Namibias skjelettkyst

Namibia er et røft, men uhyre vakkert land, og det samme er kysten, hvor Atlanterhavet trekker en naturlig grense for en av verdens minst tettbefolkede nasjoner. Den nordlige delen av Namibias kyst kalles skjelettkysten; det høres umiddelbart ut som et sted du bør holde deg langt unna, men det er det ingen grunn til.
Buskmennene, Namibias opprinnelige innbyggere, kalte skjelettkysten «landet Gud skapte i sinne» mens portugiserne mente at det var noen andre som hadde stått for utformingen og kalte området «Helvetes porter». Det var først da tyskerne kom dit, at navnet «Skeleton Coast» fikk fotfeste, og det av åpenbare grunner – men først, skal du få litt bakgrunnshistorie:
 
Den kalde Benguala-havstrømmen går nordover langs det meste av Afrikas vestkyst, og ved skjelettkysten presses den opp nær overflaten, noe som skyldes en tett tåke langs kysten det meste av året. Dette, i kombinasjon med de voldsomme dønningene har gjort at tåken har fått skylden for at utallige skip har gått på grunn langs kysten, her.
 
Hvis mannskapet overlevde og klarte å kjempe seg til stranden, var det kun ørken så langt øyet kunne se og ikke noe ferskvann å finne. Sjansene for å finne tilbake til sivilisasjonen herfra var mildt sagt ikke gode.
 
Risikoer har imidlertid sjelden avskrekket driftige mennesker, og hvalfangere strømmet til området, som var rikt på hval og andre sjødyr (byen Walvis Bay lenger nede ved kysten har navnet sitt fra disse tider). Når hvalfangerne hadde tatt det de ønsket fra hvalen, ble restene av det enorme dyret dumpet ut i havet igjen og skylt i land, hvor det raskt ble redusert til et skjelett. Det ble fanget mye hval på den tiden, og mange av skipene som forliste ble - ironisk nok - skylt i land, side om side med sitt tidligere bytte.
 
Det må ha vært en dramatisk opplevelse å seile langs kysten da tåken lettet; Synet av hvalskjeletter og forliste skip mot det øde og barske landskapet som når som helst kunne bli oppslukt av tåke, og vissheten om at det lett kunne bli ens egen tur dersom man ikke var forsiktig - har nok innprentet litt respekt hos enhver sjømann.
 
Og det var slik Skjelettkysten fikk sitt navn.
 
Til tross for de tøffe forholdene er det rikelig med liv her, inkludert store selkolonier, overraskende store flokker av gaseller, sebraer, elefanter, leoparder, de svært sjeldne namibiske ørkenløvene samt mange andre større og mindre dyr. Litt inne i landet er det daler med ferskvann og eviggrønne trær – små oaser i den hemmelighetsfulle og nådeløse ørkenverdenen.
 
Skjelettkysten er ikke lenger et farlig sted å besøke og er et sant mekka for mennesker med eventyrlyst i blodet og med entusiasme for det storslåtte, vakre, røffe og litt mystiske landskapet.
 
Skulle du ha mot nok til å ville utforske dette vakre og røffe området, er du velkommen til å ringe oss på 35 900 901.
 
 
 
 
Store bilder