Har du spørsmål?

Vi besvarer gjerne dine spørsmål - Ring:

35 900 901

ÅPNINGSTIDER:
Mandag - fredag 8 - 16.

EKSTRA ÅPENT JANUAR
Lørdag 10 - 14.

Det Indiske Hav

Det Indiske Hav

Når turen går til det østlige og sydlige Afrika, Maldivene, Mauritius eller Seychellene kommer du ikke utenom det Indiske Hav.

Enhver oppdagelsesreisende med respekt for seg selv må krysse et hav eller to. Når turen går til det østlige og sydlige Afrika, Maldivene, Mauritius, Zanzibar, Sri Lanka eller Seychellene kommer du ikke utenom det Indiske Hav.

Selve Havet

73,5 millioner kvadratkilometer vannoverflate (iberegnet den Persiske Bukt og det Røde Hav) gjør det Indiske Hav til det tredjestørste hav i verden, med cirka 20% av klodens saltvannsmengde. Ser vi på gjennomsnittstemperaturer er det også verdens varmeste hav, på tross av at det grenser opp til det Sydlige Ishav, som omgir Antarktis. Umiddelbart skulle man tro at et delig varmt hav ville være fullt av liv, men det Indiske Hav er faktisk relativt fattig på liv i store områder, paradoksalt nok på grunn av sin høye vanntemperatur. Plankton (især planteplankton), som er det nederste ledd i havets matkjede, har ikke de beste vekstbetingelsene i varmt vann, som jo desværre er hva det er mest av i dette havet. Når det nederste trinn i matkjeden ikke trives, gjør resten av kjeden det heller ikke og derfor finnes det meste av liv i det Indiske Hav langs kysten og omkring de mange øyene.

De to store cirkulære havstrømme i det Indiske Hav er primært styrt av monsunene og flyter for det meste hver deres vei: med klokka nord for Ekvator og mot klokka på den sydlige halvkule. Dog skifter den nordlige strøm retning under vintermonsunen, som har stor betydning for noen av våre forfedre.

Havet og Mennesket

Spiren til verdens tidligste sivilisasjoner ble lagt omkring det Indiske Hav, i hhv. Mesopotamien, Egypt og India. Her var stabile og frodige forhold som lot samfunnene utvikle seg på en måte som lot visse borgere spesialisere seg i annet end blot livets opprettholdelse, hvilket var startskuddet til ny teknologi, store riger, stater og handel mellem disse.

Det Indiske Hav er ikke så opprørt som de andre verdenshavene, og skipsbåren handel på tvers av havet begynte derfor veldig tidlig her. Monsunsesongen betød videre at et skip kunne ha vinden i ryggen vestpå, vente et par måneder i havn og deretter ha vinden i ryggen hjem igjen. Det beste eksempelet er Madagaskar, som på denne måten ble kolonisert av oppdagelsesreisende i kanoer fra Indonesia(!).

Den intensive handelen dannet blant annet grunnlag for de fabelaktige rikdommene som ansporet de europeiske makter til å finne en sjøvei til Asia, hvilket resulterte i Columbus’ oppdagelsesreiser, Marco Polos besøk i Kina og Vasco da Gamas tur omkring Kap det Gode Håp, hvor han endelig fant den riktige ruten.

Det oppstod nesten med det samme en livlig handelsrute syd for Afrika, og der ble det også utkjempet adskillige slag om retten til strategisk viktige steder på ruten, bl.a. Cape Town, som var grunnlagt som en forsyningsstasjon. I dag går det stadig mange viktige handelsruter gjennom forskjellige deler av det Indiske Hav, og mange av de tidligere strategiske viktige øyene og forsyningsstasjonene er nå reisemål i toppklasse, takket være det milde klima og det varme vannet.

Havet og Deg

Hvis du liker masse historie, glade mennesker, fantastiske sandstrender og verdens beste dykker- og snorkeloplevelser er der ingen vei utenom det Indiske Hav. Du vil gå i de store oppdagelsesreisendes og handlendes fotspor, enten du velger Zanzibar, Mauritius, Seychellene, Mozambique eller et helt femte sted, kan du være sikker på at du vender hjem med historier om eksotiske land og en veritabel rikdom av opplevelser.


Se reiser til Det Indiske Hav her
Se kataloger med reiser til Det Indiske Ocean