Safarireiser til Sør-Afrika

plane-icon

Reisen til Sør-Afrika tar vanligvis 13-17 timer avhengig av flyselskap og destinasjon i Sør-Afrika

I Sør-Afrika er hele verden samlet i et land. Landet med de enorme naturrikdommene er et overflødighetshorn av tilbud til alle som ønsker å reise til Sør-Afrika.

 
Enorme fjell, uendelig vakre sandstrender og store åpne savanner hvor de ville dyrene kan oppleves på nært hold er blandt de tingene som kan oppleves på en rundreise eller safari i Sør-Afrika.
 
Når du er på safari i Sør-Afrika vil du få mulighet til å oppleve bushen og Afrikas ville dyr til fots.
Du følger de lokale stifinnerne, når de langsomt men sikkert leder seg frem på sporet av viltet, slik at du kan få ditt livs bilde.
 
På en reise til Sør-Afrika kan man dra på trekking, dykking og spille golf på noen av verdens beste golfbaner. Eller storby-shopping i Cape Town. Dra på kjør selv ferie eller bilferie og utforsk landet med de fantastiske vin-regionene og besøk de flere hundre år gamle vingårdene. Sør-Afrika byr også på reiser med verdens mest luksuriøse tog; Rovos Rail eller villmarksopplevelser i Sør-Afrikas største nasjonalpark; Krüger.
 
En safarireise i Sør-Afrika kan skreddersyes nøyaktig etter dine ønsker.
Om landet

Sør-Afrika - Hele verden i et land. Et fascinerende lappeteppe av forskjellige befolkningsgrupper, 11 offisielle språk og alle tenkelige og utenkelige måter å leve sitt liv på.

 
Det er ikke så merkelig at Sør-Afrika kalles regnbue-nasjonen, for her finner du alle skaperverkets farger og alle muligheter for safari, storbyferie, golf, vin, kulturopplevelser og badeferie. Apartheid ble avløst av Mandela og demokrati, og landet er stadig preget av store forandringer.
 
Men det er fortsatt alt fra fattige townships til overdådige villaer og skyskrapere her. Og her er som alltid blendende hvite sandstrender, frodige regnskoger, idylliske havområder, flotte majestetiske fjell og åpne savanner.
 
Her lever elefanter, løver, antiloper, nesehorn, giraffer og mange slags fugler, samt, lengst mot syd, pingviner, hvaler og seler.
 
Du kjeder deg ikke i Sør Afrika!
Flyreise & reisetid til Sør-Afrika

Når du flyr til Sør-Afrika er det normalt med avreise fra Oslo med mellomlanding og flybytte i en av de europeiske storbyene, Istanbul, Doha (Qatar) eller Dubai, avhengig av hvilket flyselskap du reiser med.

 
Hvor lang tid tar det å fly til Sør-Afrika – f.eks. Johannesburg eller Cape Town?
Reisetiden til Sør-Afrika er normalt ca. 13-17 timer, alt etter hvilken flyrute og destinasjon som velges.
 
Ved flyreiser til Sør-Afrika benytter vi oftest flyselskapene:
 
  • KLM (via Amsterdam — flyreise på 2 + 11 timer)
  • Air France (via Paris — flyreise på 2 + 11 timer)
  • Swiss (via Zürich — flyreise på 2 + 11 timer)
  • British Airways (via London — flyreise på 2 + 11 timer)
  • Turkish Airlines (via Istanbul — flyreise på 3,5 + 10 timer)
  • Lufthansa (via Frankfurt — flyreise på 2 + 10,5 timer)
  • Emirates (via Dubai — flyreise på 6,5 + 8 timer)
  • Qatar Airways (via Doha — flyreise på 6,5 + 9 timer)
  • South African Airways (via flere europeiske storbyer – f.eks. Frankfurt & London)
 
Transporten videre i Sør-Afrika
Sør-Afrika har en god infrastruktur og det er lett å komme seg rundt i Sør-Afrika, enten med innenriksfly eller safarifly, og det er ofte billigere over de lange strekningene.
 
Der er flere daglige avganger fra Cape Town og Johannesburg til mange av de mest populære nasjonalparkene. Av den grunn er det enkelt å kombinere safari og storbyferie i Sør-Afrika, og man finner lett en flyrute til landets forskjellige knutepunkt. Vær forberedt på at turene til nasjonalparkene ofte foregår i små propellfly, og at landingsbanene som regel ikke er asfalterte.
 
Ved reiser med Blixen Tours er transferen fra flyplass til endelig destinasjon alltid inkludert — med mindre noe annet er nevnt eller avtalt.
 
 
Områder & parker
Mpumalanga Provinsen 
Mpumalanga betyr ”Stedet hvor solen står opp”. Her er det store plantasjer med skog, bananer, appelsiner og sitroner. Det var her det første “goldrush” fant sted i 1873 ved den lille byen Pilgrim’s Rest. I dag har man fine veier på Panoramaruten, hvor man kan se de første gullgraverbyer, og hvor grensen mellom det ca. 2 000 meter høyt beliggende høyland og det over 1 000 meter lavere lavland er markant og spektakulært, med enorme kløfter, sprudlende fossefall og endeløs utsikt.
 
Her kan den aktive gjest vandre, spille golf,
nyte fjell og se på fuglelivet.
 
Krüger Nationalpark 
Landskapet endrer totalt karakter, både topografisk og vegetasjonsmessig, når man kommer ut i lavlandet. Krügerparken er det største området, hvor gode veier og ”restcamps” med fine overnattingsfasiliteter gjør det enkelt å komme tett på Afrikas storvildt.
 
Området som i dag har fri adgang for dyrene til de private områder i vest og til nyoprettede parker i nabolandet Mozambique, har den største variasjon av pattedyr i verden.
 
Pilanesberg Nationalpark og Sun City 
Pilanesberg Nationalpark er blant Sør Afrikas største naturparker og godt beferdet med dyreliv, inklusiv ”the Big Five” (elefant, løve, leopard, nesehorn og bøffel). Utover ”de fem store” er det mange andre dyr som bl.a. geparder, flodhester og en stor bestand av forskjellige antiloper. Fra Pilansberg til forlystelseskomplekset Sun City er det ikke særlig langt.
 
Sun City er laget i fantasiens verden. Ut over fire turist- og luksushoteller er det et stort utvalg av fornøyelser for store og små. Her finnes en kunstig innsjø med bølgeanlegg omgitt av palmer og strand. Videre er det kasino, kino, joggestier, golfbaner, hesteridning, squash- og tennisbaner, vannsportsaktiviteter, minigolf, butikker og et utvalg av restauranter og barer.
 
Madikwe - Northwestern Province 
Madikwe Game Reserve er en af Sør Afrikas nyere safariparker og fortsatt forholdsvis ukjent.
 
Parken ligger fire timers kjøring nordvest for Johannesburg på grensen til Botswana. Den er Sør Afrikas fjerde største park. Parken ligger i malariafritt område og byr på safari med ”the Big Five”. Også de sjeldne ville hundene finnes her. Et utrolig variert landskap, fra Marico-elven i øst over akaciesavanner til de imponerende Dwarsberg fjellene i syd.
 
Over en periode på seks år er bestanden av vilt vokst med ca. 10 000 dyr, satt ut i det største gjennoprettingsprosjekt noensinne, ”Operation Phoenix”.
 
KwaZulu-Natal 
Her finner man majestetiske fjell, fantastiske dyreparker, vakre strender og afrikansk, indisk og europeisk kultur i en fargerik blanding.
 
Drakensberg er, med sine 3 500 m høye tinder, de høyeste og vakreste i det sydlige Afrika. 
 
Det er storslåtte områder med enestående fauna, flora og krystallklar fjelluft. De nordøstligste områdene er storviltets domene, og her finnes noen av Sør Afrikas beste safariområder. 
 
Hluhluwe-Umfolozi Nationalpark er det største. Her ble det hvite nesehornet reddet fra total utryddelse. Ved nordkysten finnes noen av verdens mest interessante våtområder med et overveldende maritimt liv, mangrovesumper og et overdådig fugleliv. I havet finnes verdens sydligste korallrev, som er et eldorado for dykkere. 
 
Rundt millionbyen Durban dominerer sukkerrørsmarker, elver og fine strender. 
 
Garden Route 
Garden Route er navnet på området som dekker en kyststrekning på rundt 200 km fra den historiske byen Mossel Bay til den spektakulært beliggende Storms River i øst, samt området i det tørre Karoo i innlandet omkring Outdshoorn. 
 
De parklignende landskaper, den barske kyst, store laguner, skoger, fjell og landbruksområder er en del av landskapet, som har gitt sitt navn til området. Langs kysten er det frodig, med store skoger og landbruksland, som veksler mellom lagunesystemet ved Wilderness og Knysna, som er blant perlene på ruten. Populære aktiviteter i området er seiling i lagunene, tur med damptog, vandring langs kysten og i skoger og fjell. 
 
Drar man gjennom noen av de maleriske pass over fjellene, skjer det en forvandling til et meget tørrere landskap, hvor strutseavl, vin- og fruktdyrking preger landskapet. Et besøk på en strutsefarm med veddeløp er populært, likeså de fantastiske Kangogrotter som åpenbarer en utrolig eventyrverden av dryppstein i farger og fasonger, som overgår ens villeste fantasi. 
 
Det vestlige Kapland 
For over 500 år siden kom de første europeerne til dette vakre området, i deres søken etter sjøveien til India. Med det 1 000 m høye og flate Table Mountain som majestetisk bakgrunn, ligger Cape Town utroligt vakkert til. Turen 40 km sydover til Kapp det gode håp, samt vinlandet mot nord og øst byr på massevis av opplevelser.  
 
Blant Cape Towns mange attraksjoner kan nevnes en tur med kabelbanen til toppen av Table Mountain, The Victoria & Albert Waterfront med restauranter, butikker, underholdning, seilturer og mye mer. Det er spennende arkitektur i den multikulturelle byen, en enestående botanisk hage og Sør Afrikas parlament og byens eldste bygning, fortet, som i dag er et av byens mange museer. På vei til Kapp det gode håp ser man pingvin- og selkolonier, vakre bukter, hvaler og overdådig og sjelden vegetasjon.
 
Vinlandet starter kun en halv times kjøring fra Cape Town og strekker seg derfra 50-100 km nord- og østpå inn i valre daler, omkranset av de skjønneste fjell. De opp til 300 år gamle vingårdene er bygd i samme stil som de første nybyggernes. Du kan smake på spennende viner, og de gamle vinkjellerne vises frem med stolthet.  
 
Den tørre vestkysten har laguner og underlige fjell, og langs sydkysten omkring Hermanus kommer hvalene helt inn til kysten. For de modige er det mulighet for å bli senket ned i et bur og dykke med den store hvithaien!
Fakta
Visum
For norske statsborgere kreves det ikke visum til Sør-Afrika ved turistreiser i inntil 3 måneder. Likevel skal man medbringe en gyldig returbillett og et pass, som minimum må være gyldig i 30 dage ETTER HJEMREISE. Det er viktig at passet har to blanke sider overfor hverandre; har man ikke dette, risikerer man å bli avvist ved innreise til landet.
 
Reiser man med barn under 18 år til Sør-Afrika kreves det spesielle dokumenter alt ettersom barnet reiser med begge foreldrene, kun den ene av foreldrene eller ingen av de biologiske foreldrene. For reise med barn - se sjekkliste og les mer her.
 
Areal
1 220 000 km2.
 
Banker
Bankenes åpningstider er vanligvis:
Mandag – Fredag 9:00 – 15:30
Lørdag 8:00 – 11:00
 
Mange av de større hotellene har mulighet for å veksle fremmed valuta. De fleste butikker og hoteller aksepterer kredittkort som VISA og Eurocard.
 
Befolkning
Ca. 43 mill innbyggere. Herav ca. fem mill i Afrikas tredje største by Johannesburg. Den administrative hovedstad er Pretoria, Cape Town er den parlamentariske hovedstad, og Bloemfontein er juridisk hovedstad.
 
Priser og tips
Der er i Sør-Afrika vanlig å gi tips. Tips gis normalt til koffertbærere på flyplassen og på hoteller (ca. ZAR 20 per bagasje tralle), personale på restauranter og hoteller (ca. 10 % av regningens pålydende), og sjåfører på rundreiser (normalt ZAR 20 per dag per person). På safari lodger betaler man ofte safariguiden/sjåføren et litt høyere beløp etter safarien (ZAR 20-30 per dag). På bensinstasjoner betaler man vanligvis tankeren ZAR 2-5.
 
Sør-Afrika er et forholdsvist billig land å leve i. Spiser man f.eks. på restaurant, koster en to-retters meny ca. ZAR 150-200, en flaske vin koster fra ca. ZAR 100, øl ca. ZAR 20 og mineralvann ca. ZAR 10.
 
Påkledning
Da klimaet i Sør-Afrika varierer meget fra det ene området til det andre er det en god ide å ta med litt av hvert på reisen gjennom landet. Dagtimene er generelt lune eller varme, med november–februar som de varmeste månedene, hvor vintermånedene (april-juli) er mildere. Året rundt kan kveldene og nettene være kjølige, uansett hvor i landet du befinner deg.
 
På safarireiser starter dagene tidlig, og det er ofte kjølig. Ta med deg en god varm genser og eventuelt en vindjakke samt et skjerf i halsen. Spesielt i vinterhalvåret er det viktig å ha varmt tøy med til safarien – en lue og et par vanter kan også anbefales.
 
Påkledningen i Sør-Afrika er ellers meget avslappet; likevel ser man på de fleste hoteller gjerne at herrene ifører seg lange bukser til middagen.
 
Med hensyn til fottøy anbefaler vi at du tar med deg et par gode sko eller støvler til å gå fotturer i, samt et par sandaler.
 
Språk
Sør Afrika har 11 offisielle språk: engelsk, zulu, xhosa, nord- og sydsotho, swazi, tswana, ndebele, venda, tsonga og afrikaans. Som turist i landet vil man nesten alltid kunne gjøre seg forstått på engelsk.
 
Religion
Nesten alle religioner finnes i Sør Afrika. Ca. 80 % er kristne, to % er muslimer, og 18 % bekjenner seg til andre trosretninger. Det er fortsatt stor respekt for fortidens ånder.
 
Valuta
Rand (Zar eller R) = 100 cent.
 
Du kan betale eller veksle til Rand med US dollar, Euro, engelske pund, og alle førende kredittkort i Sør Afrika. Bensin skal som regel betales kontant, og i mindre byer på landet kan du ikke regne med at de tar i mot annet enn rand.
 
Tidsforskjell
Norsk sommertid: Ingen tidsforskjell.
Norsk vintertid: + 1 time i Sør Afrika.
 
Vaksinasjoner
Det kreves ingen vaksinasjoner, hvis du ankommer direkte fra Europa. Men vi råder deg til å få en vaksinasjon mot stivkrampe. Snakk med din egen lege om en forebyggende malariakur en uke før avreisen, dersom du besøker den nordøstlige delen av landet. 
Klima og værSør-Afrika

Sør-Afrika ligger på jordens sydlige halvkule. Når det er sommer i Sør-Afrika er det vinter i Norge og omvendt. Klimaet er mildt med mange solskinnstimer, men det er stor variation i regnbuelandet.

Cape Town, en del av vestkysten og kystområdet ved Garden Route har Middelhavsklima og får det meste av sin nedbør fra april til oktober. Resten av landet er subtropisk og får størstedelen av regnet fra oktober til april.
Den varme havstrømmen fra Mosambique gir et fuktig og varmt klima på østkysten mens den kalde Benguelastrømmen gir et mer tåkete, men regnfattig vær på vestkysten. På højplateauet blant annet i byen Johannesburg kan det være frost om natten i vintermånedene fra juni til august, men dagene er varme og solrike.
 
Tørr periode (mai, juni, juli, august, september og oktober)
I Sør Afrika kommer det nesten aldri regn i den tørre perioden og luftfuktigheten er svært lav. Dette gjelder ikke for Western Cape-provinsen (sørkysten) som kan være våt og kjølig i den sørafrikanske vinterperioden.
I løpet av denne perioden er bushen svært åpen og det er lettere å se dyrene. Ved slutten av perioden er det meget tørt og begrenset med fugleliv, blomster og grønne områder.
I den tørre perioden er det svært få insekter i Sør-Afrika.
 
Mai er slutten på sommeren når du føler at nattetemperaturer begynner å falle.
I juni, juli og august kommer de kjølige nettene som kan være ned til frysepunktet. Her er det viktig og ha varme klær for tidlige turer i bushen. Dagtemperaturen vil ligge på ca 25 °C.
August er den mest forblåste måneden i Sør-Afrika.
 
I september og oktober begynner varmen å komme tilbake og fuktigheten øker. Man kan oppleve enkelte tordenbyger sent på dagen som renser luften og gir naturen etterlengtet næring.
 
Regn periode (november-april)
I løpet av denne perioden er kraftig regnvær om ettermiddag ikke uvanlig. Men det er sjeldent å oppleve at det regner hele dagen.
Det vil være grønt og bushen er tett så man må regne med at det i enkelte områder kan være vanskeligere å få øye på dyrene. Det vil i denne perioden være et rikt fugleliv og mange grønne planter og blomster.
Når det første regnet kommer i november begynner antilopene å få sine kalver og du vil se mange dyreunger.
 
Det vil typisk komme mest nedbør i desember, januar og februar.
Dagtemperaturen ligger på ca. 30 °C og kan i noen steder snike seg til rundt 40 °C.
 
I mars og april kan det fortsatt bli litt spredt regn, men vanligvis er det noen solfylte og klare måneder med lav fuktighet, varme dager og milde netter. Det er noen virkelig gode måneder for å besøke Sør Afrika da bushen fortsatt er grønn, men temperaturen har falt litt. Det er også en periode hvor vi som bor i norden trenger sol og varme.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Lufttemperaturen
Januar
27°
Februar
27°
Mars
26°
April
24°
Mai
21°
Juni
19°
Juli
22°
August
25°
September
27°
Oktober
27°
November
27°
Desember
28°
Nedbør (mm)
Januar
122
Februar
106
Mars
91
April
33
Mai
6
Juni
25
Juli
10
August
10
September
21
Oktober
60
November
117
Desember
117
Blixen Tours
Safaristandard
På alle måter den mest eksklusive og luksuriøse reisen, og blant det absolutt beste landet kan by på.
 
Ønsker du det beste av det beste - både opplevelsemessig og kvalitetsmessig - da bør du velge Blixen Tours Platinum reiser.
 
Her strekker vi oss langt for å tilby deg absolutt toppklasse av lodges og service, og alt blir arrangert og skreddersydd til akkurat dine behov og ønsker.
 
Du vil få opplevelser og luksus som ikke mange har opplevd.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Førsteklasses reise og blant det beste i området med høy standard og service.
 
Ønsker du ikke å inngå noen kompromiss på luksusen og den personlige servicen, da bør du velge Blixen Tours Gold reisene.
 
Her er det den høyeste standarden på både rom som service, og du vil bli mottatt som en helt spesiell gjest.
 
Den personlige omsorgen vil være i høysetet, og du vil oppleve at personalet yter en stor innsats for din komfort.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
God standard som ligger over middels på alle kriterier - semi-luksus standard.
 
Våre Blixen Tours Silver reiser er for dem som ønsker å ta vare på seg selv med ”det lille ekstra”
 
Her er det tenkt på hver eneste detalj og standarden ligger derfor over middels av hva man forventer på den aktuelle destinasjonen.
 
Våre Silver reiser holder standarden som kjennetegner Blixen Tours generelt - høy service, rene og lekre rom, god beliggenhet og velutdannet personale.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Utmerket reise med fin turistklasse standard, nøye utvalgt av Blixen Tours.
 
Når du reiser med Blixen Tours, vil du alltid komme til en destinasjon som er nøye utvalgt av våre erfarne reisekonsulenter.
 
Vi sørger for å kjenne våre partnere, og vi sender ikke reisende til en lodge eller et hotell hvor vi ikke kjenner til standarden ned til den minste detalj.
 
En Blixen Tours Bronze reise kan f.eks. være en safari i Botswana i mobil teltcamp - altså en reise i den flotte enden av turistklassen.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse