Har du spørsmål?

Vi besvarer gjerne dine spørsmål - Ring:

35 900 901

ÅPNINGSTIDER:
Mandag - fredag 8 - 16.

Kjempeskilpadder

Kjempeskilpadder

Uansett om du reiser til Afrika eller Det Indiske Hav er det stor sannsynlighet for å støte på mange forskjellige artene av disse eldgamle og fascinerende dyrene...

De første skilpaddene vandret rundt på jorden for 200 millioner år siden, og akkurat som krokodillene har de ikke hatt behov for å forandre sin grunnleggende kroppsbygning siden den gang. Uansett om du reiser til Afrika eller Det Indiske Hav har du mulighet for å støte på mange forskjellige arter av disse eldgamle og fascinerende dyrene, men i denne artikkelen har vi valgt å konsentrere oss om kjempeskilpaddene som finnes på Seychellene i Det Indiske Hav. Denne arten kalles Aldabra kjempeskilpadder, oppkalt etter Aldabra atollen på Seychellene.

Hovedøyene på Seychellene var inntil 1840 hjemsted for en annen art kjempeskilpadder, men de var for lette å fange for de sultne sjømennene og led derfor en tragisk skjebne.

Alder og kjennetegn

Aldabra kjempeskilpadden er omtrent like stor som dens mer berømte fetter, Galapagos kjempeskilpadden. I gjennomsnitt har hannene et 120 cm langt skall og veier ca 250 kg, den tyngste befinner seg i fangenskap og veier 360 kg. Hunnene er generelt mindre enn hannene og her er gjennomsnittsmålene henholdsvis 90 cm og 150 kg. Det første emnet som dukker opp når samtalen kommer inn på kjempeskilpadder, som den ofte gjør, er deres alder. Mytene vil ha det til at de kan leve mange hundre år, hvilket ikke er så langt unna sannheten. Den eldste nålevende Aldabra kjempeskilpadden er omkring 170 år gammel, og ryktet sier at et annet eksemplar av denne, som døde i 2006, var 255 år.
Et kvart årtusen er imponerende, dersom alderen stemmer, men i den ville naturen er det sjelden det oppnås en så høy alder på grunn av periodevis utilstrekkelig føde, parasitter, sykdommer og andre ting som følger med et utendørs liv. Skilpaddens hals er usedvanlig lang, hvilket gjør den i stand til å få tak i mat og godbiter i opp til en meter høyde.

Skallet er som regel mørkeblått eller sort og er kraftig hvelvet, selvom formen påvirkes av dyrets foretrukne mat.
Dersom skilpadden primært spiser gress og annen lav vegetasjon er skallet høyt og rundt, men dersom maten oftest finnes i høyden (for en skilpadde) er skallet mer flatt, spesielt rundt halsen, slik at den kan strekke seg høyere.Skilpaddens levesteder er ganske forskjellige, takket være de mange mulighetene på Seychellene; den kan blant annet sees på flate stykker med gress, busker, mangrovesumper, stranden og andre steder. Dette betyr også at kosten er variert og inkluderer både gress, blader, diverse planter og frukter.

Selvom den er primært plante-etende sier den ikke nei til å spise små-dyr. Denne vennlige bulldoseren er det største dyret i sitt nærmiljø og spiller derfor en rolle som ikke er ulik elefantenes. På sin leting etter mat velter skilpadden ofte trær og rydder stier i buskene, hvilket kommer mindre dyr til gode i form av fluktveier og mat (voksne kjempeskilpadder er enormt sterke). Visse av skilpaddene reiser seg opp på bak-beina for å nå mat i høyden, som er imponerende, men også farlig da de ikke kan reise seg opp igjen hvis de tipper bakover og lander på ryggen. Når de har den riktige siden opp, beveger de seg som regel i et temmelig rolig tempo, men hvis det er mat eller en make i sikte kan den godt komme gående overraskende fort. Kjempeskilpaddene er generelt likeglade med mennesker i sin nærhet, da de har funnet ut at mennesker er glimrende til å klø dem på halsen og klappe dem på hodet. Visse steder har barn også mulighet til å få en ridetur. Uansett om du nyter disse fortidskjempene på avstand eller med en hånd på skallet, blir du sjarmert av deres utstråling.