Parker, reservater og områder

Intet kontinent har dyreliv som kan måle seg med Afrikas store dyr - de største, mest tallrike, mest forskjelligartede og mest fargerike dyr.
Omgitt av vidunderlige, storslåtte landskaper, og med en utrolig variert befolkning med en historie millioner av år tilbake til de aller første menneskene på jorda. Safari, seiling, vandring, flyvning og vannsport er blant mulighetene. Blant annet kan man lande vis lese mer om noen av de safariområdene Blixen Tours tilbyr.
 
 

Kenya

 

Meru Nasjonalpark
Denne flotte Nasjonalparken har fått sin renessanse etter at man de siste 20 årene har fått mer kontroll over krypskyting, forbedret infrastruktur og gjenintrodusert de opprinnelige dyreartene. Området var tidligere mest kjent for George og Joy Adamson’s arbeid med løver, blant annet Elsa. Dette ble det en bok og filmen ”Born Free” ut av. Parken er enda ikke helt gjenoppdaget, hvilket er fantastisk for dem som kommer hit.
 
 
Samburu Game Reserve
Vel 325 km fra Nairobi, i det tørre nordlige Kenya, ligger det 165 km² store Samburu-reservatet. Reservatet ligger på en lavaslette med steile fjellvegger og myke bakker. Den sentrale nerven i reservatet er Ewaso Ngiro-elven som snor seg gjennom landskapet. På begge sider av elven er det et galleri av grønt bestående av bl.a. paraplyakasier og doumpalmer som tiltrekker seg massevis av fargerike fugler.
 
Her er det fine bestander av elefanter og et av de beste steder å se store kattedyr.
 
I dette området finnes også noen av Kenyas mere sjeldne dyrearter, som for eksempel Sjiraff gasellen, Grevy’s sebra, Nett sjiraffen, Oryx antilopen og Somali strutsen.
 
 
Buffalo Springs Game Reserve
Buffalo Springs sammenfaller med Samburu i sør, og er mer eller mindre en forlengelse av parken med de samme omgivelsene. Som navnet antyder, er den største vannåren likevel utspringet fra en kilde som tiltrekker seg vilt fra fjern og nær. Reservatets grense mot nord er Ewaso Ngiro-elven. Flere fargerike lokale stammer bor i området, og det er mulighet for å avlegge dem et besøk.
 
Samburustammene er nært beslektet med Masaiene.
 
 
Shaba Game Reserve
Med sin uberørte villmark og halvørken ligger Shaba Game Reserve som en del av Samburu og Buffalo Springs Nasjonalreservatet, kun adskilt fra hverandre av Kenya- Etiopia ”motorveien”, en støvete og hullete grusvei. Reservatet dekker et areal på omkring 239 km² og blir ikke besøkt av så mange turister som de fleste andre parker i Kenya, til tross for den spektakulære og enestående naturen. Omgivelsene er vakre og består av dramatiske fjell og Ewaso Ngiro-elven.
 
Reservatet har et storslått fugleliv samt annet vilt. Et meget annerledes stykke Afrika.
 
 
Mount Kenya Nasjonalpark
Omkring 180 km nord for Nairobi i det sentrale høylandet ligger Mount Kenya, som med sine 5.199 meter er Kenyas høyeste og Afrikas nest høyeste fjell. Med de snødekte tinder er det en stor kontrast til de omkringliggende tørre gresslettene. Fra en høyde på 2.200 meter og opp er fjellet utlagt til en nasjonalpark på i alt 715 km².
 
Den første delen av fjellet er urskog, som høyere oppe avløses av bambusskog, og øverst er det lyngheier. I urskogen er det en stor viltrikdom av bl.a. elefanter, bøfler og antiloper, og i området ligger et av de kjente tretopphoteller med utsikt til et vannhull som døgnet rundt tiltrekker seg skogens dyr.
 
I tillegg til safariopplevelsene fra tretopphotellene byr området på forskjellige fotturer.
 
 
Aberdare
Aberdare er en vakker fjellkjede i Kenyas sentrale høyland. Størstedelen av området ligger i en høyde på omkring 3.000 meter. I hjertet av disse fjellene ligger Aberdare Nasjonalpark med meget tett skogvekst, vannløp og vannfall. Pga. den tette skogveksten er det vanskelig å se dyrene på en safarikjøring, men som ved Mt Kenya er det mulig å bo på et tretopphotell, beliggende ved et vannhull hvor dyrene kommer for å drikke.
 
Blant dyrene i Aberdare er det elefanter, bøfler, nesehorn og Colobus-aper.
 
 
Rift Valley
Rift Valley – Den Afrikanske Gravsenkning, verdens lengste kløft, løper over mer enn 6.000 km fra Mellom-Østen til Mozambique. I Kenya finner man i Rift Valley en perlerekke av ferskvanns- og sodasjøer. Sjøene tiltrekker seg et vell av fugler, hvor Lake Naivasha, Lake Elementaita og Lake Nakuru, beliggende vel 2-2½ times kjøring fra Nairobi, er de mest besøkte på safari reisen.
 
Området er et paradis for fugleinteresserte, fordi sjøene tiltrekker seg et enormt antall fugler – både fastboende og trekkfugler. Lake Nakuru er en lav-vanns sodasjø. Sjøen ligger i Lake Nakuru Nasjonalpark omkranset av gress savanne, akasietrær og skog. Sjøen er verdenskjent for å huse tusenvis av flamingoer, hvilket er et fantastisk syn.
 
Ut over det imponerende fuglelivet i parken er det bøfler, leoparder, sjiraffer og ikke minst gode sjanser for å se nesehorn. Lake Elementaita, som ligger vel en halv times kjøring fra Lake Nakuru, er også en sodasjø, med ideelle leveforhold for flamingoer og andre fugler. Her er det mulighet for vandre- og rideturer. Lake Naivasha er en av ferskvannssjøene i Rift Valley.
 
Stedet er et av de beste områdene å se fugler som bl.a. kan oppleves på en fottur eller på en seiltur. Sjøen huser også flodhester, og det er mulighet for å fiske. I sjøens østlige del ligger Cresent Island, som er et privatreservat. Det er populært å seile til øya for å gå en tur med gode muligheter for å møte antiloper, sjiraffer og sebraer.
 
 
Masai Mara Game Reserve
Masai Mara ligger vel seks-syv timers kjøring (270 km) sørvest for Nairobi. Reservatet er på 1.510 km² og ligger i 1.500-2.000 meters høyde, hvilket betyr at klimaet generelt er meget behagelig. Reservatet er mot sør forbundet med Serengetislettene i Tanzania, og er Kenyas mest kjente. Fra omkring juli til oktober måned kan man oppleve verdens største under innenfor dyreverdenen, ”The Migration”, hvor opp mot to millioner hovdyr vandrer fra Serengeti i Tanzania til Masai Mara i Kenya.
 
Masai Mara består av fantastiske naturscener, kuperte sletter, bakker og mindre skogområder, godt forsynt med vann fra Mara elven, som løper gjennom parken fra nord til sør. Her er en uovertruffen rikdom av ville dyr og ikke minst av de store katter – løver, geparder og leoparder.
 
I Mara elven er det massevis av krokodiller og flodhester, men området byr også på et fantastisk fugleliv samt det spennende Masai-folket, som også kan besøkes.
 
 
Amboseli Nasjonalpark
På grensen til Tanzania, ved foten av Afrikas høyeste fjell Kilimanjaro, ligger Amboseli Nasjonalpark. Spør man de lokale kenyanere, er Amboseli Nasjonalpark den mest foretrukne, og det er ikke uten grunn. Parken er 392 km² og ligger vel fire timers kjøring fra Nairobi. Området er åpen savanne og akasiekratt, og dyrene står som silhuetter foran det majestetiske fjellet. Omtrent midt i parken er det flere sumpområder, og det er her den største konsentrasjonen av ville dyr kan oppleves.
 
Amboseli er spesielt kjent for store flokker av elefanter og et utrolig rikt fugleliv, men det er også mye annet vilt her, for eksempel bøfler, løver, geparder, sebraer, gnuer, gaseller og sjiraffer.
 
 
Tsavo Nasjonalpark
Kenyas eldste og største nasjonalpark dekker et areal på over 20.000 km². Parken ligger omtrent midt mellom Mombasa og Nairobi. Tsavo er delt opp av Mombasa- Nairobi landeveien i en østlig og en vestlig del.
 
Den østlige delen byr på flatt landskap med typisk savanne, mens den vestlige delen er mer kupert. I den vestlige delen ligger dessuten Mzima Springs, en underjordisk kilde, hvor 10-20 millioner liter vann daglig bobler frem og danner et naturlig boblebad for flodhester og krokodiller. I området finnes det også et reservat for det truede sorte nesehornet.
 
Tsavo er kjent for en stor viltbestand, den største bestanden av elefanter i Kenya samt et enestående fugleliv.
 
 
Mombasakysten
De kilometerlange kritthvite strendene med eksotiske kokospalmer og det krystallklare Indiske Hav er fortreffelig å kombinere med en safari. På kysten finnes alt fra det enkle strandhotell til det luksuriøse med spennende restauranter og de tradisjonelle ”Dhow” seilbåtene.
 
 
Lamu
Lamu er en liten, eksotisk øy som ligger ut for Kenyas nord-øst kyst. Det er ingen biler på øya, og det er et sted hvor tingene tar den tid ting tar. Lamu by er på UNESCO's verdensarvliste og den eldste byen i Kenya som fortsatt er bebodd, og husene er rustikke og stråtekte. Her er både lodges og kilometervis med fine sandstrender. Et perfekt sted å koble helt og holdent av.
 
 
 

Tanzania

 
Lake Manyara Nasjonalpark
Bare et par timers kjøring fra Arusha ligger den 325 km² store Lake Manyara nasjonalpark vakkert til ved foten av Rift Valley's bratte klippevegg. Lake Manyara er en av de sodaholdige innsjøene i Rift Valley, som utgjør litt mer enn to tredjedeler av parken. Den lille, men dyrerike Lake Manyara nasjonalpark er kjent for sine mange elefanter, flodhester, fugler og tre klatrende løver.
 
De frodige skogene på fjellsidene huser også et vell av aper, og Manyara-sjøen har, avhengig av årstid, ti tusener av flamingoer, pelikaner og vadefugler.
 
 
Ngorongoro Conservation Area
Ngorongoro Conservation Area ligger mellom Lake Manyara og Serengeti. Området er på 8.288 km² og består av gresslandskap, endeløse sletter, fjell og krater, hvor Ngorongoro-krateret byr på fantastiske safariopplevelser.
 
Fra Ngorongoros kraterkant er det vel 600 meter ned til bunnen, hvor det er et stort safarilandskap som strekker seg over 265 km². Når man står på kraterkanten i 2.200 meters høyde og nyter den ubeskrivelig vakre utsikten over krateret, er det tilsynelatende en åpen og oversiktlig flate i bunnen av krateret, men ser man nærmere etter er det både sumpområder, små kløfter, vannhull og skoger.
 
I krateret venter enestående safariopplevelser med enorme menger av vilt, inklusive ”Big Five” (elefant, nesehorn, bøffel, løve og leopard). I vannhullene ligger store flokker av flodhester, og i skogene kan man være heldig å få se de sky leopardene.
 
 
Serengeti Nasjonalpark
Serengeti er en av Afrikas mest berømte dyreområder. Navnet Serengeti kommer fra ”siringet”, som på Masai-folkets språk betyr ”endeløse sletter”, og med rette. Serengeti er et viltområde på 14.763 km², hvor vel to tredjedeler er sletter. I den nordlige delen er landskapet meget kupert, og i den sentrale delen er det tett akasievegetasjon.
 
I Serengeti finner man en bestand av storvilt det ikke finnes maken til andre steder på jorden. Mot nord grenser parken til Masai Mara-reservatet i Kenya. De to parkene danner et økosystem, hvor omkring to millioner dyr er på konstant vandring (”Migration” på engelsk) etter nytt beiteland – størstedelen er gnuer, sebraer og gaseller. Rovdyrene følger flokkene som en skygge, alltid på jakt etter neste måltid.
 
I Serengeti er alle viltarter representert, og safarien byr alltid på spennende opplevelser. Perioden fra rundt desember til juni er de beste månedene å oppleve migrasjonen.
 
 
Tarangire Nasjonalpark
Kun få timers kjøring fra Arusha ligger Tarangire Nasjonalpark med et areal på 2.600 km². Parken er antagelig en av de vakreste i Afrika. Landskapet er kupert, med mektige baobabtrær, pølsetrær, akasietrær, palmer og frodige elvedaler. Parken er oppkalt etter Tarangire-elven som gir permanent vannforsyning til parken.
 
I tørketiden (juni-oktober) flokkes enorme mengder av dyr ved elven. Parken er spesielt kjent for sine store flokker av elefanter, men også gnuer, sebraer og bøfler finnes i stort antall. I Tarangire foregår det, akkurat som i nord, en sørlig migrasjon av dyr fra Serengeti og Ngorongoro områdene.
 
Til tross for parkens storslåtte landskaper og det rike dyrelivet er parken ikke mye besøkt, og på en safari kan man nesten få følelsen av å ha dette fantastiske stykke Afrika helt for seg selv.
 
 
Selous Game Reserve
Etter vel 40 minutters flytur fra Dar Es Salaam lander du midt i et av Afrikas fineste viltreservater, Selous. Reservatet er Afrikas største og strekker seg over et areal på mer enn 50.000 km². Likevel er det kun det nordligste av dette enorme området som er forbeholdt fotosafari. Stedet har kun få og små camps, alle med en fantastisk beliggenhet.
 
Det begrensede utvalget av overnattingssteder betyr at man ikke møter så mange andre turister her, og det gir en eksklusiv og intim safariopplevelse. Landskapet er forholdsvis flatt. Rufiji River, den største elven her, flyter vakker og doven gjennom området og danner et livgivende økosystem for et ubeskrivelig antall dyr. Fra store hvite sandbanker, hvor krokodiller ligger og venter, til øyer midt ute i elven med kolonier av vakre hvite silkehegrer. Utsikten virker flere steder uendelig, og i det fjerne skimtes det kuperte landskapet.
 
Vi betrakter Selous som en av de fineste og mest storslåtte safariparker i Afrika, og har du først vært her en gang, drømmer du om å vende tilbake!
 
 
Ruaha Nasjonalpark
Her er det både solsvidde skråninger, tett skogsavanne og baoba-kledde sletter. Gigantiske elvesenkninger langs Ruaha River tiltrekker ikke minst i de tørre periodene store mengder dyr. Dette stykke vill natur finner du i den vel 10.300 km² store parken. En blanding av sandørken og oase gjør sitt til at variasjonen av dyr er like spennende som den varierte naturen.
 
Som om det aldri har passert et menneske her før, møter man overraskede dyr på sin safari, bl.a. sjiraffer og elefanter i kjempeflokker på vandring etter føde. Det finnes ca. 8.000 elefanter i Ruaha, hvilket er en av de største konsentrasjonene i Øst-Afrika. Etter å ha kjørt i parken en hel dag uten å møte andre mennesker, føler man at man er den eneste som har oppdaget stedet. De få camps som finnes i området, ligger plassert slik at man blir overrasket når de plutselig dukker opp.
 
Dette er altså stedet dersom du ønsker å være alene med dine opplevelser – og ikke ønsker å gå på kompromiss med følelsen av uberørt natur.
 
 
Mikumi Nasjonalpark
Du kan velge å fly eller kjøre via hovedveien til Mikumi. Denne populære nasjonalparken er på 3.230 km² og er dermed den fjerde største i Tanzania, vel 280 km vest for Dar Es Salaam. Med utgangspunkt i hovedstaden er det enkelt å komme til Mikumi, og ønsker man å oppleve landskapet, er kjøreturen ut hit en fin mulighet til det.
 
Denne gigantiske elvesenkningen er overveiende gress land. De flate slettene gir gode muligheter til å oppdage de mange flokkene av bøfler, sebraer, elefanter og sjiraffer, samt de elegante og vakre kuduene. Du kan oppleve å se løver i trærne, og i denne parken kan du være heldig å se elefantflokker på flere hundre individer.
 
Etter regntiden skuer du ut over en vakker grønn slette med flate akasietrær, og dyrene sees som silhuetter mot den fjerne horisonten. Parken ligger mellom Selous og Ruaha.
 
 
Mahale Mountains Nasjonalpark
Mahale fjellene er det viktigste området for sjimpansene i Afrika. Det er et slående vakkert område, hvor skogkledde fjell er en direkte forlengelse av de hvite sandstrendene ved den krystallklare Lake Tanganyika.
 
Møtet med menneskets nærmeste slektninger, sjimpansene, er en av de mest intense safariopplevelsene man kan forestille seg, og vanskelig å sette ord på. Parkens avsides beliggenhet og dens ufremkommelighet, samt de få overnattingsstedene, gjør et besøk hit til en opplevelse i den dyre kategorien, men den er helt klart verdt et besøk.
 
 
Katavi Nasjonalpark
Dekker med sine 5.000 km² det mest utilgjengelige og ville av Tanzanias savannereservater. Et stykke undervurdert natur, hvor man får en rik og autentisk naturopplevelse. Parken ligger i den sørvestlige delen av landet, øst for Lake Tanganyika. En totalt uberørt natur for den som liker det rå og uspolerte Afrika på sin safari.
 
Den nordlige delen av parken domineres av åpne sumpområder, mens den sørlige delen fylles av Katuma elven, hvor den største konsentrasjonen av flodhester i Tanzania finnes. Bøffelflokker på titusenvis er hverdagskost i denne parken. Det er et av de få viltreservatene hvor man stadig kan møte flere løver enn turister.
 
I parken finnes det få og beskjedne overnattingsmuligheter, så stedet rommer en enestående mulighet til å være alene med natur og dyr.
 
 
Kilimanjaro
Kilimanjaro (Kilima Njaro eller ”skinnende fjell” på swahili) er med sine 5.895 meter Afrikas høyeste og verdens største frittliggende fjell.
 
Det fremstår mastodontisk med sin snødekkede topp, og det virker som om det er nærmere himmelen enn jorden. Fjellet er en trippel-vulkan, som siste gang hadde utbrudd for ca. 100.000 år siden. Med kallenavn som “Lysets, Storhetens og Karavanenes fjell”, ønskes du velkommen til å innta dette majestetiske fjellet.
 
Kilimanjaro ligger i Tanzania på grensen til Kenya, og har i årenes løp tiltrukket seg et utall av trekkere og fjell entusiaster. Forståelig nok, for dette fjellet kan inntas av alle i god og forberedt form, her kreves ikke forutgående kjennskap til teknisk fjellbestigning, for her er det snakk om en fottur opp til toppen av fjellet. Likevel skal man være forberedt på å skulle gå i 4 -16 timer hver dag, så selvfølgelig kreves det styrke og utholdenhet!
 
Opplevelsene underveis blir din belønning – de er mange, vakre og følelsesladede. Øyeblikket hvor du når ditt mål – er ubeskrivelig!
 
 
 

Uganda

 
Queen Elizabeth Nasjonalpark
Queen Elizabeth Nasjonalpark ligger langs Ekvator i den vestlige delen av Rift Valley. Naturen er meget variert med sitt åpne gress land, tette buskas, skog, sump og elvebredder. Er man fugleinteressert, er dette stedet!
 
Her finnes 568 av Ugandas i alt 1027 forskjellige fuglearter (en fjerdedel av hele Afrikas fuglearter). I tillegg til fuglene har parken bl.a. en rik bestand av dyrearter som elefanter, løver, leoparder, flodhester, vannbøfler, hyener og mange antiloper. Særlig er området kjent for sine tre-klatrende løver.
 
Kazinga kanalen som er nesten 40 km lang og forbinder Lake Gorge og Lake Edward, er et av de beste steder å se flodhester og krokodiller i Afrika.
 
 
Murchison Falls Nasjonalpark
Parken er Ugandas største nasjonalpark med et område på 3.840 km². Parken deles i to av Nilen, og landskapet varierer fra fuktig regnskog og kuperte områder i sørvest, til savanne i nordvest. Vannfallene Murchison Falls, som har gitt navn til parken, er blitt til ved at Nilen bryter gjennom en syv meter bred åpning i klippene. Vannfallene er 43 meter høye.
 
Safariopplevelsene i parken er ubeskrivelige. Man kan kjøre i timevis uten å møte et annet menneske. Så langt øyet rekker er det savanne, sjø og sumpområder. Luften er fylt med duften av tropisk vegetasjon blandet med lukten av ville dyr. I det fjerne synger flodhester om kapp med sikader og klokkepadder. Her er det gode sjanser for å se antiloper, giraffer, bøfler, løver, elefanter, leoparder og sjakaler.
 
Fuglelivet er imponerende, og den enorme nil-krokodillen ligger i stort antall langs bredden av elven.
 
 
Bwindi Nasjonalpark
Bwindi Nasjonalpark har et areal på 331 km² og er med på UNESCO's naturarvliste. Her trer man inn i en annen verden og man forstår hvorfor Uganda også blir kalt menneskets vugge.
 
Her finnes en helt spesiell biodiversitet med mer enn 160 forskjellige tresorter og over 100 forskjellige bregnearter. Bwindi er en av verdens eldste regnskoger, som har stått her siden den siste istiden. Her er det et rikt fugle- og sommerfuglliv, og ikke minst er parken hjemsted for nesten halvparten av jordens sjeldne og truede fjellgorillaer.
 
Her finnes dessuten ti forskjellige slags aper, blant annet den sjeldne sorte og hvit halede Colobusapen.
 
 
Kibale Nasjonalpark
Kibale Nasjonalpark sies å ha den største konsentrasjonen av forskjellige primater i hele Øst-Afrika. De store, tette Kibale-regnskogene huser over 700 sjimpanser og 12 andre primatarter. Ønsker man å vandre med ville sjimpanser, er dette stedet. De menneskelignende apene beveger seg i store flokker, og man følger dem på få meters avstand gjennom tett regnskog med hjertet i halsen.
 
I tillegg til sjimpansene er parken rik på fugleliv, og man finner mange forskjellige fargestrålende sommerfugler i alle størrelser.
 
 
Sesse Islands, Victoriasjøens absolutte perle.
Victoriasjøen er verdens nest største ferskvannssjø med en diameter på vel 250 km, og Uganda deler den med Kenya i øst og Tanzania i sørøst.
 
I den nordvestlige delen av sjøen ligger Sesse, som består av 84 øyer. Noen av øyene er store og tett bebodde, andre øyer er små og nesten ubebodde, men de har alle massevis av frodige skoger, takket være en årlig nedbør på omkring 2.000 mm! Sesse Islands er det perfekte sted å avslutte en safarireise i Uganda. Her slappes det av med seilturer eller fisketurer, hvor man kan være heldig å fange den store Nil-abboren.
 
 
Jinja
Cirka 80 km nordvest for Kampala på Victoriasjøens vestlige bredd ligger byen Jinja. Det er her Den hvite Nil har sitt utspring, og stedet oser av historie og eventyr. Hvis man stiller seg der hvor Nilen starter, har man en fantastisk utsikt over Afrikas største sjø foran seg, og Afrikas legendariske urskoger bak seg. De mere eventyrlystne kan gi seg i kast med rafting på den spede Nil, som ikke desto mindre kan by på en spennende tur for både nybegynnere og øvede.
 
 
Lake Mburo Nasjonalpark
Lake Mburo Nasjonalpark er med sine 260 km² en av de minste nasjonalparker i Uganda, hvilket også gjør den litt oversett i forhold til sine ”storebrødre” – men hva parken mangler i størrelse, har den til gjengjeld fullt ut i innhold. Navnet kommer fra Mburosjøen, som er omgitt av skoger, savanner, sumper og klipper.
 
Her er et rikt dyreliv med massevis av fugler, og det er relativt enkelt å se dyrearter som ellers gjemmer seg godt andre steder i Uganda, som impalaer, Burchell’s sebra og elsdyrantiloper.
 
 
Lake Bunyonyi
I Ugandas sørvestlige del finner man Bunyonyi-sjøen, omgitt av fjell og en skjønn natur. Sjøen er en av de få i regionen som er fri for både bilharzia, krokodiller og flodhester, hvilket vil si at det er fritt frem dersom man har lyst på en kjølig dukkert på en varm dag. På svømmeturen kan man også være heldig å støte på en av sjøens mange otere, som stortrives uten konkurranse. Malaria er sjeldent i området, så sjøen er i det hele tatt en liten oase for den reisende.
 
 
 

Rwanda

 
Vulcanos Nasjonalpark
Nasjonalparken er hjemsted for noen av verdens mest truede fjellgorillaer, og det er også i denne vakre regionen man kan oppleve de syv berømte Virunga vulkaner, hvor Karisimbi med sine 4.500 meter er det høyeste. Her på grensen til Uganda og Den demokratiske republikken Kongo lever syv gorillafamilier i den tette jungelen. Hvert år besøkes området av eventyrlystne sjeler som klatrer oppover de steile fjellskråninger og komme helt tett på de fantastiske dyrene. Oftest er det litt enklere å komme opp til gorillaene i Rwanda enn i Uganda.
 
 
Akagera Nasjonalpark
Ligger mot øst, i det området som grenser til Tanzania. Nasjonalparken er kjent for sine 10 vakre sjøer og store dyrebestand. Området har også en spennende og fargerik fiskerbefolkning.
 
 
 

Zambia

 
South Luangwa Nasjonalpark
South Luangwa Nasjonalpark ligger i det østlige Zambia, tett ved grensen til Malawi. Parken er på vel 9.000 km² og er en av Afrikas fineste safariparker. Den byr på safariopplevelser i særklasse!
 
Omkring den livgivende Luangwa River samles parkens dyr i stort antall for å drikke og jakte. Parken huser over 60 forskjellige større dyrearter og over 400 forskjellige fuglearter. Området er fascinerende på mange punkter: i de tørre vintermåneder består South Luangwa av åpen gyllen savanne, men utover sommeren forvandles landskapet til et mekka av grønt, når regnet får planter og blomster til å florere.
 
En uslepen diamant for dem som brenner for en ekte opplevelsesreise
 
 
Lower Zambezi Nasjonalpark
Når man sakte nærmer seg Lower Zambezi Nasjonalpark, får man fra flyet et fantastisk inntrykk av det vakre området. Zambezielven fremstår nesten uvirkelig med smale kanaler, som omkranser små øyer, og allerede ved innflygingen kan man være heldig å se elefanter og flodhester som bader og gresser i det frodige området rundt elven.
 
Safariaktivitetene er mange. Her kjøres det safari om dagen og etter mørkets frembrudd, og her er det gode forhold for safari til fots. Vannaktivitetene er meget populære. La deg drive med strømmen i en kano nedover de fredfylte kanalene – en perfekt måte å oppleve dyre- og plantelivet på nært hold. Båt cruise og fisketurer på Zambezielven er likeledes en suksess!
 
 
Kafue Nasjonalpark
Kafue Nasjonalpark er Zambias største park på vel 22.000 km². Ved ankomst til Kafue overveldes man av størrelsen på dette området. Alt virker uberørt, rått og meget vilt. Selv om parken primært består av flatt landskap, er det en rekke interessante elver, skogområder og åpen savanne. Dette er basis for noen virkelig gode safariopplevelser på nært hold.
 
 
Livingstone
Livingstone er hovedbyen ved Victoria Falls på Zambiasiden. En tur forbi Victoria-vannfallene er et must, men det er også massevis av andre aktiviteter i området, som for eksempel en helikoptertur, et båt cruise eller en tur til Livingstone Island, som ligger rett ved vannfallene.
 
 
 

Zimbabwe

 
Victoria Falls
Det 1700 m brede og ca. 100 m høye Victoria vannfallet er på verdens naturarvliste. Byen Victoria Falls er Afrikas adventure hovedstad med aktiviteter som verdens villeste river rafting og bungy-jump over Zambezi elven. Heldigvis er det også andre og mere fredelige aktiviteter som fotturer ved Victoria-vannfallene, helikopterturer over vannfallet, safari på elefantryggen samt kano- og solnedgangs båt cruise på Zambezi elven.
 
 
Hwange Nasjonalpark
Hwange er hoved parken i Zimbabwe og det 14.650 km2 store området har Big5, blant annet, i perioder, over 50.000 elefanter. Av andre interessante arter er de flotte Kudu og Sabel antilopene og villhunder, og det er over 400 fuglearter her. Det er mulighet for safarikjøring etter mørkets frembrudd (med lyskastere) og fotsafari.
 
 
Mana Pools Nasjonalpark
Mana betyr 4 og refererer til 4 sjøer som ligger i nærheten av hovedkvarteret. Parken grenser opp til Zambezielven hvor bl.a. kanoseilas og fiske er populært. Parken har ikke nesehorn men de øvrige Big5, og også villhunder og et fantastisk fugleliv. Parken er på Verdens naturarvliste og et av de beste steder for safari til fots i Afrika.
 
 
Matobo Nasjonalpark
Er mest kjent for fantastiske landskap med store runde klipper, hulemalerier fra buskmenn og Cecil John Rhodes's grav. Blant dyrelivet er nesehornene antagelig de mest fremtredende, og fuglelivet er overveldende. Det er ikke løver og elefanter her.
 
 
Lake Kariba
Er et yndet sted å seile og fiske, og det er også et spennende fugleliv her. Det er populært å leie husbåt.
 
 
 

Botswana

 
Okavango Delta
Et av naturens helt store underverk er det 15.000 km² store innlandsdeltaet Okavango, verdens største. Regn som faller i Angolas høyland, ender et halvt år senere i perioden juni - august måned ved de ytterste forgreninger av deltaet som krystallklart vann. Denne evige syklusen gir enda en gang liv til et forunderlig vell av fugler, dyr og planter. De fleste steder i deltaet nås med en kort flytur.
 
På flyturen får man det beste inntrykket av det fantastiske landskapets uendelig mange kanaler, laguner, øyer og dyreflokker i alle retninger. Safariopplevelsene i deltaet er typisk til fots eller i ”mokoro”, en uthulet trestamme, hvor man glir stille gjennom det klare vannet og får mulighet til å komme utrolig tett på dyr og fugler.
 
I visse camps tilbys dessuten safari i bil, samt fisketurer.
 
 
Moremi Game Reserve
I det nordøstlige hjørnet av deltaet ligger Moremi Game Reserve som dekker ca. en tredjedel av Okavango. I 1960 reduserte krypskyttere utenfra sterkt mengden av det lokale viltet, og visse dyrearter ble nesten utryddet. Dette gjorde at det lokale folket i området, Tswana-folket, flyttet fra Moremi Game Reserve for å beskytte dyrelivet og miljøet i fremtiden. Siden er området blitt utvidet flere ganger, og det omfatter i dag vel 4.800 km².
 
Dette er et usedvanlig vakkert område med noen av Afrikas største viltbestander. Her kan man oppleve de fleste store pattedyrene; både kattedyr, de mer sjeldne sabelantiloper, sitatunga og hesteantiloper, den rustrøde lechwe, og en av de største bestander av de sjeldne villhundene. I vannløpene er det flodhester og krokodiller.
 
Området består av vidstrakte skoger med de karakteristiske Mopanetrær, gress savanne, marsk, sjøer, laguner og øyer omgitt av frodig vegetasjon.
 
 
Chobe Nasjonalpark
Chobe Nasjonalpark er et vel 10.500 km² viltrikt landområde i det nordligste Botswana. Det regnes for et av Afrikas fineste viltreservater. Her finnes en stor og variert konsentrasjon av dyr og fugler.
 
Det hører ikke til sjeldenhetene å møte store flokker av elefanter som har søkt mot Chobe elvens livgivende vann. Man regner med at dette hjørnet av Afrika har over 100.000 elefanter – Afrikas største bestand. Et av høydepunktene ved Chobe elven er en seiltur hvor man ut over store flokker av elefanter kan være heldig å se bøfler i hundretall, store mengder av flodhester og krokodiller, et inferno av fugler og vakre solnedganger.
 
I den sørlige delen av Chobe ligger Savuti-kanalen, som har vært litt av et mysterium. Fra i mange år å ha ”slumret ” og vært uten vann, er den i perioder igjen begynt å føre vann ut i de tørre lavtliggende områder, og herved omdanne dem til små oaser som tiltrekker seg enorme mengder av dyr og fugler. Savuti er fremfor alt berømt for sine løver.
 
 
Central Kalahari Game Reserve, Makgadikgadi og Nxaipan Nasjonalpark
Kalahari Central Game Reserve er et av verdens største fredede områder med et areal på vel 52.000 km². Området kan være vanskelig tilgjengelig, men til tross for ørkenens periodiske ubarmhjertige tørke, finnes det en del vilt her.
 
De store kalahariløvene har tilpasset seg den barske naturen, og eland, gnu, kudu, klipspringer og oryx kan også sees. Det er også her noen av de få tilbakeværende buskmenn stadig jakter som deres forfedre gjorde. Det er mulig å gå på oppdagelsesreise med buskmennene, hvor de forteller om lokal kultur, overlevelses- og jaktritualer, samt deler av deres store kunnskaper om naturen og dyrelivet i området.
 
De enorme Makgadikgadi og Nxai pans (saltsletter) blir etter regnet delvis omdannet til sjøer, og vannfugler, pelikaner, flamingoer og andre fugler ankommer i tusenvis.
 
 
 

Namibia

 
Caprivi
Caprivi utgjør et smalt stykke land beliggende i den nordøstlige delen av Namibia. Området kalles også Namibias Okavango, et særdeles passende navn i et område med et elvesystem bestående av tre store og flere mindre elver som krysser hverandre. Omgivelsene ved elvene er frodige, og i den østlige delen av Caprivi ligger noen av landets mindre besøkte, men meget dyrerike nasjonalparker.
 
Her finnes opp mot 400 forskjellige fuglearter, og de ville dyrene vandrer uhindret frem og tilbake over grensene til Botswana og Zambia.
 
 
Central Namibia
Landskapene i dette område er blant de mest dramatiske i Namibia. Her finner man gigantiske granittklipper, vannløp og savanne, alt sammen omgitt av kneisende fjell som står fremhevet under en uvirkelig høy og klar himmel. I dette området kan man oppleve ørkenelefanter, strutser, forskjellige antiloper og det sorte nesehorn. Her kan man også dra tilbake i tiden, når man betrakter de forhistoriske hulemalerier som vitner om menneskets langvarige tilstedeværelse i området.
 
 
Namib Region
Namib betyr “enorm”, hvilket ikke er en overdrivelse. Afrikas største nasjonalpark ligger i Namibia og strekker seg fra ferskvannslagunen i Sandwich Harbour til Sossuslvei, som ligger i hjertet av Namib-ørkenen. Området omkring Sandwich Harbour er et sant mekka for fugleelskere.
 
Landskapet omkring Sossuslvei kan overvelde de fleste. Man føler seg uendelig liten når man står ansikt til ansikt med noen av verdens største sandklipper, som med sin brennende rødme danner knivskarpe fjelltopper mot den evige blå himmelen. Det kan stadig overraske hvordan dyr og planter har klart å overleve i dette barske og ugjestfrie landskapet. Her finnes landets vakreste ørkenlandskap ved Sossusvlei, som er et av høydepunktene på reisen gjennom Namibia.
 
Namibrand naturreservat, der ligger rett sør for Sossusvlei, er et annet imponerende område av ørkenen, hvor det ofte tilbringes et par dager. Den nordlige del en av Namibørkenen består av flere barske landskaper, som er et transittområde mellom Swakopmund og Sussusvlei.
 
I den sydlige delen av Namibia er det to spesielt interessante områder: Fish River Canyon og kystbyen Lüderitz.
 
 
Northern Namibia og Skjelettkysten
I den nordvestlige delen av Namibia støter ørken og hav sammen. Det er i dette grenseland at vi finner Skjelettkysten, også kalt de tusen skips kirkegård. Landskapet her strekker seg fra majestetiske sanddyner over vindblåst ørken til fjellkjeder med frodige oaser. Det er et barskt, ensomt og uendelig vakkert sted – og her er det massevis av liv.
 
Ut over overraskende store flokker med gaseller og sebraer, finner man her blant annet den truede ørken elefant og det sjeldne sorte nesehornet.
 
 
Etosha Nasjonalpark
Beveger man seg inn i landet fra Skjelettkysten, kommer man til nasjonalparken Etosha. Buskmennene kaller området for ”stedet med tørt vand”, og parkens midtpunkt er da også en for det meste inntørket sjø på 5.000 km². Det er likevel alltid vann å finne fordi det langs kanten av den inntørkede sjøen er en rekke kilder. Så her er det gode sjanser for å se nesten alle de dyrearter Namibia kan by på, alt fra flamingoer og dykkerantiloper til elefanter, løver og leoparder.
 
 
 

Sør-Afrika

 
Mpumalanga Provinsen
Mpumalanga betyr ”Stedet hvor solen står opp”. Her er det store skoger og plantasjer med bananer, appelsiner og sitroner. Det var her den første sør afrikanske gullfeber fant sted i 1873 ved den lille by Pilgrim’s Rest. I dag har man fine veier på Panoramaruten, hvor man kan se de første gullgraverbyer, og hvor skillet mellom det ca. 2000 meter høyt beliggende høyland og det over 1000 meter lavere lavland er markant og spektakulært, med enorme kløfter, sprudlende vannfall og endeløse utsikter.
 
Her kan den aktive gjest gå, spille golf, nyte fjellet og se på fuglelivet.
 
 
Krüger Nasjonalpark
Den sørligste delen av Krüger parken ligger i Mpumalanga provinsen. Landskapet endrer totalt karakter, både topografisk og vegetasjonsmessig, når man kommer ut i lavlandet. Krüger parken er klart det største området, hvor gode veier og ”restcamps” med fine overnattingsfasiliteter gjør det enkelt å komme helt tett på Afrikas storvilt. Til en lang rekke private reservater omkring Krüger parken er det fri adgang for dyrene på samme måte som til nyopprettede parker i nabolandet Mozambique. Områdene har den største variasjonen av pattedyr i verden. Mange private reservater har luksus camps og bl.a. mulighet for å kjøre og gå som man ønsker, og her er det kun få gjester, og de får hermed meget eksklusive forhold.
 
 
Pilanesberg Nasjonalpark og Sun City
Pilanesberg Nasjonalpark er blant Sør-Afrikas største naturparker og godt beferdet med dyreliv inklusiv ”Big Five” (elefant, løve, leopard, nesehorn og bøffel). Ut over ”de fem store” er det massevis av andre dyr som bl.a. geparder, flodhester og en stor bestand av forskjellige antiloper. Fra Pilanesberg til fornøyelseskomplekset Sun City er det ikke særlig langt.
 
Sun City er laget i fantasiens verden. Ut over fire turist- og luksushoteller er det et stort utvalg av forlystelser for små og store. Her finnes en kunstig sjø med bølgeanlegg omgitt av palmer og strand. Videre er det kasino, kino, løpestier, golfbaner, hesteridning, squash- og tennisbaner, vannsportsaktiviteter, minigolf, butikker og et utvalg av restauranter og barer.
 
 
Madikwe- Northwestern Province
Madikwe Game Reserve er en av Sør-Afrikas nyere safariparker og fortsatt forholdsvis ukjent. Parken ligger fire timers kjøring nordvest for Johannesburg på grensen til Botswana. Den er Sør-Afrikas fjerde største park.
 
Parken ligger i malariafritt område og byr på fortrinnsvis safari med ”Big Five”. Også de sjeldne villhundene finnes her. Et utrolig variert landskap, fra Maricoelven i øst over akasiesavanner til de imponerende Dwarsberg Mountains i syd.
 
Over en periode på seks år har bestanden av vilt økt med ca. 10.000 dyr, satt ut i det største gjenopprettelsesprosjekt noensinne, ”Operation Phoenix”.
 
 
KwaZulu-Natal
Her finner man majestetiske fjell, fantastiske dyreparker, vakre strender og afrikansk, indisk og europeisk kultur i en fargerik blanding.
 
Drakensbergene er med sine 3.500 meter høye fjelltopper de høyeste og flotteste i det sørlige Afrika. Det er storslåtte områder med enestående fauna, flora og krystallklar fjelluft. De nordøstligste områder er storviltets domene, og her finnes noen av Sør-Afrikas beste safariområder.
 
Hluhluwe-Umfolozi Nasjonalpark er det største. Her ble det hvite nesehorn reddet fra total utryddelse. Men også en rekke andre private og offentlige reservater som Phinda, Ithala og Mkuze er flotte og verdt et besøk.
 
Ved nordkysten finnes noen av verdens mest interessante våtområder med et overveldende maritimt liv, mangrovesumper og et overdådig fugleliv. I havet finnes verdens sørligste korallrev, som er et eldorado for dykkere.
 
Omkring millionbyen Durban dominerer sukkerrørs marker, elver og fine strender.
 
 
Eastern Cape
Er en provins hvor man de senere årene har opprettet og utvidet både Nasjonalparker og private reservater. De sørvestlige delene av provinsen ligger i en overgangssone for klima og vegetasjon, og gir dermed basis for et stort antall dyre- og fuglearter. Greater Addo Elefant Nasjonal Park er under utvidelse, og er Sør-Afrikas tredje største nasjonalpark og har inkludert kystområder, så man kan utover ”Big5” har hvithaier og hvaler – ”Big7”. Øst for Addo ligger en rekke eksklusive reservater som også har Big5.
 
 
Garden Route
Garden Route er navnet på området som dekker en kyststrekning på vel 200 kilometer fra den historiske byen Mossel Bay, til den spektakulært beliggende Storms River i øst, samt området i det tørre Karoo i innlandet omkring Oudtshoorn.
 
De parklignende landskaper, den barske kyst, store laguner, skoger, fjell og landbruksområder er en del av landskapet, som har gitt navn til området. Langs kysten er det frodig, med store skoger og landbruksland, som veksler mellom lagunesystemet ved Wilderness og Knysna, som er blant perlene på ruten. Populære aktiviteter i området er seilas på lagunene, kjøring med damptog, gåturer langs kysten og i skog og fjell.
 
Drar man gjennom noen av de maleriske pass over fjellene, skjer det en forvandling til et mye tørrere landskap, hvor strutseavl, vin- og fruktdyrking preger landskapet. Et besøk på en strutsefarm – med veddeløp– er en hit, akkurat som de fantastiske Kangogrotter åpenbarer en utrolig eventyrverden av dryppstein i farger og fasonger, som overgår ens villeste fantasi.
 
 
Det Vestlige Kapplandet
For over 500 år siden kom de første europeere til dette vakre området i deres søken etter sjøveien til India. Med det 1000 meter høye og flate Table Mountain som majestetisk bakgrunn ligger Cape Town utrolig vakkert. Turen 40 km sørpå til Kapp det Gode Håp, samt vinlandet mot nord og øst byr på massevis av opplevelser.
 
Blant Cape Towns mange attraksjoner kan nevnes en tur med kabelbane til toppen av Table Mountain, The Victoria & Albert Waterfront med restauranter, butikker, underholdning, seilturer og mye mer. Det er spennende arkitektur i den multikulturelle byen, en enestående botanisk hage og Sør-Afrikas parlament og byens eldste bygning, fortet, som i dag er et av byens mange museer. På vei til Kapp det Gode Håp ser man pingvin- og selkolonier, vakre bukter, hvaler og overdådig og sjelden vegetasjon.
 
Vinlandet starter kun en halv times kjøring fra Cape Town, og strekker seg 50-100 km nord- og østover inn i vakre daler, omkranset av fantastiske fjell. De opp til 300 år gamle vingårdene er bygd i samme stil som de første nybyggernes. Du kan smake på spennende viner, og de gamle vinkjellerne vises frem med stolthet.
 
Den tørre vestkysten har laguner og spesielle fjell, og langs sørkysten omkring Hermanus kommer hvalene helt inn til kysten. For de modige er det mulig å bli senket ned i et bur og dykke med den store hvithaien!
 
Nord for Cape Town opp mot grensen til Namibia ligger Namaqualand hvor noen år i perioden juli-oktober byr på et blomster exstravaganza som strekker seg over flere hundre kilometer. 1000 av de ca. 3500 blomsterartene finnes kun her og deler av Namaqualand er på UNESCO´s verdens naturarv liste.
 
 
 

Madagaskar

 
Ranomafana Nasjonalpark
Ranomafana Nasjonal Park er hjemsted for en stor del av Madagaskars fascinerende dyreliv. Parken er kåret til å være en av øyas vakreste og ikke uten grunn! Ranomafana har et nesten forhistorisk utseende. Dekket av tropisk skog, hvor mose og lav omkranser tretoppene, fjell, fossefall, naturlige varme kilder og ville orkideer, er bare noe av det som tegner seg når man trer inn i denne eventyrverdenen. Her er det gode sjanser til å se den gyldne bambus lemur og den meget sjeldne sorte bambus lemur. Et helt unikt sted å oppleve.
 
 
Andringitra Nasjonalpark
Andringitra ble grunnlagt i 1999 og er hjemsted for en stor del av øyas lokale viltliv, såvel som noen av Madagaskars mest imponerende landskaper. Parken har en nesten mystisk atmosfære som gir assosiasjoner til Tolkiens’ ”Ringenes Herre”. Øyas nest- og tredje høyeste fjelltopper, Pic Boby og Pic Bory, finner man innenfor parkens grenser. Området karakteriseres av store granitt-kupler, fossefall og grønne daler. Dessuten det eneste sted på Madagaskar hvor det kan komme snø.
 
 
Isalo Nasjonalpark
Isalo Nasjonalpark, som ligger i den sydlige delen av landet, består hovedsakelig av sandsteins-klippeformasjoner og føles som en helt annen verden sammenlignet med noen av landets andre meget frodige nasjonalparker. Parken er kjent for sine imponerende utsikter, og man får følelsen av fullkommen stillhet. Parken er også et hellig sted for den lokale Bara-stammen, som bruker huler i klippene som gravkamre.
 
 
Andsibe - Mantadia Nasjonalpark
Andsibe er en av Madagaskars mest populære nasjonalparker og også en av de mest besøkte, hvilket i høy grad støttes av deres høyt kvalifiserte guider. I slutten av 1990-tallet ble parken slått sammen med Mantadia Nasjonalpark som ligger ca. 20 km nord for Andsibe. Området er veldig kjent for sin variasjon av spesielle plantearter, akkurat som det er veldig gode sjanser til å oppleve forskjellige arter av lemur, fugler og krypdyr. Området er primært dekket av skog, og ønsker man kun å besøke en av øyas mange nasjonalparker anbefales Andsibe eller Mantadia.