Det indiske hav

Når du reiser til Øst- og Sør-Afrika, Maldivene, Mauritius eller Seychellene, kommer du ikke utenom Det indiske hav.
Enhver oppdagelsesreisende med respekt for seg selv må krysse et hav eller to. Når du reiser til Øst- og Sør-Afrika, Maldivene, Mauritius eller Seychellene, vil du ikke komme utenom Det indiske hav.
 
Selve havet
73,5 millioner kvadratkilometer vannoverflate (inkludert Persiabukta og Rødehavet) gjør Det indiske hav til det tredje største havet i verden, med omtrent 20 % av planetens saltholdige volum. Ser vi på gjennomsnittstemperaturer er det også det varmeste havet i verden, til tross for at det grenser til det sørlige polhavet som omgir Antarktis. Ved første øyekast skulle man tro at et deilig varmt hav ville være fullt av liv, men det indiske hav er faktisk relativt fattig på liv i store områder, paradoksalt nok på grunn av sine høye vanntemperaturer. Plankton (spesielt planteplankton), som er det laveste leddet i havets næringskjede, har ikke de beste vekstforholdene i varmt vann - som det dessverre er mest av i dette havet. Når det nederste trinnet i næringskjeden ikke trives, gjør ikke resten av næringskjeden det heller og derfor finnes det meste av liv i Det indiske hav langs kysten og rundt de mange øyene.
 
De to store sirkulære havstrømmene i Det indiske hav styres først og fremst av monsunene - og de flyter stort sett hver sin vei: med klokken, nord for ekvator - og mot klokken, på den sørlige halvkule. Den nordlige strømmen endrer imidlertid retning i løpet av vintermonsunen, noe som hadde stor betydning for noen av våre forfedre.
 
Havet og mennesket
Frøene til oss menneskers tidligste sivilisasjoner ble skapt rundt Det indiske hav, i hhv. Mesopotamia, Egypt og India. Her var det stabile og velstående forhold som gjorde at samfunn kunne utvikle seg på en måte som gjorde at visse mennesker kunne spesialisere seg på mer enn bare å holde seg i livet, og som ble utgangspunktet for ny teknologi, store riker, stater og handelsfart seg imellom.
 
Det indiske hav er kanskje ikke like voldsomt som de andre verdenshavene, og skipsbåren handel startet derfor veldig tidlig her. Monsunsesongene gjorde også at et skip kunne ha vinden i ryggen fra vest, vente noen måneder i havn for så å ha vinden i ryggen på vei tilbake. Det beste eksemplet er kanskje Madagaskar, som nettopp på denne måten ble kolonisert av oppdagelsesreisende i kanoer, fra Indonesia (!).
 
Den intense handelen her, dannet grunnlaget for de utrolige rikdommene som motiverte selv de europeiske maktene til å finne en sjøvei til Asia, noe som resulterte blant annet i; Columbus sine oppdagelsesreiser, Marco Polos besøk i Kina og Vasco da Gamas tur omkring på Kapp det Gode Håp, hvor han til slutt fant den rette kystruten.
 
Nesten umiddelbart oppsto det en livlig handelsrute sør for Afrika, og det ble også utkjempet flere slag om retten til de strategiske viktige stedene på ruten, som bl.a. Cape Town, som på grunn av dette ble grunnlagt som en forsyningsstasjon. I dag går det fortsatt mange viktige handelsruter gjennom ulike deler av Det indiske hav, og mange av de tidligere strategisk viktige øyene og forsyningsstasjonene er nå destinasjoner i toppklasse, takket være det milde klimaet og det varme vannet.
 
Havet og deg
Hvis du er interessert i mye historie, glade mennesker, fantastiske sandstrender og verdens beste dykke- og snorkleopplevelser, er det ingen vei rundt Det indiske hav. Du vil følge i fotsporene til de store oppdagelsesreisende og handelsmenn, for enten du velger Zanzibar, Mauritius, Seychellene, Mosambik eller andre steder, kan du være sikker på at du vil returnere hjem med spennende historier om eksotiske land og et vell av opplevelser.
Store bilder