Ett av høydepunktene i Chobe elven er et cruise hvor du kan se store flokker av elefanter og hundrevis av bøfler, et stort antall flodhester og krokodiller, et inferno av fugler og en fantastisk solnedgang.

I den sørlige delen av Chobe ligger Savuti-kanalen som har vært litt av et mysterium. I mange år har den ”sovet” og vært uten vann, men i perioder har det begynt å komme vann til det tørre lavlandet og dermed blir det gjort om til en liten oase som tiltrekker seg store mengder av dyr og fugler. Savuti er fremfor alt kjent for sine løver.


Central Kalahari Game Reserve, Makgadikgadi og Nxaipan Nasjonalpark

Kalahari Central Game Reserve er et av verdens største verneområder og dekker et areal på ca. 52.000 km². Området kan være vanskelig å få tilgang til, men til tross for den nådeløse og tørre ørkenen finnes det vilt her også.

De ville kalahariløvene har tilpasset seg den barske naturen, som kudu, klipspringer og oryx som du også finner der. Her finner du også noen av de få gjenværende bush-menn som fortsatt jakter som deres forfedre gjorde. Det er mulig å gå på oppdagelsesferd med bush menn, hvor de forteller om sine lokale kultur-, overlevelses- og jaktritualer, samt deler sine enorme kunnskaper om naturen og dyrelivet i området.

De enorme Makgadikgadi og Nxai pans (saltslettene) blir etter regnet delvis forvandlet til innsjøer, og vannfugler som pelikaner, flamingoer og andre fugler kommer hit i tusentall.

Været i Botswana


Botswana ligger på jordas sørlige halvkule, slik at årstidene er motsatt av de norske.
I regntiden kan visse avsidesliggende camps være stengt i Botswana.

Vannstanden i Okavango deltaet er ikke avhengig av lokalt regn, men av elvene i Angola. Derfor vil det være lavvann fra november til april. I denne perioden kan det være begrensede muligheter for båtsafari, men de fleste veier er åpne for safari i bil.
I mai til september er det høyvann i Okavango og man reiser mer på båtsafari da mange av veiene vil ha begrenset tilgjengelighet.

Regn perioden (desember-mars)
Været i Botswana er typisk for det sørlige Afrika, selv om nedbøren her er mindre enn landene lenger mot øst. Regnet i Botswana kommer i månedene desember, januar, februar og mars. Noen dager vil være tørre og solrike, mens andre vil ha tordenvær om ettermiddagen. Man kan også oppleve noen gråværsdager.

Walking safaris er på grunn av sikkerheten sjelden mulig i den grønne perioden mellom desember og april da guidenes sikkerhet er begrenset.

Tørr periode (april-november)
Været i Botswana i april og mai er vanligvis fint med klar himmel og grønt landskap. Nattetemperaturen begynner å falle i løpet av disse månedene, spesielt i Kalahari. Ved Okavango vil temperaturene alltid være litt høyere enn i resten av landet.

I juni, juli og august vil de nattlige temperaturene i de tørre områdene være nær frysepunktet, men det blir fort varmere i løpet av dagen. Det er nå "high season" for de fleste safariområder fordi bushen er åpen og dyrene samles rundt de tilgjengelige vannkildene.

Spesielt fra mai til august er det viktig at man har varme klær for de tidlige morgener når du sitter i en åpen safaribil. Votter og lue kan også være fint å ha, inntil solen begynner å varme tidlig på formiddagen.

I september og oktober vil temperaturene stige igjen. Landskapet er meget tørt og konsentrasjonen av dyrene blir mer utbredt.

Været i Botswana i november er vanskelig å forutsi da det noen ganger kan være en fortsettelse av den tørre oktober varmen, mens andre ganger vil det første regnet komme allerede i begynnelsen av november.


Klimatabell:

Temperaturer i Botswana (dag/natt)
Jan Feb Mar Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
32/19 31/19 31/17 31/14 28/10 25/6 26/6 29/9 33/13 35/18 34/19 32/19

Nedbør i Botswana (mm)
Jan Feb Mar Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec
82 80 50 21 5 2 1 1 2 21 50 85

Pas og visum
Det kreves ikke visum til Botswana for norske statsborgere ved turistreiser inntil 90 dager. Man skal imidlertid kunne forevise en gyldig returbillett, tilstrekkelig med kapital til å dekke oppholdet og et pass som minimum skal være gyldig i 6 måneder ETTER HJEMREISE samt inneholde tilstrekkelig med blanke sider til stempel av visum ved ankomst.

Hvis man reiser med barn under 18 år til Botswana kreves det spesielle dokumenter, avhengig av om barnet reiser med begge foreldrene, bare en forelder eller ingen av de biologiske foreldrene. Kontakt Botswanas Ambassade i Stockholm for ytterligere informasjon.

Areal
581.730 km²
Cirka 17 % av arealet er regulert til viltreservater og nasjonalparker.
Botswana har kystlinje og grenser til Sør-Afrika, Namibia, Zambia og Zimbabwe.

Befolkning
1,7 millioner
Cirka 50 % av befolkningen er fra Batswana stammen. Den nest største gruppen er Bakalanga, og andre grupper er bl.a. Batawana, Bakgatla, Batlhaping, Hambukushu og Baherero.

Hovedstad
Gaborone, 250.000 innbyggere

Språk
Det offisielle språket er engelsk, men nasjonalt snakker nesten alle Setswana. I tillegg er det etniske grupper som snakker sitt eget språk.

Religion
Ca. 70 % av befolkningen i Botswana er kristne, 20 % er agnostikere og resten tilhører tradisjonelle religioner eller meget små mindretall av muslimer, hinduer og jøder.

Valuta
Myntenheten i Botswana heter Pula (BWP). 1 Pula = 100 Thebe. Det finnes sedler i størrelsene 100, 50, 20 og 10 Pula. Av mynter finnes det 5, 2 og 1 Pula, samt 50, 25, 10 og 5 Thebe.

Svartebørsveksling i Botswana er ulovlig.

Ved inn- og utreise skal all valuta fortolles. Det er ingen restriksjoner på hvor mye fremmed eller lokal valuta man kan innføre, såfremt det er deklarert ved innreise. Utførsel av lokalvaluta er begrenset til BWP 50, og utførsel av fremmed valuta må ikke overstige det beløpet man fortollet ved innreise.

Veksling av valuta kan gjøres i banker og vekslebyråer. Det er banker i alle større byer samt i mindre landsbyer. I de mindre landsbyene er det imidlertid begrensede vekslingsfasiliteter, derfor anbefales det at man veksler penger på flyplassen eller i en av de større byene. Ved de fleste grenseovergangene er det også et vekslebyrå.

Nesten alle camper og lodger aksepterer USD, Euro, Britiske Pund og Sør-Afrikanske Rand (ZAR). Hoteller, lodger og restauranter aksepterer også generelt kredittkort og reisesjekker i USD.

Telefon og Internett
For å ringe internasjonalt til Botswana er retningsnummeret +267 og deretter ringes lokalnummeret.

Mobiltelefoner fungerer visse steder i Botswana - nettverket dekker de større byene og noen av turistområdene. Likevel er det i nasjonalparkene ofte ingen dekning.

Internett finnes på mange hoteller. I nasjonalparkene er det kun de færreste hotellene og lodgene som har Internett-fasiliteter, og tilgangen er ofte meget dyr.

Tidsforskjell
Norsk sommertid: ingen tidsforskjell
Norsk vintertid: + 1 time i Botswana

Tips
Man er ikke forpliktet til å gi tips i Botswana, og personalet er ikke avhengig av tips, men dersom man er fornøyd med servicen er det vanlig at man gir tips. På de forskjellige lodgene er det vanligvis en boks hvor man kan gi tips som deretter blir fordelt blant personalet.

På restauranter fremgår det av menyen eller regningen om service er inkludert; hvis ikke betaler man ca 10 %.

Vaksinasjon
Det anbefales å bli vaksinert mot smittsom hepatitt, og hvis du kommer fra et område med gulfeber, kreves gulfebervaksine. Malariaprofylakse er nødvendig.

Det er viktig at du kontakter din fastlege eller Folkehelseinstituttet før avreise for råd og veiledning om vaksinasjoner.

Påkledning
På dagtid er det generelt varmt om sommeren, mens det om vinteren er mildt. Kveldene og nettene kan være kjølige året rundt. På reiser som involverer Safari starter man tidlig om morgenen og det er ofte kjølig. Ta med deg en varm genser, eventuelt en vindjakke og et skjerf i halsen – det er spesielt viktig å ha med varme klær til safarien både morgen og kveld i vinterhalvåret (lue og hansker anbefales).
Påkledningen i Botswana er avslappet. Av fottøy anbefaler vi at man tar med seg et par gode sko som man kan gå i, samt et par sandaler.

Innhent tilbud
x

Innhent tilbud

Ja takk! Send meg gjerne tilbud på reisen:
Eksklusiv safarireise til Zimbabwe og Botswana

Innhent tilbud ved å fylle ut feltene nedenfor og trykk på "send".

Mange takk for din henvendelse.

Blixen Tours gir tilbakemelding så fort som mulig.