Beste reisetidspunkt for safari i Afrika

Det er naturligvis avhengig av hvilke opplevelser man søker. Men da bl.a. værforhold har stor innflytelse, har vi delt dette avsnittet opp landevis, da det kan være ganske forskjellig fra land til land
Også i regntidene kan man godt besøke mange områder. Det regner ofte sist på dagen og om natten, så det meste av dagen er til rådighet, og luften etter regnet er frisk og klar. Det kan også godt være lengre perioder med lite eller ikke noe regn.
 
Rett ved ekvator er dagslengden nesten lik året rundt, men i det sørligste Afrika kan det være opp til 4 ½ times forskjell på dagslengdene, hvilket bl.a. også gjør at man ofte kjører veldig tidlig morgensafari.
 
 

Kenya:

 
Jan.-mar. & juli-okt.: er tørketid i Kenya, hvilket gjør at det er mindre gress og løv slik at dyrene er lettere å se. Det er også mindre mat, så dyrene må lete mer etter den, samtidig som dyrene kommer oftere til vannhullene.
 
April-mai & nov.: er regntid, hvilket likevel ikke betyr at man ikke kan dra på safari i Kenya, likevel lukker en del camps og lodges i hovedregntiden april-mai, da noen områder kan være vanskelige å kjøre i på denne årstiden. Men områdene er grønne og frodige å se på og det er massevis av blomster. Videre har noen områder meget fordelaktige tilbud, ofte til en meget lavere pris enn i andre perioder.
 
Juli-okt.: vil man oppleve den årlige hovedmigrasjon med hundre tusener av dyr i Masai-Mara området er dette tidspunktet.
 
Okt.-nov.: godt tidspunkt for fugler, spesielt ved Kenyas sjøer.
 
Annet: aug. er skoleferie, så da kan det være mange gjester i de populære områdene, akkurat som des. er høysesong for utenlandske gjester.
 
 

Tanzania:

 
Jan-feb.: er forholdsvis tørre måneder og relativt grønt i Tanzania, grunnet den lille regntid i nov.-des. Jan-mar. er også den årstiden hvor det er best sjanse for å oppleve fødslen av 400.000 gnukalver i det sørlige Serengeti/Ngorongoro området.
 
Mar.-mai: er den store regntid som normalt setter inn i løpet av mars og er mest intens i april-mai, hvor visse områder kan være vanskelig fremkommelige. De steder som er åpne har normalt lave priser i denne perioden.
 
Jun.-okt.: er den tørreste årstid hvor det er enklest å komme rundt og minst vegetasjon og derfor lettere å se dyrene.
 
Nov.-des.: er den lille regntid hvor det også er forholdsvist varmt. Men regnet er lettere og mer ustadig enn i den stor regntid.
 
Annet: jan-mar. og sept.-okt. er de beste periodene å bestige Kilimanjaro.
 
 

Uganda:

 
Uganda er en helårsdestinasjon, og selv i regnperiodene kan det være en del dager uten regn.
 
Mar. -mai & nov.: er regntid hvor det kan være en del mygg og andre insekter, men luften kan også være klar, så det er godt å fotografere.
 
Jun. –sep. & des.-feb.: er overveiende tørre perioder, men fjell og andre forhold gjør at det godt kan falle periodisk regn. Disse periodene er de beste å dra på safari i dyrereservatene. Jan-feb. er nok de beste måneder å se Gorillaer.
 
Annet: man kan dra på Gorilla-trekking i Uganda hele året, men det er enklest i tørketiden. Juni –Aug. er den beste perioded å gå i fjellet og til river-rafting.
 
 

Rwanda:

 
Mar. -mai & nov.: er regntid hvor det kan være en del mygg og andre insekter, men luften kan også være klar, og da er det fint å fotografere.
 
Jun. –sep. & des.-feb.: er overveiende tørre perioder, men fjell og andre forhold gjør at det godt kan falle periodisk regn. Jan-feb. er nok de beste månedene å se Gorillaer.
 
Annet: man kan dra på Gorilla-trekking hele året, men det er enklest i tørketiden. Gorillaene i Rwanda er litt mer stasjonære enn i Uganda, så de er ofte lettere å finne.
 
 

Zambia:

 
Des.-apr.: Er den våteste perioden, men man kan fint dra på safari i Zambia – oftest faller regnet på slutten av ettermiddagen og ut på kvelden/natten. Det kan godt være lengre perioder med lite eller ikke noe regn. Dette er en god periode for fugler og blomster.
 
Jun-okt.: er den tørreste perioden og det enkleste tidspunktet å se dyr på, fordi det er sparsomt med vegetasjon, og dyrene kommer også oftere til vannhullene.
 
Annet: apr.-mai er det mest vann i Victoria Fallene, men noen år er det så mye vannsprøyt i luften at det kan være vanskelig å se fallene. Rafting på nedsiden av vannfallene er bedre senere.
 
 

Zimbabwe:

 
Des.-mar.: er de våteste månedene, hvor det spesielt i de nordligste områdene, periodisk kan være vanskelig å komme rundt i safariområdene. God årstid for fugler.
 
April – okt.: er overveiende tørt og den beste perioden å dra på safari i Zimbabwe. Det kan være kjølige netter i midten av denne perioden og okt. kan være veldig varm.
 
Annet: apr.-mai er det mest vann i Victoria Fallene, men noen år er det så mye vandsprøyt i luften at det kan være vanskelig å se fossefallene. Rafting nedenfor vannfallene er bedre senere.
 
 

Botswana:

 
Des.-mar.: I denne perioden faller det mest regn, men man kan fint dra på safari, og områdene fremstår grønne og frodige. Visse steder kan det være vanskelig å kjøre, men det er oftest i kortere perioder. Dyrene, bl.a. elefantene, sprer seg mer i denne perioden i Botswana. Dyrene føder unger og det er den beste årstiden for fugler. Perioden har færre turister.
 
Mai-nov.: Er den tørre perioden hvor det blir varmere frem til okt. og hvor store flokker av elefanter og bøfler samles i nærheten av vann bl.a. ved Chobe-elven.
 
Det er også i denne perioden at vannet, etter å ha vært et halvt år underveis fra Angolas høyland, nå er nådd helt ut i de ytterste kanaler av verdens største innlandsdelta Okavango. Det faller sammen med at de omliggende områdene er tørre og tiltrekker derfor store mengder av dyr og fugler.
 
Annet: i des.-feb. kan man i Makgadikadi Pans og deler av Kalahari oppleve Afrikas nest største migrasjon av gnuer og sebraer. Mange områder har gode priser i begynnelsen av året.
 
 

Namibia:

 
Namibia er en helårsdestinasjon, men nov.-mar. kan det være veldig varmt og vått i begynnelsen av året. Kysten vil likevel fortsatt være kjøligere i denne perioden.
 
Jan. - mar.: faller det mest regn, selv om Namibia er et ganske tørt land. Det faller mere mot nordøst og minst mot vest og sør. Noen sandveier kan være vanskelige å kjøre på - 4x4 anbefales. Godt tidspunkt å se fugler.
 
Mai - sep.: har behagelige dagtemperaturer og kjølige netter og er et godt tidspunkt å besøke dyrereservatene og andre områder i den nordlige delen av landet, og også et utmerket tidspunkt å besøke Sossusvlei og Fish River Canyon.
 
Okt.-des.: er varme måneder med begynnende regn, men fortsatt gode måneder å oppleve landet.
 
Annet: Ønsker man å bade på Namibias kyst skal man vite at det frem til des. kan være ganske kaldt, men i begynnelsen av året er det ok. Fisking på kysten er i verdensklasse.
 
 

Sør-Afrika:

 
Sør-Afrika er delt opp i to klimasoner, en som går fra omkring Port Elisabeth, i et ca. 100 km belte langs kysten, til Cape Town og videre et par hundre kilometer nordpå.
 
Mai-sep.: er det middelhavs-klima og vinterregn. Det er motsatt av resten av landet.
 
Des.-april: er det mest nedbør. Likevel er det verdt å understreke at Sør-Afrika er en helårs destinasjon hvor regnet sjelden kommer i mengder som sjenerer opplevelsen for gjestene.
 
Mai-sep.: er det primært regn i Kapp-området, hvor det kan være kjølig i denne perioden og ligge snø på fjellene over 1500 m. Til gjengjeld er det i slutten av den ”grønne sesong” et enestående blomsterflor.
 
Annet: det kan i feriemånedere des.-jan være ganske mange mennesker på den Sør-afrikanske kysten, ikke minst i Kapp-området, så hvis man vil unngå dette kan månedene etter være en god mulighet.
 
Ønsker man å se hvaler langs sørkysten, er den beste perioden mai-nov.
 
I perioden omkring aug.-sep.: i områdene nord for Cape Town (Namaqualand), helt opp til Namibias grense kan det være blomsterprakt i verdensklasse – noen steder så lagt øyet rekker. Det svinger likevel fra år til år.