Safarireiser til Kenya

plane-icon

Reisen til Kenya tar vanligvis 12-16 timer avhengig av flyselskap og destinasjon i Kenya

En reise til Kenya byr på safari opplevelser og naturscener, som leder tankene tilbake til Karen Blixens romantiske eventyr.

 
Kenya er et av landene som innfrir forventningene om den klassiske safarireisen i Afrika. Det er her man finner den åpne gule savannen med de karakteristiske flate akasie trærne. Det er også her man opplever de store flokkene av gnuer og sebraer på vandring, lekne elefanter og elegante impalaer i konstant bevegelse.
 
Kenya er landet hvor man blir overrasket og begeistret over nasjonalparkenes mangfold. Én park er kjent for lyserøde flamingoer i tusentall, en annen for sin praktfulle utsikt til Afrikas høyeste fjell. Men de har alle det til felles at de inneholder enorme mengder dyr.
 
Reiser til Kenya er mer enn bare ville dyr.
Kenya er også et safariland med en spennende historie hvor de stolte og fargerike masai stammene hører hjemme. På en safari i Kenya kan du oppleve de lokale stammene som lever på samme måte som de har gjort i mange generasjoner, og ikke minst deres livsglede og stolthet.
 
Etter din safari reise i Kenya kan du velge å fordøye de mange inntrykkene ved landets vakre kystlinje. Mombasakysten tilbyr hoteller i forskjellige prisklasser, og felles for dem alle er en perfekt beliggenhet ved det asurblå havet. For dem som ønsker en mer intim og eksklusiv opplevelse ved Kenyas kyst, anbefaler vi den uberørte paradisøya Lamu, men badeferien kan også gå til Zanzibar, Mauritius eller Seychellene.
Om landet

"Vi så fantastiske kulturskatter og brølende løver på nært hold. Men min datter var mest fascinert av at giraffen kunne slikke seg selv i øret..."

 
Kenya vil garantert gjøre et stort inntrykk på deg. Du gripes av elefanter, giraffer og løver i sine naturlige omgivelser, av snøkledde fjell, glinsende isbreer, øde ørkener, tørre savanner, fruktbare sjøområder, tette urskoger og utdødde vulkaner. 
 
Toppen av det majestetiske Mount Kenya kneiser fem kilometer over endeløse gressletter og får deg til å føle deg liten. Og fremdeles har vi ikke nevnt nomadene, de fargerike krigerne og de lange hvite sandstrendene ved det krystallklare Indiske Hav.
 
Kenya gir deg en opplevelse for livet, uansett om du velger å bo under en teltduk eller på hoteller med internasjonal standard.
Flyreise & reisetid til Kenya

Det går ikke fly direkte til Kenya fra Norge, men du kan fly til hovedstaden Nairobi via blant annet Amsterdam, Frankfurt og Paris på gode åtte timer. Fra Nairobi er det direktefly til en rekke afrikanske land.

 
Hvor lang tid tar det å fly til Kenya?
Flyreisen til Kenya er normalt med en samlet reisetid på ca. 11-16 timer avhengig av ruten. De flyselskapene vi f. eks. benytter er:
 
  • Emirates (via Dubai — flyreise på 7 + 5 timer)
  • Qatar Airways (via Doha — flyreise på 6,5 + 6 timer)
  • Air France (via Paris — flyreise på 2,5 + 8 timer)
  • KLM (via Amsterdam — flyreise på 2 + 8 timer)
  • Kenya Airways (via Paris — flyreise på 2,5 + 8 timer)
  • Lufthansa (via Frankfurt — flyreise på 2 + 8 timer)
  • Turkish Airlines (via Istanbul — flyreise på 4 + 7 timer)
 
Transport videre i Kenya
Det er også lett å komme seg rundt i Kenya med fly, og det er ofte det billigste alternativet over de lange avstandene. Der er mange daglige avganger mellom Nairobi - Mombasa og Nairobi - Zanzibar, og man finner lett en flyrute til de andre knutepunktene i landet.
 
Du kan også ta Madaraka Express med Kenya Railways berømte jernbane fra Mombasa til Nairobi og videre til Victoriasjøen.
 
Dessuten er det private landingsbaner ved mange av safari lodgene, nasjonalparkene og andre turiststeder. Vær forberedt på at turene ofte foregår i små propellfly og at landingsbanene som regel ikke er asfalterte.
 
Du kan også ta en tur med Kenya Railways berømte jernbane fra Mombasa til Nairobi og videre til Victoriasjøen.
 
 
Områder & parker
Samburu Game Reserve 
Over 325 km fra Nairobi, i det tørre nordlige Kenya ligger det 165 km² store Samburu-reservat. Reservatet ligger på en lavaslette med bratte daler og myke bakker. Den sentrale nerven i reservatet er Ewaso Ngiro-elven som bukter seg gjennom landskapet. På begge sider av elva er det et galleri av grønt bestående av bl.a. paraplyakasier og doumpalmer som tiltrekker en sverm av fugler.  
 
I dette område finnes også noen av Kenyas mer sjeldne dyrearter, som sjiraffgasellen, Grevy’s sebra, nettsjiraffen, oryxantilopen og somalistrutsen. 
 
Buffalo Springs Game Reserve 
Buffalo Springs faller sammen med Samburu i sør og er mer eller mindre en forlengelse av parken med de samme omgivelsene. Som navnet antyder er den største akvifer (bergart) imidlertid kilden fra en kilde som tiltrekker seg vilt fra nær og fjern. Reservatets grenser mot nord til Ewaso Ngiro-elven. Flere fargerike lokale stammer bor i området og det er mulig å besøke dem.
 
Samburustammene er nært beslektet med Masai. 
 
Shaba Game Reserve  
Med sitt uspolerte villmark i halvørkenen ligger Shaba Game Reserve som en del av Samburu og Buffalo Springs Nasjonalreservatet, kun adskilt fra hverandre av Kenya-Etiopia motorveien, en støvet og hullet grusvei.
 
Reservatet dekker et areal på rundt 239 km² og blir ikke besøkt av så mange turister som de fleste andre parker i Kenya, til tross for den spektakulære og enestående naturen. Omgivelsene er vakre og består av dramatiske fjell og Ewaso Ngiro-elven.  Er rikt på et storslått fugleliv samt annet dyreliv.
 
Masai Mara Game Reserve 
Masai Mara ligger rundt seks-syv timers kjørsetur (270 km) sørvest for Nairobi. Reservatet er på 1.510 km² og ligger i 1.500-2.000 meters høyde noe som betyr at klimaet generelt er svært behagelig. Reservatet er i sør forbundet med Serengeti sletten i Tanzania og er Kenyas mest kjente. Fra rundt juli til oktober måned kan man oppleve verdens største vidunder innen for dyreverden, ”The Migration”, hvor opp mot to millioner hovdyr vandrer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara i Kenya.  
 
Masai Mara består av fantastiske naturscener, bølgete sletter, bakker og mindre skogområder, godt forsynt med vann fra Maraelven som renner gjennom parken fra nord til sør. Her er en rikdom av ville dyr og ikke minst av de store kattene – løver, geparder og leoparder. I Maraelven er det masse krokodiller og mange flodhester, men området byr også på et fantastisk fugleliv og et spennende Masai-folk som også kan besøkes.  
 
Amboseli Nationalpark 
På grensen til Tanzania ved foten av Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro ligger Amboseli Nasjonalpark. Hvis du spør de lokale kenyanere er Amboseli Nasjonalpark deres favoritt og det er ikke uten grunn. Parken er 392 km² og ligger rundt fire timers kjøretur fra Nairobi. Området er åpne savanner og acaciakratt, og dyrene står som silhuetter foran det majestetiske fjellet. Omtrent midt i parken er det flere sumpområder, og det er her den største konsentrasjonen av ville dyr.  
 
Amboseli er spesielt kjent for store flokker av elefanter og et utrolig rikt fugleliv, men det er også mye annet vilt, som bøfler, løver, geparder, sebraer, gnuer, gaseller og sjiraffer.  
 
Tsavo Nasjonalpark 
Kenyas eldste og største nasjonalpark dekker et område på mer enn 20.000 km². Parken ligger omtrent midt mellom Mombasa og Nairobi. Tsavo er delt av Mombasa- Nairobi landeveien i en østlig og en vestlig del. 
 
Den østlige delen byr på flatt landskap med typisk savanne, mens den vestlige delen er mer kupert. I den vestlige delen ligger også Mzima Springs, en underjordisk kilde som 10-20 millioner liter vann daglig bobler opp og danner en naturlig jacuzzi for flodhester og krokodiller. I området finnes det også et reservat for den truede sorte neshornet.  
 
Tsavo er kjent for en stor viltbestand, den største bestanden av elefanter i Kenya og et enestående fugleliv.  
 
Rift Valley 
Den Afrikanske forsenkning, verdens lengste juv som strekker seg over mer enn 6.000 km fra Midt-Østen til Mozambique. I Rift Valley i Kenya finner man en rekke av ferskvanns- og saltsjøer. Innsjøene tiltrekker seg en rekke fugler der Lake Naivasha, Lake Elementaita og Lake Nakuru ligger en vel 2-2½ times kjøretur fra Nairobi, den mest besøkte på en safaritur. 
 
Området er et paradis for fugleinteresserede, fordi innsjøene tiltrekker et enormt antall fugler – både fastboende og trekkfugler. Lake Nakuru er en grunn saltsjø. Innsjøen ligger i Lake Nakuru Nasjonalpark omgitt av gress savanner, gul barkede acaciatrær og skog. Innsjøen er verdenskjent for å huse tusenvis av flamingoer, noe som er et fantastisk syn. 
 
Foruten det imponerende fuglelivet i parken er det bøfler, leoparder, sjiraffer og ikke minst gode sjanser for å se neshorn. Lake Elementaita som ligger en god halv times kjøretur fra Lake Nakuru er også en saltsjø, med ideelle levekår for flamingoer og andre fugler. Her er en mulighet for gå- og rideturer. Lake Naivasha er en av ferskvannssjøene i Rift Valley.  
 
Dette er en av de beste områdene for å se fugler som kan oppleves på en gåtur eller seiltur. Innsjøen er også et hjem for flodhester og her er det mulig å fiske. I sjøens østlige ende ligger Cresent Island, som er et privatreservat. Det er populært å seile til øya for å gå en tur med gode muligheter for å møte antiloper, sjiraffer og sebraer. 
 
Mount Kenya Nationalpark 
Rundt 180 km nord for Nairobi i det sentrale høylandet ligger Mount Kenya som med sine 5.199 meter er Kenyas høyeste og Afrikas nest høyeste fjell. Med de snødekte fjelltoppene er det en stor kontrast til de omkringliggende tørre gressletter. Fra en høyde på 2.200 meter og opp er fjellet utpekt til en nasjonalpark på i overkant av 715 km². 
 
Den første delen av fjellet er urskog, høyere opp er det bambusskog og øverst er det alpin lyngheier. I urskogen er det en stor viltrikdom av bl.a. elefanter, bøfler og antiloper, og i området ligger ett av de kjente tretopp hoteller med utsikt til et vannhull som tiltrekker seg skogens dyr døgnet rundt.
 
I tillegg til safari opplevelsene fra tretopp hotellet byr området på forskjellige gåturer. 
 
Aberdare 
Aberdare er en vakker fjellkjede i Kenyas sentrale høyland. Mesteparten av området ligger i en høyde på rundt 3.000 meter. I hjertet av disse fjellene ligger Aberdare Nasjonalpark med svært tett skog vekst, bekker og fosser. På grunn av den tette skog veksten er det vanskelig å se dyrene på en safaritur, men ved Mount Kenya er det mulig å bo på et tretopp hotell som ligger ved et vannhull hvor dyrene kommer for å drikke. 
 
Blandt dyrene i Aberdare er elefanter, bøfler, næsehorn og Colobusaber. 
 
Mombasakysten 
De kilometerlange kritthvite strender med eksotiske kokospalmer og det krystallklare Indiske Havet er utmerket å kombinere med en safari. På kysten finnes alt fra enkle strand hotell til luksuriøse hotell med flotte restauranter og de tradisjonelle ”Dhow” seilskuter.  
 
Lamu 
Lamu er en liten eksotisk øy som ligger utenfor Kenyas nord-østkyst. Det er ingen biler på øya og det er et sted hvor ting tar den tid som trengs. Lamu by er den eldste byen i Kenya som fortsatt er bebodd og husene er rustikk med stråtak. Her er både lodges og kilometervis av hvite sandstrender. Et perfekt sted å slappe av helt og fullstendig.
Fakta
Visum Kenya
Visum kreves til Kenya for norske statsborgere. Visum kan kjøpes ved innreise til Kenya eller man kan søke om visum før avreise på linken nedenfor til den Kenyanske ambassades nettside.
 
Når du søker på nettet, er visumgebyret USD 50 pluss en serviceavgift på USD 1.
 
Etter registreringen på hjemmesiden tar det omkring 7 dager før visumet blir utstedt. Det elektroniske visumet skal fortsatt printes ut og medbringes sammen med pass og presenteres ved ankomsten til Kenya.
 
Alternativt kan visum kjøpes innen avreise hos Kenyas Ambassade i Stockholm. Visumet er gyldig i 30 dager. Skal man kun transitere Kenya koster et 24-timers visum USD 20,- per person. Barn må også kjøpe visum. For å få visum må man være i besittelse av en returbillett eller en billett til videre reise inkl. alle nødvendige dokumenter for neste destinasjon, samt tilstrekkelig med kontanter, reisesjekker og/eller et betalingskort.
 
Du kan bestille visum til Kenya her: www.evisa.go.ke
 
Ditt pass må være gyldig i minimum 6 måneder fra ankomstdagen til Kenya.
 
Areal
582.646 km².
 
Befolkning
30 millioner innbyggere. Av disse bor ca, 2.1 millioner i hovedstaden Nairobi.
 
Telefon & Internet
For å ringe internasjonalt til Kenya er forvalgkoden 254 og deretter ringes lokalnummeret.
 
Mobiltelefoner fungerer i store deler av Kenya. Nettverket dekker de større byene og i mange turistområder. Likevel er det i nasjonalparkene ofte ikke dekning. 
 
Internett og Wi-Fi finnes på mange hoteller og i de større byene. I nasjonalparkene er det kun de færreste hoteller/lodger som har Internett-fasiliteter, og hvis de har det, er tilgangen ofte dyr.
 
Tips
I Kenya er tips meget utbredt. Selv om service vanligvis er inkludert, forventes det at man legger ca. 10 % på beløpet.
 
På safarireisen gir man tips til den lokale sjåfør/guide, vanligvis når safarireisen avsluttes. Det er naturligvis fritt opp til hver enkelt hvor meget man betaler, men har man vært fornøyd med servicen, er beløpet normalt mellom USD 5-15 per person per dag.
 
Bemerk: Visse safarioperatører anbefaler USD 20 per dag til sjåfør/guide, men vi vil gjerne understreke at beløpet er helt og holdent opp til én selv.
 
Koffertbærerne på hotellene gir man vanligvis 50-100 Schilling eller 1 USD per koffert. På restauranter runder man opp med ca. 10 %. Til taxisjåfører betaler man ca. 5-10 %.
 
Sørg alltid for å ha mindre sedler; 50-100 KSh for hånden til tips.
 
Man blir på reisen i Kenya ofte spurt av lokalbefolkningen, om man har en T-skjorte, sko eller en kulepenn man kan unnvære eller evt. bytte med en liten suvenir. Har man en ekstra kulepenn, klær eller sko man ikke lenger bruker, blir de fleste kenyanere utrolig glade for å overta dette. Kvaliteten på våre klær og sko er som regel vesentlig bedre enn de varer man kan kjøpe i Kenya.
 
Språk
Det offisielle språket i Kenya er swahili og engelsk, men det prates også mange lokale språk og dialekter, hvorav noen av de mest utbredte er kikuyu, masai og samburu. De fleste kenyanere som jobber i turistområdene forstår og snakker engelsk, og man opplever som regel ikke de store vanskelighetene med å gjøre seg forstått.  
 
Religion
All verdens trosretninger trives side om side i Kenya. 40 % er protestanter, 30 % er muslimer, og 22 % er katolikker.   
 
Valuta
Den offisielle myntenheten i Kenya er Kenya Schilling.
Forkortelsen av Kenya Schilling er enten KSh eller man bruker /= etter beløpet; eks. 500/=. Det finnes følgende sedler: 50, 100, 200, 500 og 1000 schilling. Av mynter finnes det 5, 10, og 20 cent (det går 100 cent på 1 schilling). Det er en god ide å alltid ha 50 og 100 schillings med seg til f. eks. tips.
 
Du kan få opplyst den aktuelle kursen ved å kontakte din bank eller du kan se kurserne på Internett.
 
Reisende til Kenya kan veksle fra fremmed valuta til Schilling eller reisesjekker i banker, bureau de change og autoriserte hoteller. Det er lettest å veksle USD eller Euro. Også mange forretninger og hoteller acksepterer USD som betaling. Det er enkelt å veksle kontanter i Nairobi eller Mombasa flyplass, og kursen er rimelig. Det er i Kenya ingen begrensning for hvor meget fremmed valuta du kan innføre. Det er ulovlig å veksle ”svart” i Kenya.
 
VIKTIG! medbringes USD-sedler må disse ikke være eldre enn fra 2003.
 
Vaksinasjoner
Det kreves ingen vaksinasjoner for å komme inn i Kenya. Men vi anbefaler deg å snakke med din fastlege om en forebyggende malariakur en uke før avreisen og en vaksinasjon mot stivkrampe.
Safari og golf
Safari 
Begrepet ”safari” ble født i Kenya, og det er ikke tilfeldig. Landets varierte dyreliv og landskap byr på fantastiske opplevelser, og siden de første storviltjegere har Kenya hatt turisme uavbrutt. Derfor finner du både transportmidler og innkvartering i henhold til smak.
 
Jakt er forbudt i Kenya av hensyn til det skjøre dyrelivet, så du bør i stedet bevepne deg med et kamera, et åpent sinn og en vekkerklokke.
 
Det er mye å se og vi drar vanligvis av sted fra tidlig om morgen til sent på ettermiddagen når dyrene er mest aktive.
 
Golf 
Kenya er litt av et golf paradis. Kenya er en tidligere britisk koloni og kolonimakten har anlagt mange golfbaner med det grønt gress. 
 
På grunn av den lange, stolte tradisjon er standarden generelt svært høy, og de kenyanske fairwayene er velpleiede. Greenfee er klart billigere enn i Norge, og du skal ikke bli overrasket hvis du tillegg til en god sportsopplevelse får et glimt av aper, antiloper og eksotiske fugler. Kontakt Blixen Tours hvis du ønsker vår hjelp til å spille golf i Kenya. 
Klima og værKenya

Kenyas dagtemperaturer ligger på mellom 20 og 28 °C, men det er ofte litt varmere på kysten. Kenya er for nære ekvator for at man vil oppleve en ekte vinter og sommer. Årstidene er i stedet delt i regn periode og tørr periode.

Været er tropisk ved kysten, temperert i høylandet og subtropisk i resten av Kenya.
Det er to regntider i Kenya. Den store regntiden som er fra april til juni og den lille regntiden som er i november og desember. Selv om det er regntid regner det ikke konstant og man kan likevel reise til Kenya. Oftest kommer det korte intense regnbyger som varer noen få timer etterfulgt av solskinn. Regntiden gjør landskapet grønt og frodig og det er ikke så mange turister i safariparkene som i resten av året.
 
Kenya ligger ved ekvator og har et behagelig tropisk klima. Det kan være store regionale variasjoner i klimaet påvirket av flere faktorer - spesielt høyde (temperaturen synker med ca 6 °C for hver 1000 meter du klatrer).
 
Tørr periode (juni-oktober)
Været i Kenya i juni, juli, august, september og oktober er den kjøligste perioden. Dagtemperaturene ligger på rundt 23 °C i høyereliggende strøk (f.eks. Masai Mara) og 28 °C i lavere strøk og de kystnære områdene. I den tørre årstiden er himmelen klar og dagene er solfylte. Tidlig på morgenen vil temperaturene i høyere strøk ligge på cirka 10 °C. Det er lurt å pakke med varme klær for tidlige morgener da safarien er i åpne biler.
 
Regn periode (november-desember)
I regntiden vil temperaturene på dagtid ligge på mellom 24-27 °C i høyereliggende strøk. Ved lavere strøk vil bli dagtemperaturene være mer konstant på rundt 30 °C.
Fra desember til april vil luftfuktigheten være høy i Tsavo og kystområdene.
I november og desember vil det forekomme korte, men kraftige regnskyll. Disse kommer vanligvis på ettermiddagen etterfulgt av tordenvær.
 
I løpet av denne perioden vil de fleste antiloper og gaselle arter få sine unger. De store rovdyrene vil også få sine unger i den grønne perioden.
 
Tørr periode (januar-mars)
Perioden varer vanligvis i januar, februar og mars, men lengden på denne tørre perioden kan være vanskelig å forutsi, men vanligvis kommer regnet tilbake i begynnelsen av mars. Savannen er åpen og gresset er kort slik at de er lett å få øye på dyrene.
 
Regn periode (april-mai)
I denne perioden kan du oppleve lange regnskurer, men det er sjeldent at det regnet hele dagen. Fuktigheten er høy i denne perioden og det kan være overskyet og tåke i høylandet.
 
Migrasjon i Masai Mara
I juni begynner man å se store flokker av Burchell zebra komme til Masai Mara. Når de har beitet det grove gresset kommer gnuene da de krever finere og kortere gress. De enorme flokker av gnu (blue wildebeest) kan oppleves i Masai Mara fra juli til oktober. Det varierer fra år til år avhengig av når regnet har gitt næring til gresset. De kommer vandrende fra sør og bli værende i Masai Mara frem til  oktober / november hvor de da krysser Mara elven på vei tilbake til Tanzania.
I perioden hvor det er store flokker av sebra og gnuer i Masai Mara vil det være begrenset med flokker av elefanter da de ikke trives med den uro som gis med tusenvis av dyr. Elefantene vender tilbake til Masai Mara i november og desember.
 
I januar-mars vil man få oppleve fuglenes migrasjon hvor mange av våre arter fra Europa er å finne i Masai Mara.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Lufttemperaturen
Januar
25°
Februar
26°
Mars
25°
April
24°
Mai
23°
Juni
22°
Juli
21°
August
21°
September
24°
Oktober
25°
November
25°
Desember
25°
Nedbør (mm)
Januar
52
Februar
50
Mars
90
April
240
Mai
180
Juni
40
Juli
20
August
30
September
40
Oktober
60
November
150
Desember
100
Blixen Tours
Safaristandard
På alle måter den mest eksklusive og luksuriøse reisen, og blant det absolutt beste landet kan by på.
 
Ønsker du det beste av det beste - både opplevelsemessig og kvalitetsmessig - da bør du velge Blixen Tours Platinum reiser.
 
Her strekker vi oss langt for å tilby deg absolutt toppklasse av lodges og service, og alt blir arrangert og skreddersydd til akkurat dine behov og ønsker.
 
Du vil få opplevelser og luksus som ikke mange har opplevd.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Førsteklasses reise og blant det beste i området med høy standard og service.
 
Ønsker du ikke å inngå noen kompromiss på luksusen og den personlige servicen, da bør du velge Blixen Tours Gold reisene.
 
Her er det den høyeste standarden på både rom som service, og du vil bli mottatt som en helt spesiell gjest.
 
Den personlige omsorgen vil være i høysetet, og du vil oppleve at personalet yter en stor innsats for din komfort.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
God standard som ligger over middels på alle kriterier - semi-luksus standard.
 
Våre Blixen Tours Silver reiser er for dem som ønsker å ta vare på seg selv med ”det lille ekstra”
 
Her er det tenkt på hver eneste detalj og standarden ligger derfor over middels av hva man forventer på den aktuelle destinasjonen.
 
Våre Silver reiser holder standarden som kjennetegner Blixen Tours generelt - høy service, rene og lekre rom, god beliggenhet og velutdannet personale.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse
Utmerket reise med fin turistklasse standard, nøye utvalgt av Blixen Tours.
 
Når du reiser med Blixen Tours, vil du alltid komme til en destinasjon som er nøye utvalgt av våre erfarne reisekonsulenter.
 
Vi sørger for å kjenne våre partnere, og vi sender ikke reisende til en lodge eller et hotell hvor vi ikke kjenner til standarden ned til den minste detalj.
 
En Blixen Tours Bronze reise kan f.eks. være en safari i Botswana i mobil teltcamp - altså en reise i den flotte enden av turistklassen.
 
Full beskrivelseMindre beskrivelse