Fata om Uganda

 

Uganda har kanskje kontinentets vakreste og variert natur med store innsjøer og elver, vulkaner og fjell - noen er over 5000 meter høye. Regnskog og åpne savanner og tørrere områder i nord gir grunnlag for et dyreliv med de ”klassiske” Afrikanske dyr, og her er også de fantastiske og svært sjeldne fjellgorillaene. Videre er det et bredt spekter av aper og et fugleliv uten like. Til de rundt 20 største stammer man finner i landet inkluderer også pygmeer som har en livsstil som er relativt uendret av moderne tider.
Landet har kommet seg etter Idi Amins despotiske regime på 80-tallet og med President Museveni i spissen er landet relativt stabilt, både politisk og økonomisk.

For de besøkende er det et stort spekter av attraksjoner, som f.eks. seilturer på de mange innsjøer og elver, safaritur i de mange nasjonalparker og andre reservater, samt fotturer til de fantastiske fjellgorillaene og i de diskré og enestående Rwenzori-fjellene.

Besøk til tromme skaperne, i landsbyer og ved kongegrave kan gi  et innblikk i kultur, historie og hverdagsliv. Velkommen til Uganda!
 

Lokal tid...

Reisetid

Queen Elizabeth Nasjonalpark
Queen Elizabeth Nasjonalpark ligger langs ekvator i den vestlige delen av Rift Valley. Naturen er svært variert med åpne gress sletter, tette busker, skog, sump og bredder. Er man interessert i fugler er dette det rette stedet!

Her finnes 568 av Ugandas totalt 1027 forskjellige fuglearter (en fjerdedel av hele Afrikas fuglearter). I tillegg til fuglene har parken bl.a. en rik bestand av dyrearter som elefanter, løver, leoparder, flodhester, vannbøfler, hyener og mange antiloper. Spesielt er området kjent for sine tre klatrende løver.

Murchison Falls Nasjonalpark
Parken er Ugandas største nasjonalpark med et areal på 3.840 km². Parken deles i to av Nilen og landskapet varierer fra fuktige regnskoger og kuperte områder i sørvest til savanner i nordvest. Fossene Murchison Falls som ga navn til parken er dannet ved at Nilen bryter gjennom en syv meter bred åpning i fjellet. Fossen er 43 meter.

Safariopplevelsene i parken er ubeskrivelig. Man kan kjøre i timevis uten å møte et annet menneske. Så langt øyet rekker er det savanner, sjø og sumpområde. Luften er fylt med duften av tropisk vegetasjon blandet med lukten av ville dyr. I det fjerne synger flodhestene om kapp med sikader og klokke frosker. Her er en god sjanse for å se både antiloper, sjiraffer, bøfler, løver, elefanter, leoparder og sjakaler.

Fuglelivet er imponerende, og den enorme Nilkrokodillen ligger i stort antall langs bredden av elven.

Bwindi Nasjonalpark
Bwindi Nasjonalpark har et areal på 331 km² og er med på FNs liste over verdens naturarv. Her går du inn i en annen verden og kan plutselig merke hvorfor Uganda også blir kalt menneskets vugge.

Her finnes et meget spesielt biologisk mangfold med mer enn 160 forskjellige tresorter og over 100 forskjellige bregnearter. Bwindi er en av verdens eldste regnskoger som har stått siden den siste istid. Her er et rikt fugleliv, mange sommerfugler og ikke minst er parken hjemmet til nesten halvdelen av verdens sjeldne og utrydningstruede fjellgorillaer.

I tillegg finnes det ti forskjellige aper, blant dem er den sjeldne svart og hvit Colobus ape.

Kibale Nasjonalpark
Kibale Nasjonalpark sies å ha den største konsentrasjonen av forskjellige primater i hele Øst-Afrika. Den store tette Kibale-regnskogen huser over 700 sjimpanser og 12 andre primater.
Ønsker du å ta en gåtur med ville sjimpanser er dette stedet. De menneskelignende aper beveger seg i store flokker, og man følger dem på få meters avstand gjennom tett regnskog med hjertet i halsen.

I tillegg til sjimpanser er parken rik på fugleliv, og man finner mange forskjellige fargerike sommerfugler i alle størrelser. Sesse Islands, Victoriasjøens absolutte perle. Victoriasjøen er verdens nest største innsjø med en diameter på mer enn 250 km, og Uganda deler den med Kenya i øst og Tanzania i sørøst.

I den nordvestlige delen av innsjøen ligger Sesse, som består av 84 øyer. Noen av øyene er store og tett befolket, andre øyer er små og nesten ubebodde, men de har alle masse frodig skog takket været en årlig nedbør på omkring 2.000 mm! Sesse Islands er det perfekte sted å avslutte en safarireise i Uganda. Slapp av med seiltur eller fisketur hvor du kan være så heldig å fange den store Nilabboren.

Jinja
Cirka 80 km nordvest for Kampala på Victoriasjøens vestlige bredde ligger byen Jinja. Her har den hvite Nilen sitt utspring og stedet er fullt av historie og eventyr. Hvis man stiller seg der hvor Nilen starter, har man en fantastisk utsikt ut over Afrikas største innsjø foran deg og Afrikas legendariske urskog bak deg. De mer eventyrlystne kan begi seg ut på rafting i Nilen som kan by på en spennende tur for både nybegynnere og viderekomne.

Lake Mburo Nasjonalpark
Lake Mburo Nasjonalpark er med sine 260 km² en av de minste nasjonalparker i Uganda, noe som også gjør den litt oversett i forhold til sine ”storebrødre”. Navnet kommer fra Mburosjøen som er omgitt av skog, savanner, sumper og klipper.

Her er det et rikt dyreliv med massevis av fugler, og det er relativt lett å få øye på artene som eller gjemmer seg godt andre steder i Uganda, for eksempel impala, Burchell’s sebra og elgantiloper.

Lake Bunyonyi
I Ugandas sørvestlige del finner man Bunyonyi-sjøen, omgitt av åser og vakker natur. Sjøen er en av de få innsjøer i regionen som ikke har bilharzia, krokodiller eller flodheste, noe som betyr at kysten er klar hvis du vil ta en kjølig dukkert på en varm dag. På svømmeturen kan du være så heldig å støte på en av innsjøens mange oter som stortrives uten konkurranse. Malaria er sjeldent i området, så innsjøen er som en liten oase for den reisende.

Været i Uganda

Klimaet i Uganda er generelt meget behagelig. I de områder vi beskriver ligger dagtemperaturen på omkring 22-28° C og i kveldstimene kjøler det ned. Da Uganda strekker seg over ekvator er det ingen reell vinter eller sommer.

Mars-mai og oktober-november
I mars, april, oktober og november faller det mest regn, men vanligvis er det kortvarige, kraftige regnbyger. Reisen kan i disse månedene være mere langsommelig, men utsikten er ofte bedre.

Desember-februar og juni-september
Disse månedene er de tørreste periodene i Uganda, men det kan fortsatt komme regn. Luftfuktigheten er lavere og temperaturen ligger på omkring 26-28° C.

Gorilla trekking
Gorilla trekking er mulig året rundt og foregår i fjellområder med regnskog. Vi anbefaler å reise når det passer en best, da regnet som oftest er kortvarig, og er en del av den fantastiske opplevelsen. Temperaturen i fjellene er generelt lavere enn på slettene.Veiledende nedbør i Uganda (i millimeter)
Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sep Okt Nov Des
79 85 170 278 279 113 73 84 77 84 137 115

Veiledende temperaturer i Uganda (dag/natt)
Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sep Okt Nov Des
27/17 27/17 27/18 26/18 26/18 25/17 25/16 25/16 26/16 26/16 26/16 26/17

Kilde: worldweatheronline.com

Areal
199.710 kvadratkilometer

Kyst
0 kilometer

Høyeste punkt
Margherita Peak on Mount Stanley / 5110 meter

Lavest punkt
Lake Albert / 621 meter

Befolkning
23.317.000

Visum
Det er visumplikt for norske statsborgere til Uganda. Man kan søke om visum på forhånd på den ugandiske ambassade i København eller så kan man kjøpe visum ved innreise til Uganda for USD 50 (+3% avgift). Visumet varer i en måned og passet må være gyldig i minst 6 måneder etter at reisen er avsluttet.