Fata om Rwanda

 

Rwanda

Rwanda er mest kjent for områdene i det nordøstlige hjørnet, "The Land of a Thousand Hills", som hvert år tiltrekker seg mange turister. Det er nemlig her man finner Parc National des Volcans. Nasjonalparken er hjemsted for noen av verdens mest truede fjell-gorillaer, og det er også i denne vakre regionen man kan oppleve de syv berømte Virunga vulkaner, hvor Karisimbi med sine 4 500 meter er den høyeste. Her på grensen til Uganda og Den Demokratiske Republikken Kongo lever syv gorillafamilier i den nesten ufremkommelige jungelen. Hvert år besøkes området av eventyrlystne sjeler som er villige til å betale en høy pris for å kunne klatre opp de bratte fjellskråningene og komme tett innpå de fantastiske dyrene.

Lengst mot vest ligger Lake Kivu, som er Rwandas største ferskvanns-sjø. Utsikten over sjøen og de fjerntliggende Nyiragongo-fjellene er imponerende vakker. Lake Kivu skjuler samtidig noen av kontinentets beste innlandsstrender, og området er derfor et yndet utflukts-mål for de innfødte, som drar hit i feriene for å dyrke vannsport eller bare nyte solen og stranden.

Mot øst, i de områdene som grenser opp til Tanzania, ligger Akagera Nasjonalpark. Nasjonalparken er kjent for sine ti vakre sjøer og sin store dyrebestand. For de eventyrlystne som ønsker å møte lokalbefolkningen, kan det anbefales at man drar bort fra de mest kjente områdene. Beveger man seg nedover de små sideelvene i Akagera Nasjonal Park, er det mulig å iaktta fiskerne som seiler rundt i sine uthulte trestammer, og lever som de har gjort det i århundrer. Mens mennene sikrer dagens fangst, sitter kvinnene inne på land ikledd fargerike drakter og røyker på en liten håndskåret trepipe, mens det spilles musikk på en iningire, en liten tradisjonell gitar. Rwanda er som en reise til det ukjente, samtidig som landet er åpent og imøtekommende og ønsker turistene velkommen.

Lokal tid...

Reisetid

Volcanoes Nasjonal Park
Det primære besøksområdet for turister er Volcanoes Nasjonal Park, som er en del av Virunga Mountains.

Denne kjeden av vulkaner er hjemsted for verdens få gjennlevende fjell-gorillaer, hvorav Rwanda er hjemsted for cirka halvparten av verdensbestanden.

Med en fantastisk naturkulisse er gorilla-safarien høydepunktet for de fleste reiser til Uganda.

Nyungwe Forest Nasjonal Park
Gjemt bort i det sydvestlige hjørnet av Rwanda er et besøk hit en god grunn til å forlenge reisen i Rwanda ut over gorilla-safari.

Området har et mangfoldig dyreliv og omfatter mange arter av pattedyr, fugler, sommerfugler og orkideer.
Her finnes vandrestier hvor flere arter av primater forekommer.

Akagera Nasjonal Park
Oppkalt etter elven som omkranser parken, ligger Akagera i en lavere høyde enn Rwandas andre parker. Parken ligner safariområdene i Kenya og Tanzania med savanne og vildt, men matcher ikke helt de beste målt på mengden av dyr.
Elver og sjøer øker variasjonen og gjør at
området er rikt på mange fuglearter.

Kigali
Rwandas hovedstad som strekker seg over et større kupert område. Mange turister overnatter her enten i begynnelsen eller slutten av ferien, og alle områder i det forholdsvis lille landet er raske å nå herfra.

Lake Kiwi
Lake Kiwi former Rwandas østlige grense og scenariet med de frodige fjellskråningene er imponerende.

Når er det beste tidspunktet for å besøke Rwanda?

Svaret er ikke helt enkelt og avhenger av flere ting, bl.a. hvor i Rwanda man reiser og hvilke interesser man har. Afrikas værmønstre blir stadig mer uforutsigbare, kanskje pga. den globale oppvarmingen, men vi har ut fra erfaringer nedenstående guide.

Landet er beliggende relativt høyt over havets overflate, midt i hjertet av Afrika, syd for ekvator med behagelig tropisk høylandsklima, men også med masse regn. Temperaturene varierer betydelig mellom stedene avhengig av høyden men meget lite i løpet av året på samme sted. I hovedstaden Kigali er den gjennomsnittlige temperaturen på omkring 21 grader.

Rwanda har to regnsesonger. Den lange perioden med regn fra omkring mars til mai, hvor regnet er tungt og vedvarende.

Fra juni til midten av september er den lange tørre periode. Normalt den beste perioden å besøke landet.

Oktober til november er den korte regnsesongen etterfulgt av en kort og tørr periode fra desember til februar.

Under Rwandas tørre perioder er det ofte et lett skydekke, som er med på å holde moderate temperaturer, men også periodevise regnbyer.

Areal
26 338 km2

Innbyggere
Cirka 11 mill.

Hovedstad og største by
Kigali

Språk
Kinyarwanda, fransk, engelsk

Valuta
Rwandisk franc (RWF)

Høyeste punkt
Volcan Karisimbi / 4 519 m

Laveste punkt
Rusizi River / 950 m

Gorilla trekking i Volcano Nasjonalpark er meget velorganisert og strukturert begrenset til åtte personer pr. gruppe pr. dag. For tiden finnes det syv grupper av fjell-gorillaer, så et maksimum på 56 gorilla trekking tillatelser er til rådighet hver dag. Tillatelsene koster 5-600 USD pr. person pr. besøk, hvilket kan virke dyrt, men inntekten går til bevaring av parken og hvor man bl.a. betaler for en 24-timers vakt for hver gorillagruppe.

Gorilla safariene starter vanligvis tidlig om morgenen. Etter en brifing av sikkerhets- og gorilla-etikette går den lille gruppen via forholdsvis fine stier opp til skogene. Selv om turen foregår i moderat tempo er turen slitsom, da høyden er over 2 500 meter. De engelsktalende guidene er generelt meget gode og kompetente, og de leder vanligvis gruppa til en gruppe av gorillaene de kjenner godt og som er vant til "besøkende".

En stor Silverback hann-gorilla kan veie opp til 200 kg eller to-tre ganger vekten av en gjennomsnittlig mann. På tross av at gorillaene blir iakttatt fortsetter de sitt inntak av mat og er upåvirket av tilskuerne.