Store bilder

Sør-Afrika som reiseland – Den nordlige Cape-provinsen og Namaqualand

Northern Cape-provinsen er den største og minst befolkede i Sør-Afrika, med litt over en million mennesker på et område større enn Tyskland. Den nordlige delen av provinsen er en del av Kalahari-ørkenen og grenser til både Botswana og Namibia. Den sørlige delen består av Karoo-området, og den vestlige delen huser det bemerkelsesverdige Namaqualand.
Store bilder
Siden denne provinsen er så stor og har så (relativt) få mennesker, er avstandene mellom byene enorme. Heldigvis er provinsen velsignet med en helt unik skjønnhet, som kommer av samspillet mellom den endeløse himmelen, den fjerne horisonten, det overraskende varierte landskapet og en følelse av at man nå for alvor er på eventyr i det endeløse Afrika.
 
Byen Kimberley var i tider landets økonomiske sentrum en overgang, takket være de mange diamantene som ble gravd opp fra bakken. Et av de mest markante minnene fra den tiden er The Big Hole – og ja, det er det offisielle navnet – som er en gammel, håndgravd gruvesjakt. Med sin dybde på 250m og en bredde på små 500m er det verdens største hull gravd ut for hånd. Selve hullet er omkranset av et museum med bygninger fra den hektiske diamantfeberens tid, og her er det mulighet for å ta seg en rundtur i en gammel gruve, samt besøke et diamantmuseum. Fra Kimberley kjører vi videre vestover, og rett før vi treffer Atlanterhavet kommer vi til Namaqualand.
 
Namaqualand (uttales "Nahmah-kwa-land") er et område på ca. 440.000 km2 (Danmarks areal er til sammenligning drøyt 43.000 km2) som strekker seg nesten 1.000 km langs kysten til grensen til Namibia og fra Atlanterhavet til byen Pofadder.
 
På den sørafrikanske sommeren er området varmt, tørt og stort sett brunt/gult med noen få grønne flekker her og der. Dette har sin helt egen skjønnhet, men når det første regnet faller tidlig i august, skjer det noe helt unikt og spektakulært med det øde og livløse landskapet. Under bakken ligger millioner av blomsterfrø som bare venter på dette øyeblikket, og i løpet av kort tid forvandles den karrige jorda til et blomsterteppe uten sidestykke, i alle mulige farger så langt øyet kan se i alle retninger.
 
Selv om du ikke har sett «før»-bildet, får du lyst til å klype deg selv i armen en gang til, for å være helt sikker på at du virkelig ser så mange blomster på en gang – og det er før du kommer på at det hele er enda mer unikt på grunn av at det foregår i en halvørken.
 
Den årlige blomstringen har, med rette, blitt viden kjent og var en av finalistene i en meningsmåling for å havne på listen over verdens syv naturlige underverker; det fikk ikke plass på den endelige listen, noe vi som har sett den med egne øyne, tydeligvis ikke er helt enige i. Det er virkelig et mirakel og du bør absolutt anstrenge deg for å besøke dette stedet dersom du har den minste interesse for storslåtte og helt unike naturopplevelser.
 
Fra Namaqualand er det en god kjøretur sørover, langs den vakre Atlanterhavskysten, før vi kommer inn i Western Cape-provinsen. Herfra er det bare et par timers kjøring til vi igjen befinner oss ved foten av Table Mountain og ser utover byen der det hele startet.
 
Dette avslutter vår rundtur i Sør-Afrika, men den kunne godt vært mye, mye lenger. Det er alltid noe å se rundt neste sving, fra sandslettene i Kalahari og de halvtørre buskene i Karoo til det grågrønne vannet i Limpopo og alle de andre fantastiske utsiktene over det vakre landet som vi ikke klarte å komme oss til denne gangen. "Vi får se neste gang!", Som de fleste sier når de snakker om sin tur til Rainbow Nation...
 
Skulle du ha lyst og mot til å besøke Sør-Afrika, er du selvsagt mer enn velkommen til å ringe oss på telefon 35 900 901 eller sende en epost til
Store bilder