Dykk eller svøm med gåtefulle djevelrokker på Maldivene

Med et vingespenn på opp til 3,5 meter svever de elegant gjennom vannet, som rolige fugler på himmelen. Men det er absolutt ikke fugler.
Halefjærene er skiftet ut med en lang spiss hale og nebbet er en kjempestor åpen munn, som samler opp bittesmå plankton og filtrer dem ut innen vannet passerer ut gjennom gjellene.
 
Som i en vakker ballet ruller og danser disse gigantene rundt mellom hverandre i en planktonrus og gir de snorklende tilskuere en opplevelse for livet. 
 
 
En ”once-in-a-lifetime” opplevelse
Å svømme med djevelrokker på Maldivene, Manta Rays på engelsk, er en ubeskrivelig stor og uforglemmelig opplevelse - og helt spesielt blir det, når man får lov å se dem spise.
 
Djevelrokker spiser nemlig på en ganske spesiell måte; Hvis det er god plass, lager de noe som ligner elegante, baklengs salto, mens de med en kjempestor åpen munn samler opp plankton.
 
Er det mange djevelrokker samlet på liten plass, så forvandler denne vakre dansen seg til et foringskaos, hvor rokkene dulter inn i hverandre, som radiobiler i en fornøyelsespark. Begge deler er et spektakulært syn, som gir minner for livet.
 
De heldige får oppleve flere hundrede av disse imponerende dyrene på én gang, mens de sluker i seg plankton.
 
 
Hvor det er plankton, er det djevelrokker
På Maldivene er det tre atoller hvor du har ganske gode sjanser for å oppleve djevelrokkene. Det er Hanifaru Bay i Baa Atollen, i Lhaviyani Atollen og i South Ari Atollen, spesielt ved Madivaru som også er kjent som ”Manta point.”
 
Hanifaru Bay er berømt for å være et av de få stedene i verden hvor hvalhaiene kommer for å pare seg, men stedet er også kjent for sin store konsentrasjon av de gåtefulle, grasiøse, nysgjerrige og karismatiske djevelrokkene. Stedet er et UNESCO biosfærereservat, noe som betyr, at det er stramme regler for hvordan man skal ferdes i området, for å beskytte dyrelivet. Derfor kan man ikke lenger dykke her - men snorkling er fortsatt tillatt.
 
South Ari Atollen er også et meget kjent og elsket sted å svømme med djevelrokker, hvalhaier og tusenvis av vakre fisker. Det er spesielt her ved Madivaru, som er et marinebeskyttet rev på den sydlige delen av Rangali Kandu, at man finner djevelrokkene.
 
I den vestlige delen av Lhaviyani Atollen, spesielt rundt Veligadu Falhu (Hurawalhi Sandbank), Felivaru og Dhanifaru, er det også gode muligheter for å svømme med djevelrokker.
 
 
Når er det beste tidspunktet?
Mellom mai og desember vil tidevannet presse mye plankton inn i Hanifaru Bay – og med planktonet kommer djevelrokkene. Her er det ikke unormalt å se opp til 200 djevelrokker, som sluker i seg planktonet sammen med gigantiske hvalhaier.
 
Rundt oktober måned kommer djevelrokkene til Lhaviyani Atollen, når Nordøst monsunen får konsentrasjonen av plankton til å stige. Her blir de til mars/april måned, hvor de så svømmer til andre mer planktonrike områder.
 
I løpet av sørvest monsunen fra mai til november, er det store mengder av plankton i den østlige delen av South Ari atollen, mens det under nordøst monsunen i januar til mars, konsentrerer seg på den vestlige siden – og der hvor planktonet er, finner man også djevelrokkene.  
 
Ved øyen Dhigurah i South Ari atollen kan du være heldig å se djevelrokker året rundt. Her dukker de ofte opp ved overflaten inne i lagunen og ved kanten av revet.
 
Med andre ord: På Maldivene er det, året rundt, mange muligheter for å få en opplevelse for livet sammen med de spektakulære djevlerokkene. 
 
 
Kart + sesonger
 
 
 
Hoteller i Lhaviyani Atoll
 
Hoteller i South Ari Atoll
 
Andre
Fairmont Maldives (Manta Ray "cleaning station" rett ved hotellet)
 

SE MALDIVENE REISER

 

Store bilder