Hvalsesong i Sør-Afrika

Fra juli til november hvert år invaderes det sørøstlige vannet i Sør-Afrika av to vidt forskjellige dyr, som hver spiller sin rolle i et årlig tilbakevendende skue. Hovedaktørene i seansen er hvaler og delfiner, mens turister og hvalentusiaster fra hele verden tar på seg rollen som tilskuere.
Den mest sette arten i denne perioden er retthvalen, som samles i området for å finne maker - og, hvis den lykkes, for å parre seg.
 
Retthvalens parringsspill innebærer noen imponerende hopp, hvor hele hvalens kropp kan komme til syne over vannet, noe som resulterer i noen meget imponerende sprut når tyngdekraften gjelder dette enorme dyret.
 
I tillegg til retthval er det også gode sjanser til å se knølhval, bardehval og ulike delfinarter, inkludert den vakre spekkhoggeren.
 
Hvalsesongen og den beste tiden å se hvaler i Sør-Afrika, er typisk i perioden juli til november. Noe som imidlertid kan variere fra år til år.
 
Enten du er interessert i hval eller ikke, er det få mennesker som ikke blir berørt av å se havets ellers bortgjemte kjemper boltre seg lekende, bare noen hundre meter fra land.
 
Det mest kjente stedet å se hvaler er Hermanus, noen timers kjøring fra Cape Town, men de fleste av Sør-Afrikas sør- og østkyst, fra Cape Town til Durban (en avstand på 2000 km), gir gode muligheter for å følge med.
 
Den lille kystbyen Hermanus regnes for å være hvalhovedstaden i Sør-Afrika. Hvor hvert år i september arrangeres Hermanus hvalfestival. Her, rett ved sørvestkysten, er de optimale forholdene for å kunne se hvalene helt nærme kysten. I Hermanusbukta kommer det hvaler for å leke, parre seg og kalve. Som du som tilskuer kan oppleve på nært hold fra den over 10 kilometer lange hvalløypa som er bygget langs kysten.
 
Det er som regel også mulig å dra på en såkalt hvalsafari, hvor man drar ut i en liten båt for å se nærmere på dyrene.
 
Har du vært på safari i Afrika, så kan følelsen av å komme tett på de gigantiske hvalene nok best sammenlignes med første gang du kom nær en elefant i bushen; bare del fascinasjonen, ærefrykten og gleden ved å dele planeten med et så fantastisk dyr.
 
 
 
Store bilder