Store bilder

Sør-Afrika som reiseland – Garden Route

Garden Route (raskt oversatt som "Hage Ruten") strekker seg omtrent 200 kilometer, fra byen Mossel Bay i vest - til Tsitsikamma nasjonalpark i øst, ved Storms River. Ruten går langs kysten, langs et stykke land som er «klemt» mellom Det indiske hav og to forskjellige fjellkjeder, Outeniqua- og Tsitsikamma-fjellene.
Store bilder
Beliggenheten gir rikelig med vann/fuktighet til planter og dyr, og det hele bugner av liv, både på bakken, i trærne og i havet. Langs ruten er det ikke mindre enn ti naturreservater, noen av dem med helt unike arter, og av spesielt fugler og blomster finnes det nesten overveldende mengder. En av de store attraksjonene i området er fotturer langs de utallige rutene i de ulike reservatene – her er det mulighet for både en kort spasertur - og fotturer som strekker seg over flere dager. En helt spesiell opplevelse er en tur gjennom landsbygda med det siste damptoget i Sør-Afrika, Outeniqua Choo Tjoe, som går gjennom pass og passasjer, over hav og elver, og i tunneler.
 
Landskapet i den vestlige delen av Garden Route, ved byen George, er ganske variert. George ligger på et flatt stykke land ved sjøen og er omgitt av fjell. Hvis du kjører nordover og innover i landet, vil du kunne bestige fjellene og komme til byen Oudtshoorn, som ligger på grensen til det tørre Karoo-området. Klimaet her er perfekt for strutseoppdrett, og området er spekket med strutsefarmer, som tilbyr turer og til og med ridning.
 
Tilbake på ruten og litt lenger oppover langs kysten kommer du til en rekke sjarmerende småbyer, blant annet Wilderness, som nok best kan beskrives som et lite stykke tropisk romantikk paradis.
 
På den ene siden av hovedveien ligger hus og villaer blant frodige grøntområder, og på den andre siden ligger en 16 kilometer lang sandstrand, som enkelte steder er opptil noen hundre meter bred.
 
Lenger opp kommer du til de litt større, men likevel veldig pittoreske, byene Knysna ("najsna") og Plettenberg Bay, som er et vannsport- og seileparadis, og i enden av ruten ligger Tsitsikamma nasjonalpark. «Tsitsikamma» betyr «stedet med mye vann», og parken er en frodig blanding av smaragdgrønne skoger, kupert landskap, brusende elver, bekker, røffe klipper og skumsprut. Bare å gå noen meter inn i skogen er som å være i en annen og litt magisk verden, omgitt av fuglesang og frodige grønnfarger på alle kanter.
 
Langs hele ruta er det små vann, elver, grøntområder og koselige gjemmesteder så langt øyet kan se. Her er blomster, dyr og fremfor alt en utsikt som kan ta pusten fra selv den mest erfarne globetrotter.
 
Neste gang fortsetter vi et godt stykke oppover kysten og kommer til zuluenes rike…
 
 
 
 
Store bilder