Safarireiser til Rwanda

plane-icon

Reisen til Rwanda tar vanligvis 13-18 timer avhengig av flyselskap og destinasjon i Rwanda

Dra på safari- og adventure reiser til Rwanda. Dette lille afrikanske landet har masse å by på. Opplev vulkaner, tropiske skoger og utrydningstruede fjellgorillaer. 

 
I Rwanda er den blodige borgerkrigen erstattet av demokratiske valg. Den lille afrikanske staten betegnes i dag som et av de tryggeste afrikanske land å reise til, og hovedstaden Kigali kan skryte av å være en av de reneste hovedsteder på hele det afrikanske kontinent.
 
Rwanda ligger klemt mellom to enorme fjellkjeder og er det perfekte sted for adventure reiser.Vulkaner, nasjonalparker og store savanner venter på deg. Dra på trekking i 3.000-4.000 meters høyde og kom helt nært på de sjeldne og utrydningstruede fjellgorillaer som lever i Rwandas vulkanske høyland. Det venter en intens og uforglemmelig wildlife opplevelse, men husk på at turen opp i fjellet ikke er for barn og sarte sjeler.
Om landet

Rwanda er et av Afrikas minste land, men samtidig et av de landene som kan fremvise noen av kontinentets mest enestående nasjonalparker.

 
Rwanda er mest kjent for områdene i det nordøstlige hjørnet, "The Land of a Thousand Hills", som hvert år tiltrekker seg mange turister. Det er nemlig her man finner Parc National des Volcans. Nasjonalparken er hjemsted for noen av verdens mest truede fjell-gorillaer, og det er også i denne vakre regionen man kan oppleve de syv berømte Virunga vulkaner, hvor Karisimbi med sine 4 500 meter er den høyeste.
 
Her på grensen til Uganda og Den Demokratiske Republikken Kongo lever syv gorillafamilier i den nesten ufremkommelige jungelen. Hvert år besøkes området av eventyrlystne sjeler som er villige til å betale en høy pris for å kunne klatre opp de bratte fjellskråningene og komme tett innpå de fantastiske dyrene.
 
Lengst mot vest ligger Lake Kivu, som er Rwandas største ferskvanns-sjø. Utsikten over sjøen og de fjerntliggende Nyiragongo-fjellene er imponerende vakker. Lake Kivu skjuler samtidig noen av kontinentets beste innlandsstrender, og området er derfor et yndet utflukts-mål for de innfødte, som drar hit i feriene for å dyrke vannsport eller bare nyte solen og stranden.
 
Mot øst, i de områdene som grenser opp til Tanzania, ligger Akagera Nasjonalpark. Nasjonalparken er kjent for sine ti vakre sjøer og sin store dyrebestand.
 
For de eventyrlystne som ønsker å møte lokalbefolkningen, kan det anbefales at man drar bort fra de mest kjente områdene. Beveger man seg nedover de små sideelvene i Akagera Nasjonal Park, er det mulig å iaktta fiskerne som seiler rundt i sine uthulte trestammer, og lever som de har gjort det i århundrer. Mens mennene sikrer dagens fangst, sitter kvinnene inne på land ikledd fargerike drakter og røyker på en liten håndskåret trepipe, mens det spilles musikk på en iningire, en liten tradisjonell gitar.
 
Rwanda er som en reise til det ukjente, samtidig som landet er åpent og imøtekommende og ønsker turistene velkommen.
Områder & parker
Volcanoes Nasjonal Park 
Det primære besøksområdet for turister er Volcanoes Nasjonal Park, som er en del av Virunga Mountains.
 
Denne kjeden av vulkaner er hjemsted for verdens få gjennlevende fjell-gorillaer, hvorav Rwanda er hjemsted for cirka halvparten av verdensbestanden.
 
Med en fantastisk naturkulisse er gorilla-safarien høydepunktet for de fleste reiser til Uganda.
 
Nyungwe Forest Nasjonal Park 
Gjemt bort i det sydvestlige hjørnet av Rwanda er et besøk hit en god grunn til å forlenge reisen i Rwanda ut over gorilla-safari.
 
Området har et mangfoldig dyreliv og omfatter mange arter av pattedyr, fugler, sommerfugler og orkideer. Her finnes vandrestier hvor flere arter av primater forekommer. 
 
Akagera Nasjonal Park 
Oppkalt etter elven som omkranser parken, ligger Akagera i en lavere høyde enn Rwandas andre parker. Parken ligner safariområdene i Kenya og Tanzania med savanne og vildt, men matcher ikke helt de beste målt på mengden av dyr.
Elver og sjøer øker variasjonen og gjør at
området er rikt på mange fuglearter.
 
Kigali 
Rwandas hovedstad som strekker seg over et større kupert område. Mange turister overnatter her enten i begynnelsen eller slutten av ferien, og alle områder i det forholdsvis lille landet er raske å nå herfra. 
 
Lake Kiwi 
Lake Kiwi former Rwandas østlige grense og scenariet med de frodige fjellskråningene er imponerende.
Fakta
Areal
26 338 km2
 
Innbyggere  
Cirka 11 mill.
 
Hovedstad  og største by
Kigali 
 
Språk  
Kinyarwanda, fransk, engelsk 
 
Valuta  
Rwandisk franc (RWF)  
 
Høyeste punkt
Volcan Karisimbi / 4 519 m
 
Laveste punkt
Rusizi River / 950 m
Gorilla trekking

Gorilla trekking i Volcano Nasjonalpark er meget velorganisert og strukturert begrenset til åtte personer pr. gruppe pr. dag.

 
For tiden finnes det syv grupper av fjell-gorillaer, så et maksimum på 56 gorilla trekking tillatelser er til rådighet hver dag. Tillatelsene koster 5-600 USD pr. person pr. besøk, hvilket kan virke dyrt, men inntekten går til bevaring av parken og hvor man bl.a. betaler for en 24-timers vakt for hver gorillagruppe.
 
Gorilla safariene starter vanligvis tidlig om morgenen. Etter en brifing av sikkerhets- og gorilla-etikette går den lille gruppen via forholdsvis fine stier opp til skogene. Selv om turen foregår i moderat tempo er turen slitsom, da høyden er over 2 500 meter. De engelsktalende guidene er generelt meget gode og kompetente, og de leder vanligvis gruppa til en gruppe av gorillaene de kjenner godt og som er vant til "besøkende".
 
En stor Silverback hann-gorilla kan veie opp til 200 kg eller to-tre ganger vekten av en gjennomsnittlig mann. På tross av at gorillaene blir iakttatt fortsetter de sitt inntak av mat og er upåvirket av tilskuerne.
Klima og værRwanda

Når er det beste tidspunktet for å besøke Rwanda?

Svaret er ikke helt enkelt og avhenger av flere ting, bl.a. hvor i Rwanda man reiser og hvilke interesser man har. Afrikas værmønstre blir stadig mer uforutsigbare, kanskje pga. den globale oppvarmingen, men vi har ut fra erfaringer nedenstående guide.

Landet er beliggende relativt høyt over havets overflate, midt i hjertet av Afrika, syd for ekvator med behagelig tropisk høylandsklima, men også med masse regn. Temperaturene varierer betydelig mellom stedene avhengig av høyden men meget lite i løpet av året på samme sted. I hovedstaden Kigali er den gjennomsnittlige temperaturen på omkring 21 grader.  
 
Rwanda har to regnsesonger. Den lange perioden med regn fra omkring mars til mai, hvor regnet er tungt og vedvarende.
 
Fra juni til midten av september er den lange tørre periode. Normalt den beste perioden å besøke landet.
 
Oktober til november er den korte regnsesongen etterfulgt av en kort og tørr periode fra desember til februar.
 
Under Rwandas tørre perioder er det ofte et lett skydekke, som er med på å holde moderate temperaturer, men også periodevise regnbyer.
Lufttemperaturen
Januar
25°
Februar
26°
Mars
25°
April
23°
Mai
23°
Juni
23°
Juli
25°
August
25°
September
26°
Oktober
25°
November
24°
Desember
24°
Nedbør (mm)
Januar
83
Februar
112
Mars
221
April
306
Mai
218
Juni
72
Juli
19
August
58
September
145
Oktober
249
November
250
Desember
160
Blixen Tours
Safaristandard