Store bilder

Blixen Tours på tur med Explora Journeys

Dette er siste prøvetur før det virkelig setter i gang. Vi er om bord på splitter nye EXPLORA 1 – et cruiseskip og et rederi som vil så mye mer enn konkurrentene. Turen fra Portsmouth til København er en "shake-off" - det vil si den siste prøveturen før de "ekte" gjestene går om bord og skipet legger ut på sin jomfrutur fra København til Island. Vi er tre fra det danske Blixen Tours-kontoret og tre fra det norske. Vi skal se, føle, oppleve, smake og prøve alt skipet kan i løpet av de fire dagene vi er om bord.
Store bilder
Vi er registrert og har passert sikkerhetskontrollen. Nok et vennlig smil fra personalet og et siste "pip" på nøkkelkortet, og vi er om bord.
 
Første av mange inntrykk
Det første som møter oss, er lobbyen, der myke sofaer, firkantede marmorbord, store lysekroner og en bar fra gulv til tak ønsker oss velkommen. Veggen bak baren er opplyst bakfra og delt inn i mange små firkanter der flasker med gylne drinker og skiver av vakre krystaller finner veien, godt hjulpet av lyset fra veggen. Skosålene våre forsvinner ned i det tykke, grå teppet som strekker seg gjennom hele skipet, som et grått teppe på det lyse marmorgulvet. Langs sidene lokker den ene eksklusive butikken etter den andre med ettertraktede merker som Rolex, Cartier, Panerai og Piaget.
 
En opplyst trapp snor seg opp til neste etasje, der et piano spiller behagelig musikk - helt av seg selv - den perfekte bakgrunnsmusikken for fascinasjonen og den boblende forventningen vi føler når vi trykker på heisen og stiger opp til suiten vår.
 
Ikke en lugar
Vi er spente. Explora Journeys kaller ikke rommene på skipet for lugarer, som er den vanlige betegnelsen på de fleste andre cruiseskip - og skip generelt - på dette skipet kalles de "suiter". Dette øker unektelig forventningene til hva som venter bak døren foran oss. 
 
Og ja, det er langt mer "suite" enn "lugar" over det som skal bli vårt hjem de neste dagene. Det første som fanger blikket når døren åpnes, er vinduene som går fra gulv til tak i den andre enden av suiten, der en dør fører ut til den private terrassen med solseng, bord og stoler - og en uforstyrret utsikt over havet. Deretter ser du den store sengen med flere puter som hjelper deg med å finne den rette, etterfulgt av sofaen, bøkene, dekorasjonene, TV-en, sminkebordet med stort speil - og klesskapet med bøylestang som faktisk har plass til mer enn de to skjortene som vanligvis må kjempe om plassen. Det er også hyller og skuffer, den øverste med glassplate slik at du kan se klokker, belter, slips eller hva du nå velger å legge der. 
 
Det er en god start, men hva med badet - kan det også leve opp til betegnelsen "suite"? Ja, selv badet føles mer som en hotellsuite enn en hytte. Det er plass. Det er ikke en balsal, men det er nok plass til at toalett, vask, vegg-til-vegg-speil og dusj har sin egen plass. Det er til og med en marmorbenk i dusjen og fortsatt god gulvplass under regndusjen - og det er gulvvarme på hele badet, som du kan justere selv.
 
På oppdagelsesferd
Så langt, så godt. Kofferten, som allerede var levert til suiten før vi kom dit, er pakket ut, frisk sjøluft er pustet inn på balkongen, alle skuffer og skap er sjekket for overraskelser - blant annet et lite, men velfylt kjøleskap, en kaffemaskin og en skuff med en fancy Dyson-hårføner. Nå er det på tide å utforske resten av skipet - ett dekk om gangen.
 
De første dagene om bord er været som det har vært store deler av sommeren; overskyet, litt vind og vekselvis regn og tidvis sol, så det er et godt tidspunkt å begynne å utforske skipet innendørs. Vi besøker de ulike barene og salongene, hver med sitt eget tema og uttrykk. Her er den lyse og åpne Explora Lounge, hvor det serveres "Afternoon Tea" hver ettermiddag. Et koselig konsept der personalet smilende ruller inn med en tralle med et utvalg av teer - både den tradisjonelle Earl Grey og English Breakfast, samt egne blandinger, blant annet en krydret te som forfrisker og gir energi. Så kommer en ny tralle med enda flere smil og et utvalg av kaker - alt akkompagnert av hyggelig pianomusikk. 
 
I Malt Whisky Bar kan du nyte de gylne dråpene og plukke ut en god sigar. Et helt rom med hyller er fylt opp med et eksklusivt utvalg av de beste sigarene. I Astern Lounge arrangeres det ulike foredrag inspirert av områdene skipet seiler i. På denne turen kan du høre Tamar Larsen snakke om "hygge i Danmark" og Sarah Furness om "Leadership lessons from the front line". 
 
I Journeys Lounge er rommet fylt med myke stoler foran en scene, og på siden av rommet ligger baren. En av kveldene da mørket hadde senket seg, var det tent mange LED-lys på scenen og på bordene, og der satt vi innpakket i hygge og lyttet til god croonermusikk. 
 
Det beste er at det er et helt nytt program hver eneste dag, så neste kveld kan det være musikk i en annen salong og foredrag i en tredje. Tanken er at det hver dag skal være noe å oppleve for alle - og på flere steder på skipet samtidig.
 
Ocean State of Mind
Å reise med Explora Journeys handler om å oppleve havets sinnstilstand på ulike måter. Du kan for eksempel delta i en meditasjonsklasse i skipets Fitness Studio, en klasse som kalles "ocean state of mind". Hvis det blir litt for rolig, er det mange andre timer du kan delta på, for eksempel solhilsener om morgenen og kvelden, Ocean Bootcamp, Move Your Body eller du kan trene i selve treningsrommet, som er fylt med det nyeste utstyret fra Technogym. En svært engasjert trener viser oss hvordan vi med noen få trykk på telefonen blir registrert som bruker og får tilgang til alle mulige treningsprogrammer, guider og en personlig trener som veileder og motiverer oss - slik at vi får en effektiv og intelligent treningsøkt mens vi nyter utsikten over havet. Den enkleste måten å trene på er å jogge på løpebanen i toppetasjen mens du puster inn frisk sjøluft, eller spille ballspill på Sport Court.
 
Uten mat og drikke...
Måltidene er en svært viktig del av enhver reise, så vi må prøve ut de ulike restaurantene, kafeene og iskrembarene. Vi gjør vårt beste for å prøve så mye som mulig på Emporium Marketplace, som er en buffé, men så er det heller ikke det. Her slipper du å forsyne deg av store fat og skåler, men velger selv hva du vil ha, og det som kan tilberedes mens du venter, og resten porsjoneres ut av serveringspersonalet. Her finnes alt fra sushi, asiatiske wokretter og supper til kjøttstykker, fisk, østers, østers, jomfruhummer og deilige desserter.
 
Fil Rouge serverer retter med en fransk vri, som lynstekt tunfisk, hummer, biff og luftige suffléer, sammen med avkjølt hvitvin, krydret rødvin og til slutt en espresso - alt servert av oppmerksomme servitører med glimt i øyet og et smil om munnen. 
 
På Med Yacht Club er det enda flere smil og god service fra kelnerne som serverer spennende tapas, som vi deler på kelnerens oppfordring slik at vi kan smake mer. Sprø blekksprut, stekt halloumiost, poteter med krydret saus, tzatziki, hummus, deilig brød, reker i delikat saus, fylte auberginer, falafler og mye mer.
 
På Marble & Co Grill er de deilige kjøttstykkene utstilt i et kjøleskap med glassdører, så det begynner å renne i munnen allerede før du setter deg ned. På Anthology er menyen valgt ut av anerkjente Michelin-kokker, og på vår tur er det den berømte Mauro Uliassi som står bak menyen. Vi stikker selvfølgelig også innom Gelateria & Créperie, som serverer iskrem, pannekaker og frisk frukt, og Crema Café, som alltid er god for en nytraktet kopp kaffe og kake eller sandwich.
 
Den siste lunsjen om bord serveres på Sakura, der de tilbereder sushi og wokretter i et åpent kjøkken som folk kan se på - og det var mens vi blandet wasabi med soya og nippet til kjølig rosé at vi innså at solen skinte for første gang på denne turen.
 
Basseng og Piña Colada
Endelig får vi muligheten til å prøve et av de mange bassengene, utebarene og solterrassene - og straks hopper vi i badetøyet og blir henvist til en solseng med myke håndklær. Behagelig musikk spiller fra høyttaleren, solen skinner fra en nesten skyfri himmel, en annen smilende kelner serverer en Piña Colada og utsikten over havet, der solstrålene glitrer på havoverflaten, minner mye mer om Middelhavet enn Nordsjøen. Etter en time i ren velvære må vi opp av solsengen, for vi har en ting til å prøve: spaet - og nå er vi i badetøy.
 
Boblemassasje, isbitskrubbe og saltterapi
Det var slett ingen dårlig avgjørelse. Spaets dempede belysning, herlige duft og beroligende meditasjonsmusikk gjør oss umiddelbart enda mer avslappet, og når vi synker ned i det varme, boblende vannet som masserer ryggen vår, utbryter vi enstemmig "aaaaaah". Så er det på tide å prøve dampbadet, der duften av eukalyptus renser luftveiene mens dampen renser resten av kroppen. Etter en stund her går vi rett til beholderen med knust is, som brukes til å eksfoliere huden på en skånsom måte. Kald is på varm hud høres først ikke så godt ut, men det er faktisk overraskende forfriskende. Vi avslutter med 20 minutter i salterapirommet, som sies å rense luftveiene, slik at selv personer med astma kan merke forskjell. Vi føler dyp avslapning og ren velvære - og etter et glass kaldt vann med helbredende krystaller går vi opp til suiten vår for å gjøre oss klare til den siste kvelden om bord på EXPLORA 1.
 
Ikke farvel - men på gjensyn
Vi har spist frokost og sitter i Crema Café og nyter enda en kopp kaffe mens vi ser Københavns havn gli forbi utenfor vinduene. Så er det vår tur til å gå i land, og etter et siste vennlig smil og et siste "pip" på nøkkelkortet er vi tilbake på fast grunn. En siste gang vender vi oss mot skipet, som ligger så rolig og stolt og gir oss et siste glimt av terrassene, soldekkene, livbåtene og de svarte skorsteinene med Explora Journeys mandala-logo. 
 
Det føles som så kort tid siden vi forlot Portsmouth, men samtidig har det vært så mange opplevelser, inntrykk, latter og hyggelige samtaler siden vi gikk om bord på EXPLORA 1. Første gang, ja - men definitivt ikke siste. For alt er ikke opplevd. Neste reise blir aldri som den forrige eller den forrige der igjen. Hver eneste reise med Explora Journeys er ny og annerledes: ny destinasjon, ny rute, nye måltider, nye foredrag, nye konserter og nye opplevelser. Vi har nettopp gått i land i København, og samme kveld seiler skipet videre til Island. I 2023 går turen også til England og Irland, til Canada, Karibia og enda flere steder - og i årene som kommer blir det flere skip, flere destinasjoner og enda flere opplevelser.
 
Vi takker for en flott reise og gleder oss til å ønske våre gjester velkommen om bord på EXPLORA 1.