Fata om Mosambik

 

Mosambik

Her finner du 2 500 kilometer uberørt kyst, med marinereservater som er opprettet for å beskytte noen av verdens vakreste korallrev, fugle- og fiske-liv. Du vil også kunne komme tett på hvaler og delfiner.

Mange års borgerkrig ødela dessverre en del av Mosambiks dyrebestand og hadde en negativ innflytelse på økonomien.
Derfor uteble turismen, men i dag er den vendt tilbake.

Mosambik er i rask fremgang, og infrastrukturen er under oppbygging.


Lokal tid...

Reisetid

18-24 timer avhengig av flyselskap og destinasjon

Reiser til Mosambik går som regel via Johannesburg i Sør-Afrika eller Nairobi i Kenya.

Herfra flyr bl.a. South African Airways, Precision Air, Kenya Airways og TAP.

Halvøya Bazaruto Archipelago byr på kilometerlange, kritthvite strender med kokospalmer og asurblått hav.
Her finner du eksklusive lodger med fremragende service og utsøkt mat. Spesielt de lokale fiskerettene er i særklasse.

Dykk ved det fantastiske revet eller dra på båttur i en tradisjonell Dhow. Dra også en tur inn til områdets største by, Vilanculos, hvor det er livlig handel og du kan kjøpe kunsthåndtverk til rimelige priser, se på spennende arkitektur og nyte det lokale kjøkkenet på en av de hyggelige restaurantene.
Kysten har gjennom århundrene vært sentrum for mye handel fra Arabiske stater og Asia. På 1500-tallet ble landet kolonisert av europeerne med portugiserne i spissen, og derfor preges Mosambik av både den arabisk-afrikanske swahilikulturen, den lokale afrikanske kulturen og den portugisiske kulturen.

De to hovedspråkene er swahili og portugisisk.

Velkommen til en enestående og idyllisk kyst.

Klima og vær i Mosambik

Under finner du en beskrivelse av klimaet i Mosambik og når det er best å reise dit.

Ingen kan likevel forutsi været – spesielt ikke nå som været i Afrika blir mer og mer uforutsigbart, sannsynligvis på grunn av den globale oppvarmingen, og vi plutselig ser regnbyger i ørkenen, og omfattende tørke når det egentlig skulle regnet. Derfor gir denne beskrivelsen kun et generelt overblikk over været og klimaet i Mosambik i løpet av året.

Mosambiks kystlinje strekker seg over nesten 2.000 km, dekker breddegrader fra omkring 11° til 27° sør, og har en tropisk havstrøm som går fra nord til sør i hele sin lengde året rundt.

På tross av at Mosambik dekker over flere breddegrader, så følger hele landet mer eller mindre den samme værtypen som er vanlig for det sørlige Afrika. Her faller størstedelen av regnet mellom desember og mars – likevel varer regnet noen få uker lengre i den nordlige delen enn i den sørlige. I denne perioden kan luftfuktigheten være meget høy, hvilket kan føles ubehagelig.

Størstedelen av den nedbøren som faller i Mosambik, kommer med sørøstpassaten, og ser man på et verdenskart, vil man oppdage at landet faktisk ligger i le av Madagaskar. Det gir Mosambik både en ganske lav årlig mengde nedbør og samtidig en meget god beskyttelse mot de tropiske stormene, og av og til syklonene, som beveger seg i retning av landet i denne perioden.

I april og mai stilner regnet av, solen kommer frem og luftfuktigheten faller. Det gode været sprer seg gradvis fra sør til nord.

Perioden fra juni til oktober er for de fleste det beste tidspunktet å reise til Mosambik. Som oftest er det perfekt tropisk vær; skyfritt, massevis av sol og nesten ikke regn. Men faktisk er juni, juli og august de kjøligste månedene i Mosambik. Så selv om dagstemperaturen enkelt kommer over 30 °c, kan du få bruk for et lett teppe til om natten.

I september og oktober er det fortsatt tørt. Dagstemperaturen stiger, mens det fortsatt er ganske kjølig om natten.

Været i november måned er vanskeligere å forutsi. Selv om de fleste dagene fortsatt er solrike og varme, så kan også de første regnbygene dukke opp. Regnet kommer generelt tidligere i den nordlige delen av landet enn i den sørlige.

Klimatabell:
Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Luft 30 31 29 28 27 25 24 26 27 28 28 29
Vann 26 27 27 26 25 24 23 22 23 24 25 25
Nedbør 130 125 125 53 28 20 20 13 28 48 81 97

Visum
Passet må være gyldig i minst 6 måneder utover endt opphold. Barn inntil 18 år, kan reise inn uten eget pass, dersom de er innskrevet i foreldrenes pass. Danske provisoriske pass, samt EU-nødpass godtas. Visum for 30 dager og 1 innreise kan fås ved ankomsten til Maputo flyplass og Pemba flyplass, samt ved grenseovergangene fra nabolandene.

Areal
801.000 km2

Innbyggere
20 mill.

Hovedstad og største by
Maputo

Språk
portugisisk

Valuta
Metical (MZM)

  • Alle former for vannsport
  • Vandring i naturreservat
  • Fugleturer til vanns og til lands
  • Fisking, både tett på land og dyphavsfiske
  • Tur til Vilanculos, et fargerikt bymiljø med markeder, bygninger i kolonistil og fremragende sjømat-restauranter
  • Seilturer til øyer, delfiner, hvaler og fulger