Sør-Afrika som reiseland - Vinlandet

Området nord og øst for Cape Town kalles vinlandet, da det er her de aller fleste av Sør-Afrikas viner dyrkes og tappes på flaske. Vinlandets eventyr begynte på 1700-tallet, da hugenotter flyktet fra religiøs forfølgelse i Frankrike og smuglet med seg vinstokker på reisen (det var strengt forbudt å frakte vinstokker fra Frankrike).
Da de ankom Cape Town dro de så videre nordover og østover - og etablerte seg blant annet som vinbønder. Det tok ikke lang tid før også andre kolonister slo seg ned i disse områdene, som i dag er like blandet som resten av Kapp. Selv den dag i dag er det mange minner fra de opprinnelige franskmennene sin ankomst, bl.a. i stedsnavn som Franschhoek ("Frenchman's Corner") og Allée Bleue Farms.
 
Vinlandet Sør-Afrika er et av de mest pittoreske stedene i verden, kanskje det vakreste landet. På en klar dag buer den dypblå himmelen seg over de grønne vinmarkene, mens fjellene står skarpt markert mot horisonten og de frodige åsene nærmest bølger opp og ned. Blant rader av sypresslignende trær ser du kritthvite vingårder som ble bygget for hundrevis av år siden og som kjærlig har blitt vedlikeholdt. Her kan du nyte et godt måltid og et glass vin- eller to, mens du nyter den vakre utsikten og livet under Afrikas sol.
 
Byene i området er veldig koselige og noen av de eldste i landet med mange historiske bygninger og minnesmerker rundt.
 
De fleste småbyene minner om Franschhoek, som er en koselig liten by med en avslappet og hyggelig atmosfære, mens Stellenbosch er en større universitetsby som oser av gammel historie fra både bygninger til eiketrær, samtidig som den byr på ny energi fra de mange studentene og omkringliggende kafeer.
 
De fleste vingårdene tilbyr vinsmaking, og den enkleste måten for å bli med på dette, er å melde seg på en av de mange vinsmakingsturene. Programmet byr vanligvis på 3-6 besøk på forskjellige gårder, samt lunsj og kanskje en titt inn i en av de historiske byene på ruten. Dette er noe vi kan anbefale på det varmeste!
 
Jo lenger unna Cape Town du kommer, desto mer landlig blir stemningen, og enda mer kupert blir det, til du etter noen hundre kilometer snubler inn i det tørrere Karoo-området i øst - og overgangen til den flatere Nordkapp-provinsen mot nord. Byen Montagu, i øst, er et utmerket eksempel på en liten by som har beholdt sin nybyggeratmosfære blant åser, fjell og grøntområder.
 
Neste gang drar vi imidlertid sørover og østover, langs kysten, til den kjente Garden Route.
 
 
 
 
Store bilder