Pakkeliste til safari i Afrika

Det kan være forskjellige individuelle behov og forskjellige safarier som krever forskjellig tøy og utstyr, så dette er ment som en huskeliste og noen gode råd.
 

Pakkeliste til safarireise i Afrika

Hovedsakelig kan man si at man bør begrense vekten så mye som mulig, men når det er sagt overrasker det ofte hvor stor temperaturforskjell det kan være på en safari i Afrika, både mellom dag og natt, men også at man kan komme høyt opp og det plutselig kan regne. Det kan også være kaldt morgen og kveld på en åpen safaribil. Så man skal i prinsippet ha tøy med til forskjellige forhold.
 
Bagasjevekt:
Da det kan være andre vektrestriksjoner på lokale fly i Afrika enn det er på oversjøiske fly, bør man innrette seg etter det. Det vil som oftest være en maksvekt på 15 kg og det anbefales at det er en bløt veske fremfor en koffert da det er enklere å håndtere i lokale fly og biler.
 
Regler for bagasje:
 
Av hensyn til flysikkerheten er det fastsatt en grense for hvor mye den innsjekkede bagasje og håndbagasjen kan veie hos de forskjellige flyselskapene.
 
EU har vedtatt regler som begrenser mengden av væske som flypassasjerer kan ta med i sin håndbagasje:
 
I håndbagasjen er det kun tillatt å medbringe væsker eller flytende stoffer i beholdere som maksimalt kan romme 100 milliliter (1 desiliter).
 
Du kan godt medbringe mer enn 1 beholder i din håndbagasje, men ikke fler enn det kan være i en gjennomsiktig, gjenlukket pose på 1 liter.
 
Ved sikkerhetskontrollen skal du fremvise de beholdere du har med deg som inneholder væsker eller væskelignende stoffer.
 
Visse væskene og væskelignende stoffene er unntatt fra EU’s regler. Det dreier seg f.eks. om medisin og lign. som må medbringes til bruk på reisen i større kvanta enn 100 milliliter. Du bør likevel være forberedt på at sikkerhetspersonalet kan forlange bevis for at væsken er ekte.
 
Du må for øvrig ikke medbringe skarpe gjenstander, som stokker, lommekniver, strikkepinner, neglsakser og lign. i håndbagasjen. Slike gjenstander pakkes i stedet i den innsjekkede bagasjen.
 
Håndbagasje:
Det kan være en god ide å ha verdigjenstander som kamera og kikkert mv. med i håndbagasjen, da det jo skjer at bagasje forsvinner eller blir forsinket. Av samme årsak anbefales det at man tar tøy og toalettsaker med til et ekstra døgn, dersom uhellet skulle være ute.
 
Penger/papirer:
Spør hos Blixen Tours angående lokal valuta og kredittkort. Men det kan være fint å ha to forskjellige kredittkort som f.eks. Visa og Mastercard, da minibanker ikke alltid fungerer like godt i Afrika som i Norge. I tillegg er US $ gangbar valuta nesten alle steder og Euro mange steder. Oppbevar evt. penger og kredittkort to forskjellige steder av sikkerhetshensyn, i tillegg er det en god ide å ha en kopi av pass og forsikring. Du kan evt. også ha en ytterligere kopi i din mail-boks.
 
Vær oppmerksom på at det mange steder er vanlig med tips – Blixen Tours opplyser nærmere.
 
Pass som er gyldig minimum et halvt år.
 
 
Forsikringspapirer:
Vaksinasjonskort
 
Tøy og safari klær:
De fleste vil sikkert ha det nødvendige tøyet allerede og man behøver ikke å kjøpe spesielt tøy for å dra på Safari. Men det kan anbefales at man ikke bruker tøy med skarpe farger som sort eller hvitt. Hvitt og andre skarpe farger kan skremme noen av de mest sky dyrene, og sort og mørke farger er foretrukne farger å sitte på for insekter som mygg osv. Kamuflasjefarger er forbeholdt militæret i Afrika. Nøytrale farger som kaki og oliven er å foretrekke.
 
Løstsittende korte og lange bukser er fint og zip-off bukser fungerer også godt. Da det mange steder er basseng kan badetøy også være fint.
 
Skjorter/gensere – her vil noen også med lange ermer være fint, da det kan skjerme for solen og for bl.a. mygg om kvelden.
 
En vindtett jakke til morgen og kveldskjøring samt hvis man sitter utenfor om kvelden. En tynn regnjakke kan også være aktuelt.
 
Fottøy anbefales at de er gått inn og at man har min. et par lukkede sko med en solid såle, da det kan være lange torner på bakken. Sandaler kan være fint i et leirområde eller i et kjøretøy når det er varmt. Skal man til kysten kan det noen steder være sjøpinnsvin og skarpe koraller hvor det er fint med et par sko man kan gå i vandet med.
 
Hatt med god skygge og solbriller
 
Toalettmappe:
Utover hva man normalt bruker kan det være fint med en leppepomade, sololje med høy faktor, evt. myggbalsam.
 
Førstehjelpsutstyr/medisin:
Det kan også være en god ide å ha litt bandasje, plaster, antiseptiske servietter mv, samt litt medisin i tilfeller av dårlig mage, allergiske reaksjoner, hodepine og malariatabletter dersom man skal til et malariaområde.
 
Annet:
  • Dag-ryggsekk
  • Kamera
  • Kikkert
  • Lommelykt
  • Adapter til strøm
  • Evt. vaskepulver til litt vask
  • Evt. en god bok, litt om landet, fauna, flora, evt. et kart.