Store bilder

Big5 / Afrikas Fem Store

Et begrep man hører mye i markedsførings sammenhenger er Big 5 eller Big Five, som er elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard. Begrepet stammer fra de tidlige storviltsjegere som anså dem for at være de fem mest farlig å jakte til fots, mer enn det hadde med dyrenes størrelse å gøre
Store bilder
Men utover deres felles farlighet er de på mange måter svært forskjellige, og derfor reiser man også rundt i svært forskjellige områder når man leter etter dem og ser mange andre dyr også.
 
Elefanten: har et bredt utvalg av mat som både består at trær, busker, gress og røtter så den kan man se i nesten alle typer terreng, fra sumper til fjell. De fleste nasjonalparker og reservater har gode bestander så det er normalt ikke noe problem å få øye på elefanter.
 
Neshorn: kan på tross av sin størrelse være vanskelige å se i Øst-Afrika og en del større safariområder har på grunn av krypskyttere kun få eller ingen av de imponerende dyrene! Blant de bedre stedene i Kenya er Lake Nakuru N.P. hvor det både finnes den svarte og hvite varianten. I Tanzania er Ngorongoro et bra sted å se det sorte neshorn. I tillegg finnes det en rekke private reservater som har gode bestander. I det sørlige Afrika er det flere gode steder, inkludert Kryger N.P. og Hluhluwe–iMfolozi reservatet, men også en rekke andre områder har gode bestander av neshorn.
 
Bøffel: er med bestander på ca. 1 million og er den som forekommer oftest av Big Five, men da den helst skal drikke vann hver dag finner man dem ikke så mye i tørre områder, og i enkelte områder kan de være litt sky. I de frodigste områdene kan man være heldig å se flokker på flere hundre på vandring etter friskt gress.
 
Løve: ”Dyrenes konge” er et afrikansk ikon som er synonymt med Afrika og sammen med Elefanten trolig det mest populære du kan se. Dessverre er det kun 25-30.000 igjen på kontinentet og antallet reduseres i takt med mindre habitat og krypskyting. De beste områdene er Mara/Serengeti økosystemet i Kenya/Tanzania og Krygerparken i Sør-Afrika, men det er en lang rekke andre områder det også er bra.
 
Leoparden: er til manges overraskelse et av de mest utbredte større dyr i Afrika, men deres territorier er store og bestandene mange steder er ikke så store, med det faktum at de er ganske sky, godt kamuflert og nattdyr, er grunnen til at de er vanskelige å få øye på. Men de fantastiske dyrene er der, du må bare se nøye.
 
Big Five har også prydet de Sørafrikanske pengesedler og det er også begrepet som ”Little 5” (Rhinoceros beetle, Buffalo weaver, Elephant shrew, Leopard tortoise, Ant lion), Ugly 5 (Chacma Bavian, Gribb, Vortesvin, Marabu stork, Hyene) og til og med Big 7, som handler om at i den nylig utvidet Addo Elefant National Park i Sør-Afrika inkluderer en del av kysten, så i tillegg til Big Five er hvaler og hvithaier inkludert!
 
 
 
Store bilder