Safarireiser til Botswana

plane-icon

Reisen til Botswana tar vanligvis 17-22 timer avhengig av flyselskap og destinasjon i Botswana

Botswana er safarilandet for de eventyrlystne. En reise til Botswana byr på store kontraster og gjør en safaritur til en ekstraordinær opplevelse. 

 
Kalahariørkenen og viltreservatene i sør er rett og slett enestående naturområder. Og for den iherdige opplevelsesreisende venter belønningen.
Botswana har nemlig noe av Afrikas mest uberørte natur. På en rundreise til noen av Afrikas fineste viltreservater venter det deg et mangfoldig dyre- og planteliv.
 
Blandt hovedattraksjonene finner du det 15.000 km² store innlandsdeltaet Okavango og den imponerende Chobe Nasjonalpark. Ta en båttur i mokoroer eller fly over deltaet og få en villmarks-naturopplevelse utenom det vanlige. Safarireiser til Botswana byr på intense og ekte opplevelser.
 
Botswana er det landet i Afrika hvor man har lykkes best med samarbeidet mellom forskjellige befolkningsgrupper, og landet er ytterst velfungerende. Det gjør at du opplever en god infrastruktur og et høyt servicenivå på din safari reise til Botswana.
 
Når man er på safari reise i Botswana, er det avgjørende at turen er velplanlagt ned til minste detalj. Det gjør at man kan lene seg tilbake, og bruke sin energi på alle de store inntrykkene og opplevelser i Botswana-bushen. 
 
Din dag på safari i Botswana starter med en lett frokost før du drar ut i bushen enten til fots eller i åpen safaribil. Etter noen timer i selskp med din erfarne guide og Afrikas ville dyr, kommer du tilbake til campen hvor en lekker lunsj venter deg.
 
Selv om en safari reise i Botswana er en aktiv ferie, skal det også være tid til avslapping. Den varme tiden midt på dagen kan du nyte i skyggen med en god bok eller ved bassenget med utsikt over bushen. 
 
På slutten av ettermiddagen er det igjen tid til å dra ut i villmarken i Botswana, og din foto safari fortsetter nå frem til det blir mørkt.
 
En safari reise til Botswana kan inneholde alt fra luksus midt i den uberørte villmarken til en tur til Kalahariørkenen eller det imponerende Victoria Falls. 
 
Okavango deltaet er en opplevelse i seg selv. Det kjempestore området er på 15.000 km2 og er blant et av de mest viltrike i verden. Her kan du oppleve de fryktingytende krokodiller og flodhester på nært hold fra de lokale elvefartøy mokoroer, eller betrakte de kjempestore elefantflokkene som rolig kommer ned for å drikke dagens vannrasjon. 
 
En safari reise til Botswana er ekte og luksuriøst, og du blir overveldet av den personlige servicen og oppmerksomheten du får som reisende med Blixen Tours. 
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Om landet

Botswana er et land med store kontraster og tidløse landskap som kan vekke en nesten åndelig tilstand hvor man får en følelse av at tiden står stille.

 
Hvert år etter regntiden flyter vannet i elven Okavango stille ut i verdens største deltas utallige kanaler og laguner. Det krystallklare vannet skaper nytt liv i en tilsynelatende endeløs og harmonisk syklus.
 
Kalaharis røde sand visker ut buskmannens spor etter at han, som hans forfedre har gjort i titusen av år, på mirakuløs vis har brakt hjem et bytte til sin lille familie. Nå sitter de ved bålet og snakker om hva himmelens uendelige stjerner gjemmer.
 
Løvens brøl gir gjenlyd om natten og hyenenes ”latter” gir litt spenning i den nylige ankomne safari turisten, som har en god sjanse for å få brukt alle sanser. Her kommer du i kontakt med sovende instinkter og underbeviste følelser som fremkaller både spenning og ro. Risikoen for at det ”er i blodet” er overveldende.
 
De enorme Makgadikgadi og Nxai pans (saltsletter) er delvis forvandlet til innsjøer etter regnet og er også verdt et besøk og mer tilgjengelige enn noen av de andre parker.
 
For safarielskeren har landet alt - velkommen til Botswana.
Flyreise & reisetid til Botswana

Flyreisen til Botswana med avreise fra Oslo (Gardermoen), Vestlandet, Midt-Norge eller Nord-Norge er normalt med 2-3 mellomlandinger og flybytte underveis.

 
Hvor lang tid tar det å fly til Botswana?
Fra Norge til Botswana er den samlede reisetiden ca. 18-24 timer avhengig av ruten. Flyselskap vi benytter er f.eks:
 
  • Qatar Airways (via Doha + Johannesburg — flyreise på 6,5 + 9 + 1,5 timer)
  • Lufthansa (via Frankfurt + Johannesburg — flyreise på 2 + 10 + 1,5 timer)
  • Swiss (via Zürich + Johannesburg — flyreise på 2 + 10 + 1,5 timer)
  • Emirates (via Dubai + Johannesburg — flyreise på 7 + 8 + 1,5 timer)
  • British Airways (via London + Johannesburg — flyreise på 2,5 + 11 + 1,5 timer)
 
Transferen videre i Botswana er alltid inkludert hos Blixen Tours Norway
Ved reiser med Blixen Tours Norway er transferen fra flyplass og til endelig destinasjon alltid inkludert — med mindre noe annet er nevnt eller avtalt. Transferen foregår normalt med innlandsfly, safarifly eller safaribil, avhengig av avstand til endelig destinasjon.
 
 
Områder & parker
Okavango Delta
Blant hovedattraksjonene finner du det store Okavango Deltaet. Her kan man fra ulike mindre båter seile ganske nær det fantastiske dyrelivet og ikke minst en utrolig mengde fugler – mer enn 400 arter er registrert! Den tradisjonelle uthulte trestamme ”mokoro”, er et populært alternativ, men også større båter med flere fasiliteter brukes. Det er naturligvis også mulighet for tradisjonell safaritur i åpen safari-bil, og du kan gå med en safariguide. 
 
Et av naturens største underverker er det 15.000 km² store innlandsdeltaet Okavango som er verdens største. Regn som faller i det angolanske høylandet ender i perioden juni – august, et halvt år senere på de ytre grenene av deltaet som krystallklart vann. Denne evige syklusen gir igjen liv til en utrolig rikdom av fugler, dyr og planter. De fleste steder i deltaet kan nås med en kort flytur.
 
På flyturen får du det beste inntrykket av det fantastiske landskapets uendelig mange kanaler, laguner, øyer og naturstier i alle retninger. Safariopplevelsene i deltaet er vanligvis til fots eller i ”mokoro”, en uthulet trestamme, hvor man glir lydløst gjennom det klare vannet, noe som gjør at du kan komme utrolig nær dyrene og fuglene.
 
I noen leire tilbys safari i bil og fisketurer.
 
Moremi Game Reserve 
I det nordøstlige hjørnet av deltaet ligger Moremi Game Reserve, som dekker ca. en tredjedel av Okavango. I 1960 reduserte jegere utenfra det lokale dyrelivet kraftig og visse dyrearter ble nesten utryddet. Dette gjorde at lokalbefolkningen i området, Tswana-folket, flyttet fra Moremi Game Reserve for å beskytte dyrelivet og miljøet i fremtiden. Siden har området blitt utvidet flere ganger og omfatter i dag ca. 4.800 km².
 
Dette er et usedvanlig vakkert område med et av Afrikas største viltbestander. Her kan du oppleve de fleste store pattedyr; både kattedyr, de sjeldne sabelantiloper, sitatunga og heste-antiloper, den rustrøde letjevannbukk, og en av de største bestandene av de sjeldne villhundene. I elvene er det flodhester og krokodiller.
 
Området består av utstrakte skoger med de karakteristiske Mopanetrær, gress savanner, myrer, sjøer, laguner og øyer omgitt av frodig vegetasjon.
 
Chobe Nasjonalpark 
Chobe nasjonalpark er også et enestående område, som grenser til Chobe elva og Namibia i nord, dit kommer mange dyr i den tørre årstiden. Nasjonalparken er nesten like stor som Okavango deltaet, som grenser opp til nasjonalparken i vest. Det er et ideell mulighet å kombinere Chobe med det nærliggende området ved Victoriafallet på grensen mellom Zimbabwe og Zambia.
 
Chobe Nasjonalpark er et 10.500 km² dyreliv-rikt landområde. Det regnes som et av Afrikas fineste viltreservater. Her er det en høy konsentrasjon av dyr og ikke minst fugler.
 
Det er ikke uvanlig å møte store flokker av elefanter som går mot Chobe elvens livgivende vann. Noen mener at dette hjørnet av Afrika har over 100.000 elefanter – Afrikas største bestand. Ett av høydepunktene i Chobe elven er et cruise hvor du kan se store flokker av elefanter og hundrevis av bøfler, et stort antall flodhester og krokodiller, et inferno av fugler og en fantastisk solnedgang.
 
I den sørlige delen av Chobe ligger Savuti-kanalen som har vært litt av et mysterium. I mange år har den ”sovet” og vært uten vann, men i perioder har det begynt å komme vann til det tørre lavlandet og dermed blir det gjort om til en liten oase som tiltrekker seg store mengder av dyr og fugler. Savuti er fremfor alt kjent for sine løver.
 
Central Kalahari Game Reserve, Makgadikgadi og Nxaipan Nasjonalpark
Kalahari-området, som dekker det meste av det sørlige Botswana har flere spennende reservater. Men det kan i midlertidig være vanskelig å nå områdene, i noen tilfeller kreves det et spesielt arrangement. Men så kan man også få en ekstraordinær opplevelse, hvor røde sanddyner, grønne akasietrær, blå himmel og uendelige strekninger er noe av ingrediensene. Her er også et overraskende rikt dyreliv, med migrering av tusenvis av dyr.
 
Kalahari Central Game Reserve er et av verdens største verneområder og dekker et areal på ca. 52.000 km². Området kan være vanskelig å få tilgang til, men til tross for den nådeløse og tørre ørkenen finnes det vilt her også.
 
De ville kalahariløvene har tilpasset seg den barske naturen, som kudu, klipspringer og oryx som du også finner der. Her finner du også noen av de få gjenværende bush-menn som fortsatt jakter som deres forfedre gjorde. Det er mulig å gå på oppdagelsesferd med bush menn, hvor de forteller om sine lokale kultur-, overlevelses- og jaktritualer, samt deler sine enorme kunnskaper om naturen og dyrelivet i området.
 
De enorme Makgadikgadi og Nxai pans (saltslettene) blir etter regnet delvis forvandlet til innsjøer, og vannfugler som pelikaner, flamingoer og andre fugler kommer hit i tusentall.
Fakta
Pas og visum
Det kreves ikke visum til Botswana for norske statsborgere ved turistreiser inntil 90 dager. Man skal imidlertid kunne forevise en gyldig returbillett, tilstrekkelig med kapital til å dekke oppholdet og et pass som minimum skal være gyldig i 6 måneder ETTER HJEMREISE samt inneholde tilstrekkelig med blanke sider til stempel av visum ved ankomst.
 
Hvis man reiser med barn under 18 år til Botswana kreves det spesielle dokumenter, avhengig av om barnet reiser med begge foreldrene, bare en forelder eller ingen av de biologiske foreldrene. Kontakt Botswanas Ambassade i Stockholm for ytterligere informasjon.
 
Areal
581.730 km²
Cirka 17 % av arealet er regulert til viltreservater og nasjonalparker.
Botswana har kystlinje og grenser til Sør-Afrika, Namibia, Zambia og Zimbabwe.
 
Befolkning
1,7 millioner
Cirka 50 % av befolkningen er fra Batswana stammen. Den nest største gruppen er Bakalanga, og andre grupper er bl.a. Batawana, Bakgatla, Batlhaping, Hambukushu og Baherero.
 
Hovedstad
Gaborone, 250.000 innbyggere
 
Språk
Det offisielle språket er engelsk, men nasjonalt snakker nesten alle Setswana. I tillegg er det etniske grupper som snakker sitt eget språk.
 
Religion 
Ca. 70 % av befolkningen i Botswana er kristne, 20 % er agnostikere og resten tilhører tradisjonelle religioner eller meget små mindretall av muslimer, hinduer og jøder.
 
Valuta
Myntenheten i Botswana heter Pula (BWP). 1 Pula = 100 Thebe. Det finnes sedler i størrelsene 100, 50, 20 og 10 Pula. Av mynter finnes det 5, 2 og 1 Pula, samt 50, 25, 10 og 5 Thebe.
 
Svartebørsveksling i Botswana er ulovlig.
 
Ved inn- og utreise skal all valuta fortolles. Det er ingen restriksjoner på hvor mye fremmed eller lokal valuta man kan innføre, såfremt det er deklarert ved innreise. Utførsel av lokalvaluta er begrenset til BWP 50, og utførsel av fremmed valuta må ikke overstige det beløpet man fortollet ved innreise.
 
Veksling av valuta kan gjøres i banker og vekslebyråer. Det er banker i alle større byer samt i mindre landsbyer. I de mindre landsbyene er det imidlertid begrensede vekslingsfasiliteter, derfor anbefales det at man veksler penger på flyplassen eller i en av de større byene. Ved de fleste grenseovergangene er det også et vekslebyrå.
 
Nesten alle camper og lodger aksepterer USD, Euro, Britiske Pund og Sør-Afrikanske Rand (ZAR). Hoteller, lodger og restauranter aksepterer også generelt kredittkort og reisesjekker i USD.
 
Telefon og Internett
For å ringe internasjonalt til Botswana er retningsnummeret +267 og deretter ringes lokalnummeret.
 
Mobiltelefoner fungerer visse steder i Botswana - nettverket dekker de større byene og noen av turistområdene. Likevel er det i nasjonalparkene ofte ingen dekning.
 
Internett finnes på mange hoteller. I nasjonalparkene er det kun de færreste hotellene og lodgene som har Internett-fasiliteter, og tilgangen er ofte meget dyr.
 
Tidsforskjell 
Norsk sommertid: ingen tidsforskjell
Norsk vintertid: + 1 time i Botswana
 
Tips
Man er ikke forpliktet til å gi tips i Botswana, og personalet er ikke avhengig av tips, men dersom man er fornøyd med servicen er det vanlig at man gir tips. På de forskjellige lodgene er det vanligvis en boks hvor man kan gi tips som deretter blir fordelt blant personalet.
 
På restauranter fremgår det av menyen eller regningen om service er inkludert; hvis ikke betaler man ca 10 %.
 
Vaksinasjon
Det anbefales å bli vaksinert mot smittsom hepatitt, og hvis du kommer fra et område med gulfeber, kreves gulfebervaksine. Malariaprofylakse er nødvendig.
 
Det er viktig at du kontakter din fastlege eller Folkehelseinstituttet før avreise for råd og veiledning om vaksinasjoner.
 
Veiene
Veiene er gode mellom byene, men i de fleste parker er det nødvendig å kjøre med firehjulsdrevne kjøretøy. Dette er igjen gjort bevisst for å beholde områdene så naturlige så mulig.
 
Prisnivå
Botswana er litt dyrere enn de omkringliggende landene, du betaler litt mer for færre turister og for å beskytte naturen og miljøet. Til noen av øyene i deltaet kan du fly ut til og få en eksklusiv opplevelse noe som er relativt dyrt.
 
Påkledning
På dagtid er det generelt varmt om sommeren, mens det om vinteren er mildt. Kveldene og nettene kan være kjølige året rundt. På reiser som involverer Safari starter man tidlig om morgenen og det er ofte kjølig. Ta med deg en varm genser, eventuelt en vindjakke og et skjerf rundt halsen – det er spesielt viktig å ha med varme klær til safarien både morgen og kveld i vinterhalvåret (lue og hansker anbefales).
 
Påkledningen i Botswana er avslappet. Av fottøy anbefaler vi at man tar med seg et par gode sko som man kan gå i, samt et par sandaler.
Klima og værBotswana

Botswana ligger på jordas sørlige halvkule, slik at årstidene er motsatt av de norske. I regntiden kan visse avsidesliggende camps være stengt i Botswana.

Vannstanden i Okavango deltaet er ikke avhengig av lokalt regn, men av elvene i Angola. Derfor vil det være lavvann fra november til april. I denne perioden kan det være begrensede muligheter for båtsafari, men de fleste veier er åpne for safari i bil.
 
I mai til september er det høyvann i Okavango og man reiser mer på båtsafari da mange av veiene vil ha begrenset tilgjengelighet.
 
Regn perioden (desember-mars)
Været i Botswana er typisk for det sørlige Afrika, selv om nedbøren her er mindre enn landene lenger mot øst. Regnet i Botswana kommer i månedene desember, januar, februar og mars. Noen dager vil være tørre og solrike, mens andre vil ha tordenvær om ettermiddagen. Man kan også oppleve noen gråværsdager.
 
Walking safaris er på grunn av sikkerheten sjelden mulig i den grønne perioden mellom desember og april da guidenes sikkerhet er begrenset.
 
Tørr periode (april-november)
Været i Botswana i april og mai er vanligvis fint med klar himmel og grønt landskap. Nattetemperaturen begynner å falle i løpet av disse månedene, spesielt i Kalahari. Ved Okavango vil temperaturene alltid være litt høyere enn i resten av landet.
 
juni, juli og august vil de nattlige temperaturene i de tørre områdene være nær frysepunktet, men det blir fort varmere i løpet av dagen. Det er nå "high season" for de fleste safariområder fordi bushen er åpen og dyrene samles rundt de tilgjengelige vannkildene.
 
Spesielt fra mai til august er det viktig at man har varme klær for de tidlige morgener når du sitter i en åpen safaribil. Votter og lue kan også være fint å ha, inntil solen begynner å varme tidlig på formiddagen.
 
september og oktober vil temperaturene stige igjen. Landskapet er meget tørt og konsentrasjonen av dyrene blir mer utbredt.
 
Været i Botswana i november er vanskelig å forutsi da det noen ganger kan være en fortsettelse av den tørre oktober varmen, mens andre ganger vil det  første regnet komme allerede i begynnelsen av november.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Lufttemperaturen
Januar
32°
Februar
31°
Mars
31°
April
31°
Mai
28°
Juni
25°
Juli
26°
August
29°
September
33°
Oktober
35°
November
34°
Desember
32°
Nedbør (mm)
Januar
82
Februar
80
Mars
50
April
21
Mai
5
Juni
2
Juli
1
August
1
September
2
Oktober
21
November
50
Desember
85
Blixen Tours
Safaristandard
På alle måter den mest eksklusive og luksuriøse reisen, og blant det absolutt beste landet kan by på.
 
Ønsker du det beste av det beste - både opplevelsemessig og kvalitetsmessig - da bør du velge Blixen Tours Platinum reiser.
 
Her strekker vi oss langt for å tilby deg absolutt toppklasse av lodges og service, og alt blir arrangert og skreddersydd til akkurat dine behov og ønsker.
 
Du vil få opplevelser og luksus som ikke mange har opplevd.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Førsteklasses reise og blant det beste i området med høy standard og service.
 
Ønsker du ikke å inngå noen kompromiss på luksusen og den personlige servicen, da bør du velge Blixen Tours Gold reisene.
 
Her er det den høyeste standarden på både rom som service, og du vil bli mottatt som en helt spesiell gjest.
 
Den personlige omsorgen vil være i høysetet, og du vil oppleve at personalet yter en stor innsats for din komfort.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
God standard som ligger over middels på alle kriterier - semi-luksus standard.
 
Våre Blixen Tours Silver reiser er for dem som ønsker å ta vare på seg selv med ”det lille ekstra”
 
Her er det tenkt på hver eneste detalj og standarden ligger derfor over middels av hva man forventer på den aktuelle destinasjonen.
 
Våre Silver reiser holder standarden som kjennetegner Blixen Tours generelt - høy service, rene og lekre rom, god beliggenhet og velutdannet personale.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Utmerket reise med fin turistklasse standard, nøye utvalgt av Blixen Tours.
 
Når du reiser med Blixen Tours, vil du alltid komme til en destinasjon som er nøye utvalgt av våre erfarne reisekonsulenter.
 
Vi sørger for å kjenne våre partnere, og vi sender ikke reisende til en lodge eller et hotell hvor vi ikke kjenner til standarden ned til den minste detalj.
 
En Blixen Tours Bronze reise kan f.eks. være en safari i Botswana i mobil teltcamp - altså en reise i den flotte enden av turistklassen.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse