Store bilder

Svøm og dykk med hvalhaier på Maldivene

Der er noen opplevelser som forandrer en ferie fra å være fantastisk til å være uforglemmelig. Å svømme med hvalhaier er en av dem.
Store bilder
Selv om disse imponerende dyrene kalles hvalhaier, så er de ganske harmløse og spiser hovedsakelig plankton, men når de gigantiske kroppene plutselig dukker frem fra det mørke dypet, så vil det garantert få hjertet til å slå over i galopp.
 
Men hvor kan man oppleve disse fantastiske dyrene og når er sjansen størst for at de dukker opp?
 
 
En opplevelse for livet
De som har prøvd å svømme eller dykke med hvalhaier, forteller at det er en ”once-in-a-lifetime” opplevelse, som for alltid vil være øverst på listen over de største øyeblikkene. 
 
Hvalhaier, eller whale sharks, kan bli opptil 12-18 meter lange, og veier i gjennomsnitt rundt 15 tonn. Dietten består av ikke mindre enn 21 kg plankton hver dag.
 
Det er alltid en stor opplevelse å se dyr i deres naturlige omgivelser og å oppleve disse gigantene i Det indiske havets lune vann er absolutt en av de beste tingene å gjøre på en reise til Maldivene.
 
 
Hvor er de beste stedene for å oppleve hvalhaier?
Det er to steder på Maldivene hvor det er riktig gode sjanser for å svømme med hvalhaier;
 
  • South Ari Atoll 
  • Hanifaru Bay i Baa Atoll 
 
Den sørlige spissen av South Ari Atollen er også kjent som ”Whale shark point” og er et av de beste stedene i verden for å svømme og dykke med hvalhaier.  Her bugner det med plankton og næringsstoffer, som tiltrekker mange hvalhaier.
 
Hanifaru Bay ligger i Baa Atollen og er på samme måte et hellig sted for alle som elsker å svømme med hvalhaier. Stedet er et UNESCO biosfærereservat, som beskyttes af Marine Protected Area. Her er det strenge regler for hvordan man skal ferdes i området for å beskytte hvalhaiene, noe som blant annet betyr at man ikke lenger kan dykke her - men snorkling er fortsatt tillatt.
 
Revet ved Hanifaru Bay er som en 1300 meter lang trakt, hvor den innerste smale delen er rundt 600 meter, og det er her hvalhaiene ofte befinner seg. Her i dette traktlignende revet blir planktonet fanget og blir på den måten til en stor og innbydende buffet for hvalhaiene.
 
Hanifaru Bay er også et av de få stedene i verden hvor hvalhaiene møtes for å pare seg.
 
 
Når kan man oppleve hvalhaiene / whale sharks?
Det gode med å svømme med hvalhaier på Maldivene er at det ikke er et bestemt tidspunkt man må reise det. Hvalhaier kan nemlig oppleves her året rundt.
 
Men naturen er som kjent lunefull, og det er ingen som kan garantere at man finner hvalhaierne på hver eneste tur. I de to nevnte områdene er det allikevel riktig gode sjanser for at de rolige gigantene dukker opp.
 
I South Ari Atoll kan man oppleve hvalhaiene året rundt, men de beste sjansene er i månedene august til november.
 
Ved Hanifaru Bay i Baa Atollen, er det spesielt i månedene mai til november, at hvalhaiene samles. På dette tidspunktet får tidevannet enorme mengder med plankton til å skylle inn i bukten, noe som tiltrekker hvalhaier og også hundrevis av djevelrokker - og folk med snorkler, som vil få en opplevelse for livet.
 
 
 
Hoteller i South Ari Atoll
Hoteller i Baa Atoll
 
 
 
Store bilder