Store bilder

De 9 beste safariopplevelsene

Afrika er verdens nest største kontinent med over 50 land med utrolig variert natur og kultur, noe som gjenspeiles i et bredt spekter av safariaktiviteter. Vi har valgt ut våre favoritter.
Store bilder
Ballongsafari: Rett før soloppgang svever du sakte med vinden over den afrikanske savannen med fjell og elver som blir klare når solens varme endelig fjerner den siste disen. Gnuer og sebraer danner lange søyler så langt øyet kan se og noen av rovdyrene jakter fortsatt mens en løveflokk prøver å holde hyener, sjakaler og gribber på avstand etter nattens utbytte. Du flyr høyt og lavt helt avhengig av om du vil se nærmere på spennende ting nede på bakken eller du ønsker å se det store perspektivet.
 
Hvalsafari: Både fra kysten og til havs tilbyr Sør-Afrika noen av de beste hvalsafariopplevelsene i verden. Hvalene kommer fra fruktbare områder i Antarktis, til de varme buktene i Sør-Afrika for å føde og parre seg. Det er en kolossal opplevelse når en hval slår med halen eller hopper helt opp av vannet i løpet av parringstiden. Fra juni til november, på sørkysten er det flere utmerkede steder å observere hval – enten det er fra kysten eller med hvalsafari fra båt.
 
Migrasjonen: Planetens mest spektakulære migrasjon finner sted i Mara-Serengeti-økosystemet hvor rundt 2 millioner gnuer, sebraer og andre antiloper vandrer i en nesten 1000 km stor sirkel årlig, for å finne nytt gress og vann. Høydepunktene er når det utrolige antallet dyr dramatisk må krysse Mara-elven i Kenya i månedene juli til oktober og når de kalver i januar til mars i den sørlige delen av Serengeti-området. I elvene venter enorme sultne krokodiller og på land er det løver, hyener, geparder og andre rovdyr som stadig ligger i hælene på den enorme vandringen.
 
Bushwalk: Safarivandring ble populært i Zambia, men tilbys i dag i en lang rekke områder. Her opplever du lyder, lukter og det å komme nærme dyrene på en mer intens måte enn det du f.eks. gjør i en bil, akkurat som du kan se nærmere på mange av de mindre tingene. Det kan være et termittrede, dyrespor, fugler eller hvilke planter du bruker til lokalmedisin. Å møte større dyr er selvfølgelig en intens opplevelse og de reagerer ganske annerledes enn når du kommer kjørende i bil. Et av de beste stedene er Mana Pools i Zimbabwe, og en annen utmerket opplevelse er å vandre med kameler i Kenya.
 
Bushdinner: Det å få dekket et fint bord på savannen, ved en elv eller med flott utsikt til frokost eller som middag mens solen går ned er en intens og romantisk opplevelse. Tradisjonen startet tidlig på 1900-tallet da de første storslåtte safariene ble arrangert for europeiske og amerikanske aristokrater. Å sitte under stjernene med stearinlys, lykter og nydelig mat, akkompagnert av nattens lyder, er vanskelig å overgå.
 
Nattsafari / Nightdrive: Å kjøre etter mørkets frembrudd og se dyrene med kraftige flomlys er en helt annen opplevelse enn å kjøre på dagtid. Et stort antall større og mindre dyr er kun aktive om natten og store katter som løver og leoparder er også mye mer aktive på denne tiden. Det kan være hulepinnsvin, små nattlige aper, kameleoner, en rekke mindre kattedyr eller det kan være fugler som ugler og nattravner. I den store vektklassen er det svarte neshornet også mer aktivt når det er mørkt – kanskje du er så heldig å ser en dramatisk jakt.
 
Mokoro-safari: Du kan seile på Safari på mange måter fra det luksuriøse elveskipet Zambezi Queen, med 10-12 personers motorbåter til en tomanns-Mokoro. En Mokoro er en uthulet trestamme eller en moderne versjon i glassfiber som er avstivet av en «staver»-fører. Med et så lite og lydløst fartøy kan du komme veldig nærme både store og små dyr – ganske uforstyrret. Det er først og fremst i det fantastiske Okavango-deltaet i Botswana hvor du i myriader av kanaler med krystallklart vann kan få denne magiske opplevelsen.
 
Gorillasafari: En av de største dyreopplevelsene er å komme tett på de store primatene som sjimpanser og fjellgorillaer som er våre nærmeste slektninger. Med mer enn 97 % av de samme genene er det kanskje ikke så rart at vi synes de noen ganger virker helt menneskelige. Å ta seg gjennom tett regnskog og bambus med glimt gjennom tretoppene til fantastiske vulkaner, forsterkes mysteriet før du møter skogens godmodige kjemper. Plutselig står du ansikt til ansikt med en 300 kg «sølvrygg»-gorillahann.
 
Kamelsafari: Er vanligvis mer fottur enn ridning, da kamelenes primære formål er å bære alt utstyr som telt, kjøkkenutstyr, mat og alt annet du ikke vil bære selv. Men du kan sykle mye hvis du vil. Det foregår i Kenyas sentrale og storslåtte landskap, hvor det ikke er biler, kun de ville dyrene som vi kommer virkelig tett på, mens vi nyter landskapet, samspillet mellom kamelene og de dyktige og vennlige Samburu-driverne og guidene. En opplevelse for livet.
 
 
 
Store bilder