Store bilder

Vulkanen Ol Doinyo Lengai, Tanzania

Ol Doinyo Lengai (uttales omtrent som ”ohl donjo longai”) betyr Guds berg på Maa, Masaifolkets språk.
Store bilder
Det er en aktiv vulkan som ligger i det nordlige Tanzania, og er en del av Great Rift Valleys geologiske system av vulkaner. Ol Doinyo Lengai har hatt utbrudd med jevne mellomrom siden den første gang ble observert i 1883 – noen av dem til og med ganske voldsomme. Det var en pause fra 1966 opptil vulkanens seneste utbrudd, den 4. september 2007, som fremdeles skal være i gang (med forholdsvis lav intensitet – det er folk som fremdeles trekker opp til toppen for å se på saken).
 
Som vulkan er Ol Doinyo Lengai ganske spesiell, siden lavaen ikke består av de samme mineralene som de fleste andre vulkaner – vi bør nok la være å gå for dypt inn på de geologiske detaljene– som har den konsekvens at temperaturen på lavaen ved utbrudd kun er omtrent halvparten så høy (ca. 5-600°C) som ved ”normale” vulkaner. Dette får den flytende lavaen til å se svart, ikke rød, ut når den kommer boblende nedover fjellsiden.
Når lavaen størkner er den helt svart, og den er også ganske porøs og sprø takket være de nevnte mineralene, noe som betyr at den raskt blir slitt av vær og vind og skifter farge fra svart til grå.
 
Følelsen av å bevege seg fra den ganske flate og frodige savannen sør for fjellet og inn i lavafeltet er ganske surrealistisk, og det minner litt om et månelandskap. Turen med bil rundt vulkanen er også litt av en opplevelse, selv når du har en dyktig sjåfør.
 
Ol Doinyo Lengai er blitt beskrevet som den merkeligste vulkanen på jorden av noen fagfolk, delvis på grunn av den spesielle lavaen, men også fordi det er noe med den som gjør at både fagfolk og fjellklatrere kommer tilbake igjen og igjen for å se om de kan løse vulkanens gåte.
 
Hvilken gåte? Vel, ingen vet med sikkerhet, men selv om du bare kjører forbi eller ser den fra avstand, virker det ikke så rart at Masaifolket tror at det er en gud som bor bak de, til tider, levende skråningene til vulkanen.
 
Store bilder