Store bilder

Bush-snacks

Afrika sies å være menneskehetens vugge; stedet der en av våre forfedre for første gang reiste seg opp på to ben og speidet ut over steppene.
Store bilder
Våre forfedre måtte selv lete etter en stor del av maten for å overleve i en barsk verden, men vi trenger heldigvis ikke å gå så langt i dag (i hvert fall ikke våre reisende). Den afrikanske bushen er imidlertid fortsatt full av «godsaker» for de som vet hvor de skal lete, så vi har valgt å lage en liten guide for snacks i bushen, for den (langt mindre) kresne typen.
 
Combretum Bushthe
Den mest kjente afrikanske teen er trolig rooibos, men det er mange andre planter du kan brygge en god kopp te på. De rødbrune fruktene til combretumplanten kokes i 10-15 minutter til vannet får en lys gul- eller brun farge, hvoretter fruktene tas opp. Smaken er ikke ulik rooibos-te og i noen afrikanske kulturer anses teen å styrke immunforsvaret, lindre hodepine og mageproblemer. Vær imidlertid forsiktig så du ikke får i deg noen av frøene da disse kan være giftige.
 
Ngonga nøtter
Denne nøttetypen begynner sitt liv inne i fruktene til Manketti-treet. Her henger den en stund før den med litt hjelp fra den afrikanske elefanten, plukkes, fordøyes og fraktes til et annet sted - hvor den etter et mindre fall omsider havner på bakken. De lokale samler opp nøttene, åpner dem og lager en jordnøtt-lignende grøt, rik på protein, vitamin E og olje. Det høres kanskje enkelt og deilig ut, men så må du også bare vente på at elefanten skal gjøre forarbeidet for deg.
 
Mopanelarven
Larvene til Den Keiserlige sommerfuglen er kjent som Mopanelarver blant afrikanerne, og de er en delikatesse. De finnes hovedsakelig i Mopanetrær, hvor de tilbringer mesteparten av larvestadiet sitt til de enten forpupper seg og flyr bort eller havner i en kjele. De kan nytes tørket- og saltet eller stekt - og er en viktig proteinkilde for mange afrikanere i den sørlige delen av kontinentet.
 
Gresshopper
Vektmessig inneholder insekter mer næringsstoffer enn grønnsaker, og et av de vanligste insektene, er gresshoppen. Selv om enkelte gresshoppearter gjør stor skade når de herjer åkre og landsbyer i store flokker, er de fortsatt en ettertraktet matkilde. Hodet, bena og vingene fjernes og deretter stekes de, enten i olje eller over åpen ild. Mmm! Du bør imidlertid unngå gresshoppearter med klare, sterke farger og markeringer - da de som oftest er giftige.
 
Baobabfrø
Baobabfrø er en konsentrert kilde til vitamin C (faktisk er det seks ganger så mye vitamin C i et baobabfrø enn det er i en appelsin). Smaken er bittersøt og frøet brukes i visse deler av Afrika for å lage en gjærerstatning. Når du har spist fruktkjøttet kan du også bruke skallet til å lagre vann i.
 
Morning Glory Root
I motsetning til baobabfrøet, finnes ikke Morning Glory Root over bakken, men under jorden. Det er en rotknoll som har svært høyt vanninnhold og den spises derfor oftest rå, men den kan også stekes eller kokes. Selv om det meste av planten er gjemt under bakken, kan du finne den ved å se etter dens vakre hvite og rosa blomster.
 
Dette var en kort introduksjon til de mange ulike alternativene for ernæring ute i bushen, dersom det er langt til nærmeste og neste kiosk. Vi vil imidlertid anbefale på det sterkeste, å ha med deg en ekspert på dette området dersom du har lyst til å begi deg ut på en «bush tukka», som det ofte kalles blant lokalbefolkningen.
 
God appetitt!
 
 
 
 
Store bilder