Beste reisetidspunktMosambik vær

Under finner du en beskrivelse av klimaet i Mosambik og når det er best å reise dit.

 
Ingen kan likevel forutsi været – spesielt ikke nå som været i Afrika blir mer og mer uforutsigbart, sannsynligvis på grunn av den globale oppvarmingen, og vi plutselig ser regnbyger i ørkenen, og omfattende tørke når det egentlig skulle regnet. Derfor gir denne beskrivelsen kun et generelt overblikk over været og klimaet i Mosambik i løpet av året.
 
Mosambiks kystlinje strekker seg over nesten 2.000 km, dekker breddegrader fra omkring 11° til 27° sør, og har en tropisk havstrøm som går fra nord til sør i hele sin lengde året rundt.
 
På tross av at Mosambik dekker over flere breddegrader, så følger hele landet mer eller mindre den samme værtypen som er vanlig for det sørlige Afrika. Her faller størstedelen av regnet mellom desember og mars – likevel varer regnet noen få uker lengre i den nordlige delen enn i den sørlige. I denne perioden kan luftfuktigheten være meget høy, hvilket kan føles ubehagelig.
 
Størstedelen av den nedbøren som faller i Mosambik, kommer med sørøstpassaten, og ser man på et verdenskart, vil man oppdage at landet faktisk ligger i le av Madagaskar. Det gir Mosambik både en ganske lav årlig mengde nedbør og samtidig en meget god beskyttelse mot de tropiske stormene, og av og til syklonene, som beveger seg i retning av landet i denne perioden.
 
april og mai stilner regnet av, solen kommer frem og luftfuktigheten faller. Det gode været sprer seg gradvis fra sør til nord.
 
Perioden fra juni til oktober er for de fleste det beste tidspunktet å reise til Mosambik. Som oftest er det perfekt tropisk vær; skyfritt, massevis av sol og nesten ikke regn. Men faktisk er junijuli og august de kjøligste månedene i Mosambik. Så selv om dagstemperaturen enkelt kommer over 30 °c, kan du få bruk for et lett teppe til om natten.
 
september og oktober er det fortsatt tørt. Dagstemperaturen stiger, mens det fortsatt er ganske kjølig om natten.
 
Været i november måned er vanskeligere å forutsi. Selv om de fleste dagene fortsatt er solrike og varme, så kan også de første regnbygene dukke opp. Regnet kommer generelt tidligere i den nordlige delen av landet enn i den sørlige.
 
 
Nedenstående skal bare ses på som en veiledende klimastatistikk. Vi vil påpeke at de siste årene har vist at det kan være store svingninger i været fra år til år. Tallene er basert på gjennomsnittet fra årene - 2012-2018 (Vilanculos, Mosambik). Kilde: worldweatheronline.com
 
Lufttemperaturen
Januar
30°
Februar
31°
Mars
29°
April
28°
Mai
27°
Juni
25°
Juli
24°
August
26°
September
27°
Oktober
28°
November
28°
Desember
29°
Vanntemperatur
Januar
26°
Februar
27°
Mars
27°
April
26°
Mai
25°
Juni
24°
Juli
23°
August
22°
September
23°
Oktober
24°
November
25°
Desember
25°
Nedbør (mm)
Januar
193
Februar
157
Mars
90
April
56
Mai
40
Juni
17
Juli
34
August
12
September
18
Oktober
29
November
50
Desember
84